Szerkesztővita:Joe Hope

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Joe Hope!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Karmelaüzenőlap 2011. március 6., 18:34 (CET)

Szóltam[szerkesztés]

Elnézésedet kérem, de az utóbbi időben csak hébe-hóba jutok wikipédiázáshoz, ezért reagálok csak ilyen későn.

Szóltam a mentoroknak, hogy a {{Segítséget kérek}}(?) felirattal egy segítőtársat kértél magad mellé a Wikipédia szerkesztésébe való betanulás idejére. Addig is, amig kért mentorod jelentkezik, a Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek) lapon teheted fel a Wikipédia szerkesztésével kapcsolatos kérdéseidet. Érdemes az üdvözletben látható kék hivatkozásokra is rákattintgatni!

Karmelaüzenőlap 2011. március 6., 18:34 (CET)

légy autodidakta[szerkesztés]

Kedves Joe!

Jó, hogy komoly szakemberek jönnek sorainkba. Segítségként elmondanám, én magam hogyan tanultam meg a szerkesztés zömét teljesen autodidakta módon. A helyedben kiválasztanék egy kiemelt cikket. Pl Rimszkíj Korszakov-ot. Bátran átmennék szerkesztésbe, a végén úgyis a Mégse gombot fogom megnyomni, így baj nem lehet a dologból. Kiválasztanám a teljes állományt (bekékítés népszerű nevén), beírnám a vágolapra (Ctrl-C) módon és onnan (Ctrl-V) a kedvenc szövegszerkesztődbe. Elmenteném ezt az állományt. Ezután megosztod a képernyődet, hogy egyik ablakban az eredeti cikket lásd, azaz, ahogy az olvasó is látja, a másikban meg a szerkesztés ablakát. Ezen az úton a mit és a hogyan kérdéseidnek több mint 95%-a szemléletes választ kap. Rengeteget lehet így tanulni. Egy-egy részletet meg lehet változtatni és a homokozóban aztán ki lehet próbálni.

Ha mégis maradna még kérdésed - alig hiszem - a mentorodhoz fordulhatsz, de persze lehet, hogy mire válaszol már magad rájössz a dolgokra.

Jó tanulást!--Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 9., 14:43 (CET)

Kedzetnek nem rossz[szerkesztés]

Keresd meg az eredeti cikkben a ref name="ReferenceA" hivatkozás első előfordulását és ültesd bele a piszkozatodba, mert most még hiányzik a referencia szöveg-teste, csak neve van. Kiabális rendesen szép vörös betűkkel ez a hivatkozások részben, a 10-esnél. A cikkben benne maradt jónéhány angol szövegrész, ami még fordításra vár, mert mi magyar olvasóknak dolgozunk. Köss barátságot a fordítás sablonnal, ilyet tömegével találsz a cikktérben. Egyelőre ennyit --Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 9., 15:10 (CET)


szia ismét!

A fordítás sablonon belül meg kell adnod az oldid (oldal azonosító szám)- jét a fordított cikkednek . Ez nekem problémát okozott. Itt a megoldás:

Az url-ben (http://www.stb...) (böngésződ második sora, a kis ház ikontól jobbra) van egy számsorozat, amelyet akkor látsz, ha az angol laptörténetben két történetet összehasonlítasz. Az utolsó lesz az aktuális oldid.

Egy egyszerűbb lehetőség is van: a laptörténetben az illető dátumra kattintasz. Akkor a böngésző kisablakában az utolsó szám az oldid. --Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 9., 15:17 (CET)
"A Sablon:Fordítás" - nak a keresőbe való beütésével találod meg a sablont, olyan is van hogy "Wikipédia: Sablonok listája", de én az előbbit jobban szeretem. Ha vörössel jelenik meg a cikkedben egy sablon (Sablon:Diseases of the pelvis, genitals and breasts), akkor az egy az angoloknál élő, de a magyaroknál nem élő sablon. Így amíg nem tanulsz meg sablonokat szerkeszteni (én sem tudok), addig egy megfelelő hasonló sablont kell keresned, vagy sablon gyártását kell kérned a Sablonműhelytől.--Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 9., 16:03 (CET)

átnevezést kel csinálnod[szerkesztés]

Kérlek barátkozz meg az [[Endokrinológia|endokrinológusok]] írásmóddal, akkor kevés lesz a vörös linked.

A magyar helyesírás szabályaira nagy súlyt fektetünk: a teherbeesés (hova? teherbe) határozói összetétel lenne. Ennek főszabálya, hogy általában külön írjuk: teherbe esés. Nekem is utána kellett néznem. Lásd Kocsmafal, Helyesírás, de legjobb, ha közvetlenül megadom: [1]

Az olvasás, szerkesztés, laptörténet sorban van egy lefelé mutató fekete nyíl. Ha ráállsz az egérrel , akkor kapod: átnevezés. Egyszerűen átnevezed a Piszkozat allapodat a kívánt címre. Ennyi!--Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 9., 21:19 (CET)

email[szerkesztés]

címed kérem, ha nincs akadálya. Esetleg úgy, hogy a csaba_klug@yahoo.de emailomra írsz, így nem lesz publikus mindenki előtt.--Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 10., 12:39 (CET)

Egy jó wikis szerkesztő[szerkesztés]

Nézd meg ezt, mert igen jó--Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 11., 01:40 (CET)

cikkellenőrzés[szerkesztés]

Nincs mit, járőrként ez a dolgom. Jó lett a cikk, és fontos témát dolgoz fel.

Belenéztem a blogodba; örülök, hogy lett kisbabátok és nagyon szép tőletek, ahogy segítitek azokat, akiknek gondjaik vannak a teherbe eséssel. További jó munkát, a bloghoz és a wikihez is! Alensha 2011. március 11., 15:52 (CET)

Megnevezett referenciák[szerkesztés]

Kedves Joe!

Nem az a megoldás, hogy kiveszed a cikkből a megnevezett referenciát, mert úgy nagykörülbelül elvárás, hogy minden bekezdésedben legyen legalább egy referencia. Így egy értékes dolgot kivettél a cikkedből. Ezeknek az a tulajdonsága, hogy valahol először előfordulnak az angol (francia, német ...) cikkben és utána kényelmesen tud rá hivatkozni a szerkesztő. Nálad egy ilyen későbbi kényelmes hivatkozás van, de hiányzik az első a szövegrészével. Tehát meg kell keresned az angol cikkben az első előfordulást és azt kell egész terjedelmében bemásolnod a fordításodba. Ha nem megy, szólj, segítek. --Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 13., 00:01 (CET)

Segítégként megkerestem. Így ahogy itt látod másold be a cikkedbe:<ref name="ReferenceA">Personal conversation early August, 2006</ref>. Ez után már nem fogsz figyelmeztető üzenetet kapni a rendszertől.--Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 13., 00:22 (CET)

Fordítás[szerkesztés]

Kötelezően a Fordítás című szakaszban kell lennie a sablonnak, így várják el, nem az Irodalom címűben. --Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 13., 00:26 (CET)

Zene[szerkesztés]

Szia! Üdv a wikin :-). Az Operaműhely foglalkozik elsősorban a komolyzenei műfajjal, vagyogatunk néhányan, akik toljuk előre a szekeret, és hát minden segítség jól jönne. Ha kedved tartja, és szívesen segítenél, iratkozz fel a műhelybe. Ott le vannak írva a tennivalók, a jövőbeni tervek valamint az egyes tagok vállalásai is. Üdv és tartalmas szerkesztést kívánok. --Istvánka posta 2011. március 23., 14:07 (CET)

Követni kell az eredeti cikk változásait is.[szerkesztés]

A nők aránya, akik a klinikai depresszió állapotába kerülnek, miközben próbálnak teherbe esni, olyan, mint ahány szívbeteg, illetve rákos nő van.


Ajánlanám: "A klinikai depresszióba kerülő, teherbe esni kívánó nők aránya olyan, ..."

Itt van egy probléma. Lerövidítve a mondatot jobban lehet érzékelni ezt. "Az arány olyan, mint ahány szívbeteg, ... van." A mondat elolvasása után az olvasó tanácstalan marad.

Feltehetően az esetek százalékos, vagy ezrelékes előfordulási száma egyezik meg a szívbetegek, ... ilyen számával.

Kérlek fésüld meg a mondatot.

Más: Az eredeti cikknek már vannak módosításai. Ezekkel szinkronban kell tartani a fordításodat, hogy aktuális maradjon. Gondolom az angol wikiben regisztrált vagy, így követni tudod a figyelőlistáddal ami változott az eredeti cikkben.

Jó munkát. Ezután én is a szám sablont fogom használni. Eddig nem ismertem. Mindig tanul az ember.--Klug Csaba Ferenc vita 2011. március 30., 16:25 (CEST)

Köszönöm, javítva. Így, remélem, érthetőbb... Joe Hope vita 2011. április 6., 12:35 (CEST)

Csak javasolnám neked[szerkesztés]

Igen jól használható a beszédfolyam. Istvánkát megkérdeztem, hogyan lehet ehhez hozzájutni. Ezt írta: Mindössze annyit kell tenned, hogy a vitalapod elejére beilleszted a {{#useliquidthreads:1}} sablont. És tényleg. Ha neked is tetszene, akkor tedd be a sablont. Egy téma mindig egybefüggő marad, nem kell keresgélni a megfelelő vitalap fejezetet. Modern, kényelmes és célratörő.--Klug Csaba Ferenc vita 2011. április 5., 10:08 (CEST)

Időközben sajnos hidegre tették a csak kíséretileg bevezetett beszédfolyamot, az éles bevezetését más projektek érdekében bizonytalan időre elhalasztották (ha ugyan valaha is megtörténik), és a kísérleti változat támogatását is megszüntették. Azt ajánlom, hogy térj vissza újra a hagyományos vitalapra, nehogy egyszer csak eltűnjön minden ami beszédfolyamos módon került a vitalapodra.

--Karmela posta 2014. január 8., 09:42 (CET)
Új téma indítása

Tartalomjegyzék

Téma címeHozzászólásokUtolsó módosítás
Allapod32019. november 29., 17:20
Értesítés az önálló Komolyzenei műhely elindulásáról02016. június 20., 13:41
Zenei műhely02016. április 13., 22:20
Zeneelmélet, zenetörténet42014. január 9., 23:00
kategória02011. április 14., 20:41
figyelmeztető sablon12011. április 14., 12:56

Szia! Ottrekedt az allapodon egy angol nyelvű cikk, amelynek van már magyar változata: Szerkesztő:Joe Hope/Piszkozat -> Mesterséges megtermékenyítés. Jó pár éve nem volt rajta más szerkesztés, mint a linkek változásának lekövetése. Töröltem, mint duplikátumot, de ha a későbbiekben mégis szükséged lenne rá, szólj nekem vagy bármelyik adminisztrátornak, és helyreállítjuk.

Palotabarát vita2019. november 28., 09:03

Szia! Köszönöm! Már egy ideje nem szerkesztettem a Wikin. Jó, hogy észrevetted. Szép napot!

Joe Hope vita2019. november 28., 10:07

Jó gyorsan reagáltál, köszi :) Ezek szerint még nem szakítottál a Wikipédiával teljesen. Ha van kedved, még vissza-visszanézhetsz, vannak lemaradásaink minden téren.

Palotabarát vita2019. november 28., 12:21

Nem elképzelhetetlen, bár mostanában elég sok másirányú elkötelezettségem van. De nem akarok semmiképp szakítani a Wikipédiával...

145.236.17.7 (vita)2019. november 29., 17:20
 
 
 

Értesítés az önálló Komolyzenei műhely elindulásáról

Komolyzenei műhely

Kedves Szerkesztővita:Joe Hope/Értesítés az önálló Komolyzenei műhely elindulásáról!

Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy SzékelyGa szerkesztőtársunk kezdeményezése nyomán, több évi előkészítő munka után nemrég megalakult az önálló Komolyzenei műhely.

A műhely célja a klasszikus zenével kapcsolatos témák iránt nyitott szerkesztők összefogása. A műhely működést nem kívánjuk túlszabályozni, az elsődleges cél egy közös felület biztosítása a témával kapcsolatos kérdések megbeszélésére, egymás kölcsönös segítése, illetve a komolyzenével kapcsolatos tennivalók, megoldandó problémák számbavétele.

Kérjük, a műhely tagjaként illeszd be a {{Userbox/Komolyzenei műhely}} sablont a szerkesztői lapodra. A műhelytagság pusztán a téma iránti nyitottság, érdeklődés, szimpátia kimutatása, semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Amennyiben bármilyen ötleted, javaslatod, esetleg kérdésed, problémád van, kérjük vesd fel a műhely vitalapján.

További jó szerkesztést kívánunk.

(Figyelmedbe ajánljuk továbbá a klasszikus zene után érdeklődő látogatók számára kialakított Komolyzeneportált is.)

 – EniPort eszmecsere eszmecsere2016. június 20., 13:41

Kedves Joe Hope! Mint zene iránt érdeklődő szerkesztőnek, tájékoztatásodra írom, hogy egy csapat gyülekezik éppen, hogy kialakítson egy Zenei műhelyt. A műhely célja a klasszikus zenével kapcsolatos szerkesztések jobb koordinálása. Remélem, hogy remek csapatmunka lesz belőle. Ha kedved tartja, kérlek gyere, és vegyél részt a műhelymunka kialakításában! Üdv,

Cvbncv Vince(érveljünk)2016. április 13., 22:20

Zeneelmélet, zenetörténet

Szia Joe! Örülök, hogy Rád találtam. :) Amennyire én látom, nem tengnek túl a hivatásos komolyzenészek itt a Wikipédián. Talán ennek is tudható be, hogy a zeneelméleti és zenetörténeti cikkek néhány üdítő kivételtől eltekintve tragikus állapotban vannak (már ha vannak egyáltalán). Szeretnék egy zeneelméleti, zenetörténeti műhelyt indítani (nem biztos, hogy ezen a néven), amibe Téged is szeretettel meghívnálak, ha vállalnád. Mi a véleményed?

SzekelyGa Parla… 2014. január 6., 14:17

Szia. Nagyon szívesen. Én igazából inkább az elméleti részen vagyok jobban otthon (persze általánosságban van az embernek zenetörténeti ismerete is a zeneakadémia után, de azt nem mondanám olyan mélynek). Viszont feleségemmel szívesen veszünk részt ilyenfajta tevékenységben. Úgyhogy bármi alakul, rám számíthatsz.

Joe Hope vita2014. január 8., 00:37

Nagyszerű, nagyon jó, hogy némi kihagyás után is szívesen vállalsz szerkesztést. Többen örülünk ennek! :) Amint lesz valami konkrét, jelentkezni fogok!

SzekelyGa Parla… 2014. január 8., 15:08

Én is örülök. A kihagyás azért volt, mert hajón dolgoztam a nyárig (2 évet) és ott nem nagyon van internet-lehetőség... Viszont nyár óta újra szárazföldön vagyok, úgyhogy nem lesz probléma a nettel.

Joe Hope vita2014. január 8., 15:21

Szia ismét! Mint említettem, szeretnék komolyzenei műhelyt alapítani. Ha van kedved, kérlek, csatlakozz a születő műhelyhez, és írd alá itt, a tagok szekcióban. A tagság egyelőre semmire nem kötelez, mindössze erkölcsi támogatásodat kérem. :) Köszönöm szépen. --SzekelyGa Parla… 2014. január 9., 21:56 (CET)

SzekelyGa Parla… 2014. január 9., 23:00
 
 
 
 

Szia! Nem létező kategóriákat nem szoktunk a szócikkekbe tenni. Általában is a kategóriákhoz minimum 5 szócikk kell, illetőleg a nagyobb kategóriaátlakaításokat a Wikipédia:Kategóriajavaslatok oldalon megbeszéljük. De piros kategória semmiképp se legyen szócikkben. A kategória lényege, hogy az által meg lehessen találni szócikktípusokat. A piros kategória ebben nem segít, mert nem listázódik a kategóriafákban. Üdv

Xiǎolóng vigyázz, harap!2011. április 14., 20:41

figyelmeztető sablon

Szia, kérlek a szócikkke elejére sablonkódot ne másolj, mert ezt így nehéz követni, és ha valamit változtatni kell a szövegen mondjuk, akkor kézzel kell végigmenni az összes szócikken. A szöveget betettem a {{Orvosi cikk figyelmeztetés}}(?) sablonba, kérlek, hogy a szócikkek tetejére ezt tedd, ne a kódot magát: {{Orvosi cikk figyelmeztetés}}

Köszönöm,

Xiǎolóng vigyázz, harap!2011. április 14., 12:28

Köszönöm! A jövőben figyelek rá.

Joe Hope vita2011. április 14., 12:56