Szerkesztővita:Korkoruno

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Fauvirt 9 évvel ezelőtt a(z) Kérdéseidre témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Korkoruno!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Ryca ide írj! 2014. április 11., 18:06 (CEST)Válasz

Tesztüzem[szerkesztés]

Kedves Korkoruno!

Látom, hogy sajnos még máig sem jelentkezett nálad senki azzal, hogy felvállalná a mentorálásodat. Mivel az a tapasztalatunk, hogy a szerkesztői lapra írt mentorkérésekre csak ritkán jön reakció, a kezdeményezésemre most egy újabb módszerrel próbálkozunk: a segítségkeresőket egyenesen arra a kocsmafalnak nevezett fórumra irányítjuk, amin amúgy is a kezdő és a tapasztalt szerkesztők közötti eszmecsere folyik. Az új módszernek még csak a próbaüzeme folyik most, és örülnék, ha te is részt vennél benne.

Tehát ha még aktuális a kérésed, akkor kérlek kattints ide!

Egy megnyitott szerkesztői ablakot fogsz látni, három kérdéssel. Kérlek válaszold meg ezeket, de a hullámvonalakat (tilde) hagyd ott, mert azok automatizálják a wikipédiás aláírásodat. Az írottakat a Lap mentése feliratra kattintva tudod elmenteni.

Jó szerkesztést!

--Karmela posta 2014. szeptember 1., 20:04 (CEST)Válasz

Kérdéseidre[szerkesztés]

Kedves Korkoruno! Nem biztos, hogy én leszek a mentorod, de a kérdéseidre igyekszem megadni a választ, ha valami nem világos, a szerkesztői nevem (Fauvirt, itt a hosszú-hosszú szöveg alatt) melletti "vita" szócskára kattintva tudsz nekem úgy üzenetet hagyni, hogy ott, a lap felső részén az "új üzenet nyitása" fülre kattintasz, megadsz egy Témát (mint az e-mail-eknél) és mielőtt elmentenéd, az üzeneted végén a szöveg után négy hullámvonalat (ilyet: ~~~~) írsz, vagy rákattintasz a szerkesztőnézetben az itt pirossal bekarikázott gombra: (ezt csak vitalapoknál és kocsmafalakon szabad, de azokon nagyon fontos, hogy más is tudjon Neked üzenetet hagyni és láthassa, hogy Te és mikor írtál!).

A szócikkekbe írt információ: minden lap alján (is) olvasható: „A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a felhasználási feltételeket.” - ez azt jelenti, hogy ahogy te is szerkesztesz, más is megteszi, átírja, javítja a Wikipédiát. Ez a legtöbb esetben jó. Minél jobban alátámasztott az információd, és minél jobban megfogalmazott (a saját szavaiddal, ez megint nagyon fontos, mert a más által leírtakat szóról szóra átmásolni csak ritka esetben lehet!) az adott szövegben, annál kisebb az esély arra, hogy megváltoztassák. Sajnos azonban vannak rosszindulatú emberek is, ilyenkor nyugodtan szólj egy olyan szerkesztőnek, akivel már kommunikáltál, vagy pedig írd meg nyugodtan akár a Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek) oldalon egy új szakaszban és segítünk neked... aztán majd később belejössz, hogyan és mit is kell csinálni.

Hátéranyag: Nagyon fontos, hogy a Wikipédiába csak olyan információt szabad beírni, ami már valahol megjelent, saját kutatást nem (ennek számít a következtetés és az, ha valakitől hallottad). Ez viszont ne rémisszen meg, ugyanis sokszor lehet találni ilyen adatokhoz is hivatkozható forrást, csak idő és keresés kérdése (például google, saját könyvek, könyvtárak).

Ha már megvan a forrásod, akkor azt is megteheted, hogy az összefoglalóba leírod, és majd egy tapasztalt szerkesztő beilleszti, ahogy kell... ha viszont van mivel bővítened a Wikipédiát (és úgy gondolom, az általad vázolt témákban biztos szüksége van a Wikipédiának olyan szerkesztőkre, akik tudják bővíteni!, ezért) akkor jobb, ha már most megismerkedsz a technikájával:

  • A forrásokról részletesebben itt olvashatsz (érdemes átfutni!): Wikipédia:Mi számít megbízható forrásnak? és Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat!.
  • Ha csak beledolgozol a szövegbe több helyen adatokat/kisebb részleteket, a legcélszerűbb, ha a "Források" nevű szakaszban egy új sorban elhelyezett csillag (*) jel mögé (ez a számozatlan felsorolás kódja, ha megnyitod szerkesztésre ezt a szakaszt, itt is ezt alkalmaztam) beírod a írót/szerzőt, a könyv/cikk/publikáció címét, hogy mikor (esetleg hogy miben, pl. újság) jelent meg és ha online elérhető, szögletes zárójelek közé bemásolod a http://-el együtt a teljes webcímet, majd egy szóköz kihagyással vagy a domaint (pl. hu.wikipedia.org) írod, vagy azt a szót, hogy online például: ebből Korkoruno: Mentorkeresés: Korkoruno, a „Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)”-en - 2014. szeptember 6. [https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_(kezd%C5%91knek)#Mentorkeres.C3.A9s:_.7E.7E.7E hu.wikipedia.org] ez lesz:
  • Korkoruno: Mentorkeresés: Korkoruno, a „Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)”-en - 2014. szeptember 6. hu.wikipedia.org

A másik lehetőség, amikor egész mondatot vagy nagyon fontos, mások által kétségbe vonható adatot írsz be, jobb, hogy ha közvetlenül a szöveg után írsz jegyzetet/hivatkozást (de ilyenkor is alkalmazható az előbbi módszer). Ezt úgy teheted meg például, hogy az általad írott rész után – az előbb leírtak szerint csak nem egy csillag (*) után, hanem – ezek: <ref></ref> közé írod a forrást (most csak példaként az előbbit ismételve): <ref>Korkoruno: Mentorkeresés: Korkoruno, „Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)”, hu.wikipedia.org - 2014. szeptember 6. [https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_(kezd%C5%91knek)#Mentorkeres.C3.A9s:_.7E.7E.7E online]</ref> amiből ez lesz itt jobbra fönn.[1]

Általában a szócikkekben van ennek megfelelő szakasz és a lenti módon megjelenik amit jegyzeteltél/hivatkoztál. Néha előfordul azonban, hogy nincsen! Ilyenkor egy hibaüzenetet kapsz... itt se ijedj meg, ahogy a részben piros hibaüzenet is valószínűleg leírja, csupán egy „<references/>” hiányzik, amit úgy pótolhatsz, hogy a Források szakasz legelején nyomsz három enter-t, majd az első sorba beírod ezt: == Jegyzetek ==, a másodikba ezt: <references/>, az összefoglalóba beírod, hogy például „új Jegyzetek szakasz” (de ezt nem muszáj) és elmented, aminek egy új szakaszban (illetve ha már volt ilyen, a megfelelő szakaszban, a források körül) ez lesz az eredménye:

  1. Korkoruno: Mentorkeresés: Korkoruno, „Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)”, hu.wikipedia.org - 2014. szeptember 6. online

Azt hiszem ennyi információ kezdetnek bőven elég lesz, talán sok is... ;-) Ha kérdésed lenne, nyugodtan keress, igyekszem válaszolni, vagy segítséget hozni, amennyire tőlem telik. Üdv és további jó szerkesztést, Fauvirt vita 2014. szeptember 6., 15:01 (CEST)Válasz