Szerkesztővita:Richy86

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Zerind 9 évvel ezelőtt a(z) Kategória témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Richy86!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Föld-lét vita 2010. október 4., 20:38 (CEST)Válasz

Ingatlan zöldkártya, épületenergetikai tanúsítvány[szerkesztés]

Az Ingatlan zöldkártyát említik még energiatanúsítvány, energetikai tanúsítvány, energiapasszus, ingatlan zöldkártya, épület zöldkártya vagy lakcimke néven (továbbiakban zöldkártya). A zöldkártyából a vizsgált épület energiafelhasználását tudhatjuk meg, ami a vásárló vagy a bérlő szempontjából egy fontos információ lehet, mert így képet kaphat az épület energia fogyasztásáról. Úgy gondolom, hogy a mai energia árak mellet igen fontos szempont lesz a jövőben az ingatlant vásárlóknak, hogy milyen kategóriájú az épület zöldkártyája. Ha hosszútávon gondolkodik a vásárló, akkor lehetséges, hogy jobban megéri egy drágább jobb energia osztályú ingatlan vásárlása, mert így kevesebb lesz a havi számlája. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI.30) Korm. rendelet alapján néhány fontos információ a zöldkártyáról:

Kötelező:

  - 2009 január 1-től 
minden új építésű ingatlanra.
  - 2012 január 1-től           

minden ingatlan eladásnál. 1 évet meghaladó bérbeadásnál. 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

Nem kell:

  - az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre.
  - az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre.
  - a hitéleti rendeltetésű épületre.
  - a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre.
  - a mezőgazdasági rendeltetésű épületre.
  - ahol a belső technológiából származó hőnyereség nagyobb, mint 20 W/m2.
  - huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló - sátorszerkezetekre.

Érvényességi ideje 10 év, viszont minden ingatlan eladásnál és 1 évet meghaladó bérbeadásnál újat kell készíteni a tulajdonosnak.

Lakás-zöldkártya készítők (Auditorok):

  - építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság 
    szabályairól szóló 104/2006. (IV.28.) Korm. r. és a 244/2006. (XII. 5.) Korm. r. ) 
    előírásainak megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező szakmagyakorló 
    végezheti, aki teljesítette az előírt jogosultsági vizsgakövetelményeket.
 - a települési önkormányzat
 - az energiaszolgáltató szervezet

Kategóriák:

Osztály % Megnevezés
A+ < 55 Fokozottan energiatakarékos
A 56 - 75 Energiatakarékos
B 76 - 95 Követelménynél jobb
C 96 - 100 Követelménynek megfelelő
D 101 - 120 Követelményt megközelítő
E 121 - 150 Átlagosnál jobb
F 151 - 190 Átlagos
G 191 - 250 Átlagost megközelítő
H 251 - 340 Gyenge
I 341 < Rossz


Ingatlanok használatbavételi engedélyeztetésekor ki kell állíttatni az energiatanúsítványt. A 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 38. § (5) f) pontjának megfelelően, használatbavételkor az engedélyező hatóság felhívja az építtető figyelmét e kötelezettségre.

A rendelet értelmében ez a tanúsítás egy egyszerűsített eljárás keretében megvalósítható. Az építtető eljuttatja a tanúsítóhoz (célszerűen ajánlott postai küldeményként) a teljes engedélyezett építési tervdokumentációt, az aláírt megrendelőlapot, valamint az építésért felelős műszaki vezető nyilatkozatát. E három dokumentum birtokában az engedéllyel rendelkező mérnök kézhezvételtől számított öt munkanapon belül elvégzi a szükséges számításokat, kiállítja az energetikai tanúsítványt, melyet utánvétes postai küldeményként (az eredeti tervekkel együtt) visszaküld az ügyfélnek.

A tanúsítás költsége a rendelet által jelzett:

11.000 Ft + ÁFA + postaköltség

Interneten történő megrendelés lehetősége van a fent említett dokumentumokat digitális formában eljuttatni a tanúsítóhoz, ezzel pénz és időt spórolva önmagának!
Internetes energetikai tanusítók:

Greendawn Kft. - Ingatlan zöldkártya igénylése interneten


--Richy86 vita 2011. szeptember 18., 15:23 (CEST)Válasz

Kategória[szerkesztés]

Szia! A vitalapodra a kategóriahasználat feltehetően félreértésből került bele. Az ilyen kategórianevek az adott témával foglalkozó szócikkekhez kapcsolód(hat)nak, különben zavart és félreértést okozhatnak pl. egy kategória alapján történő kigyűjtésben. Ezért arra kérlek, hogy a vitalapodból távolítsd el az Építészet, Ingatlan, Energetika és Környezetvédelem kategóriákat. Ha ezekkel a kategóriákkal az volt a célod, hogy milyen témák érdekelnek, milyen szócikkekkel akarsz foglalkozni, akkor ezt a (most még üres) szerkesztői lapodon tudod megtenni (de természetesen ott sem kategóriákkal!). Remélem megértésedet, jó munkát! Üdv  … szalax vita 2011. december 6., 14:26 (CET)Válasz

Mivel közel 3 éve nem történt változás, utólagos engedelmetekkel eltávolítottam a kategóriákat innen. Zerind üzenőlap 2014. november 25., 12:34 (CET)Válasz