Szerkesztővita:HorsemansWiki

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt HorsemansWiki 12 évvel ezelőtt a(z) Lovak témában
Létrehozva: 2008. október 23., 07:33 (CEST)
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves HorsemansWiki!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Nagy Gömböc vita 2008. november 1., 03:43 (CET)Válasz

If you don't speak Hungarian, please click here.

Mentor[szerkesztés]

Szia! Igen, szívesen. Csináltam régebben, csak egy időben nem értem rá, kivettem magam a listából, azóta meg nem tettem vissza. De most megfelel, úgyhogy rajta. Üdv, Mamirendelő 2008. november 3., 12:53 (CET)Válasz

Köszönöm! HorsemansWiki vita 2008. november 3., 12:56 (CET)Válasz

FlagIOCteam[szerkesztés]

Véletlen maradt benne, kiszedtem. Üdv.:Peti610 Ide mondjad! 2008. november 6., 18:47 (CET)Válasz

Zebra[szerkesztés]

Szia! Átmozgattam a lapot a fő névtérbe, mivel tényleg kár lenne a lapot veszni hagyni. Elvileg ezt bárki megcsinálhatja, de mivel már volt egy zebra cikk (igaz, hogy csak pár link volt benne), így azt előtte törölni kellett, amihez admin jogosultság kell. Az egyetlen fontos dolog, hogy nem a cikk tartalmát kell ilyenkor átmásolni, hanem átnevezni a lapot, így a laptörténet megmarad és az esetlegesen visszatérő szerkesztőnek sincs az az érzése, hogy csak úgy elvettük a munkáját. Üdv, Mamirendelő 2008. november 15., 14:17 (CET)Válasz

Sablon:Nemzetnév JPN NOB-kóddal ...[szerkesztés]

és társai. Ezeket a sablonokat mért hoztad át enwikiből? Régebben Simy és én elkezdtük, de ránk szóltak. Az ilyen sablonokat nem másoljuk át, nem hozzuk létre, hanem zászlósablonnal helyettesítjük. De ott se Hungary stb. hanem Magyarország. Mielőtt bármit csinálsz sablonokkal kapcsolatban kérdezz meg egy ehhez értő szerkesztőt például:Danit. Ő bármikor szívesen segít neked. Köszönöm Peti610 vita 2008. november 22., 15:35 (CET)Válasz

Ezeket nem áthoztam, hanem létrehoztam. Pl. az angol wiki-ből való átvételt nagyban megkönnyítheti, ha az IOC (NOB) kódot nem kell egyenként minden helyen átcserélni, ezért nekem logikusnak tűnt hogy legyen egy "szótár" ami a magyar nevet a NOB-kóddal összekapcsolja. Az Olimpiai érmesek listája lovaglásban lapon használom, a Sablon:ZászlóNOBegy és Sablon:ZászlóNOBcsa sablonokban. Eredetileg próbáltalak téged kérni, hogy légyszives nézz rá a Lovaglás a nyári olimpiai játékokon lap tábázataira, de nem igazán reagáltál erre, így nem gondoltam, hogy segítséget kaphatok. Azzal egyetértek, hogy egy kis rendrakás és egységesítés ráférne a sablonokra és használatukra, és nyitott vagyok bármilyen sablon használattal vagy létrehozással kapcsolatos probléma megbeszélésére is.
HorsemansWiki vita 2008. november 22., 16:23 (CET)Válasz

Nem nagyon vártál[szerkesztés]

Szerintem annak az átirányításnak semmi értelme, hogy lovas (sport). Átirányítást ugyanis akkor csinálunk, ha várható, hogy a keresőablakba beírva így fogja valaki keresni a témát. Te el tudod képzelni, hogy valaki azt írja be keresésnek, hogy "lovas (sport)" ahelyett mondjuk, hogy "lovassport" vagy "lovaglás"? Ugye erre nem számítasz te sem.

A probléma, amit meg akarsz oldani, sokkal egyszerűbb. A példamondatodban azt a megoldást kell alkalmazni, hogy a belső linknek lehet külön nevet adni. Vagy másképp fogalmazva, a szövegben szereplő szóról lehet belső linket adni egy másik lapra, aminek nem pont ez a neve.

Tehát a mondatod így néz ki wikisítve:

"Az 1900. évi nyári olimpiai játékokon öt lovas versenyszámot rendeztek meg."

Ezért a lovas (sport) lapot ismét azonnalirqa fogom jelölni, bár ezzel hozzád hasonlóan kicsit udvariatlan leszek, mert nem várom meg a válaszodat. De meggyőződésem, hogy a fentieket nem gondoltad át, és olvasva majd egyetértesz velem.

Peyerk vita 2008. november 22., 22:43 (CET)Válasz

Ha most itt vagy, az jó. Írd, mivel nem értesz egyet. Javaslom, hogy a vitalapon folytassuk.
Közben javítottam az összes linket és átneveztem a lapot lovassport névre. – Peyerk vita 2008. november 22., 22:58 (CET)Válasz
Nem nagyon vártál - bocs de a törlés után a semmibe mutató linkek maradtak, és egy óránál többet tényleg nem tudtam várni.
Tényleg csak akkor van létjogosultsága az átirányításnak ha így keresik a témát?
Ha egy szónak több jelentése van, akkor tudomásom szerint elfogadott eljárás a különböző
jelentések zárójeles megkülönböztetése (pl. ár vagy Gyula).
Ha több szó is leírhatja ugyanazt a jelentéstartalmat, akkor ezt lehet átirányítással kifejezni.
Ha egy több szóval is leírható jelentés tartalmat leíró egyik szó több jelentéssel bír, akkor
előfordulhat hogy olyan szó átirányításban történő használata válik szükségessé, mely az adott
jelentést kiválasztó zárójeles toldalékkal van ellátva.
HorsemansWiki vita 2008. november 22., 23:27 (CET)Válasz
A gondolatmeneted több helyen hibás.
  1. Egy lexikonban nem "szavak", hanem "címszavak" vannak. A példamondatodban tuladjdonképpen nem a "lovas", hanem a "lovas versenyszám" kifejezésre kellene linket adni, ennyiben még az előbb javasolt megoldásom sem tökéletes.
  2. A "lovas" szónak nincs olyan jelentése, hogy "lovassport". Ha volna neki, akkor értelmes mondat lehetne mondjuk egy ilyen: "X.Y. a világ lovasának egyik kiemelkedő alakja." A példamondatodban, mint már említettem, nem a "lovas", hanem a "lovas versenyszám" hordozza a "lovassport" értelmét, vagy legalábbis ahhoz hasonlót.
  3. Volt már olyan szerksztőnk, aki, amíg meg nem ismerte a belső linkek gazdag lehetőségeit, olyan átirányításokat csinált, mint lovat->ló, szamarat->szamár, rinocérosszal->rinocérosz, mert a "lovat" nem tartalmazza a "ló" szót stb. Kicsit ilyen a te próbálkozásod.
Kérlek gondold át mindezt, és nézz körül a Wikipédián, milyen egyértelműsítőket csinálunk, és milyeneket nem.
Peyerk vita 2008. november 22., 23:48 (CET)Válasz
Ja, és inkább ezen a vitalapon folytassuk :) – Peyerk vita 2008. november 22., 23:49 (CET)Válasz

Olvass[szerkesztés]

Kérlek, tedd meg hogy elolvasod amit eddig írtam neked különböző helyeken. Amíg ezeket nem érted meg, addig zűrzavaros dolgokat fogsz csinálni, és előbb vagy utóbb vissza kell majd állítani azokat. Az, hogy én most azonnal teszem ezt, csak szerencse, mert később sokkal több munkát okozna.

A és a [[lovak]] cikkek nagyon pontosan a helyükön vannak, ugyanúgy mint a kutya és a kutyák, neked kellene nagy rendezkedés előtt megtanulnod rendesen a belső linkek használatát, illetve megértened, hogy a lovaglás és a lovakkal kapcsolatos dolgok csak egy téma a millió közül, ami a lexikonban szerepel, és az egész lexikont nem lehet ennek az egynek alárendelni. Ahogy természetesen a te kedvenc témád logikáját is képesnek kell lennie leképezni, de ez így is van, csak neke kellene kitanulnod, hogy hogyan.

Peyerk vita 2008. november 23., 08:19 (CET)Válasz

sportműhely?[szerkesztés]

szia. a nyáron beindítottam az olimpiaműhelyt, mely gyorsan le is állt, a többi szerkesztő nem nagyon foglalkozott ezzel a témával, néhányat leszámítva. a magyar wikin véleményem szerint elég rendes a "lemaradás" a sport témában, így arra gondoltam, hogy vagy egy új sportműhelyt kellene létrehozni, vagy az olimpiaműhelyt átalakítani általános sportműhellyé. megkerestem pár szerkesztőt, akik korábban résztvettek a műhely "életében", Peti610 ajánlott Téged, mint lovaglást kedvelő szerkesztőt. szeretnélek meghívni a műhelybe, remélem, minél több támogatója lesz ennek a projectnek. Hárman már úgy tűnik bennevagyunk az ötletben, de egy ekkora témához szerintem kellünk páran. mi a véleményed? üdv, – Mdonci vita 2008. november 23., 08:55 (CET)Válasz

szia. akkor most már csak azt szeretném kérdezni, hogy az olimpiaműhely kinézete megfelel? csak kicsit módosítva. vagy van jobb ötleted? milyen pontok lehetnének a műhelyen belül? mondj pár ötletet, nem szeretném csak a saját elképzeléseimet ráerőltetni bárkire is... üdv, – Mdonci vita 2008. november 24., 15:27 (CET)Válasz
Jó, majd gondolkodni fogok róla, mindenesetre addig is a jobb és baloldali oszlopok hosszát átcsoportosítással összhangba kéne hozni. – HorsemansWiki vita 2008. november 24., 16:14 (CET)Válasz

Szia,Köszi a fejléc mintát majd alkalmazom.karesznincs vita 2008. november 24., 17:09 (CET)Válasz

a sportműhelyt átmásoltam a wikipédia névtérbe, mostantől itt lehet megnézni: Wikipédia:Sportműhely. kérlek, írd be magad a szerkesztők közé. – Mdonci vita 2008. november 24., 17:31 (CET)Válasz

De hiszen nemrég írtam be magam az olimpiai m. listájára... – HorsemansWiki vita 2008. november 24., 18:39 (CET)Válasz

Mikulás[szerkesztés]

Égi úton fúj szél,
hulldogál a hó.
Nem bánja azt, útrakél Mikulás apó.
Vállán meleg köpönyeg,
Fújhat már a szél,
Nem fagy meg a jó öreg,míg a földre ér.
Lent a földön dalba fog száz és száz harang,
Jó hogy itt vagy Mikulás,gilingi-galang.
Ablakba tett kiscipők,várják már jöttödet,
Hoztál cukrot,mogyorót,jóságos Öreg?!
-Hoztam bizony,hoztam én,hisz itt az idő.
Nem marad ma üresen egyetlen cipő.
Hajnalodik.Csillagok szaladnak elé.
Amint ballag Mikulás már hazafelé.
Zelk Zoltán: Mikulás(– Istvánka posta 2008. december 6., 09:35 (CET))Válasz

Kellemes ünnepeket![szerkesztés]

Békés, boldog karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánok!
Peti610 vita 2008. december 20., 05:40 (CET)
Válasz


Szia![szerkesztés]

Gondoltam, hogy a "díjló" nem biztos, hogy jó lesz, ezért köszönöm, hogy kijavítottad.– Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. január 21., 22:30 (CET)Válasz

Kedves Horsemanswiki, segíts légyszives nekem, hogy Racing Post Rate szám mit jelent és mi alapján állapítják meg? Üdv, – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. február 3., 19:09 (CET)Válasz

Köszönöm a választ, tudtam, hogy a súlyokkal van összefüggésben, de nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni. Ráadásul mindenhol csak a Racing Post magazin van említve, (pl. enwiki), de a számról, mint fogalomról nem találtam leírást. Sokat segítettél, köszönöm még sZIegyszer. – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. február 17., 11:52 (CET)Válasz

Itten vagyok megint![szerkesztés]

Nagyon boldog Húsvéti ünnepeket kíván: Vadszederke

Kedves Horsemanswiki, Overdose kiemelt szavazásra kerül remélem hamarosan. Megtennéd, hogy most picit ránézel? És megírtam az RPR-t is. Szia! – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. április 1., 19:30 (CEST)Válasz

Igazad van! Aztán majd, ha odajutunk ne felejts el légyszíves szavazni ill. véleményt nyilvánítani! – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. április 2., 13:49 (CEST)Válasz

Elindult a szavazás, ha tetszik a munkám, akkor légyszíves szavazz a Kámaszútra és az Amrita Sher-Gil cikkekre. Köszönöm. – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. április 10., 09:22 (CEST)Válasz

Itt lehet szavazni. Wikipédia:Szócikkíró verseny/ÉrtékelésMódis Ágnes Vadszederke vita 2009. április 10., 20:53 (CEST)Válasz

Kedves HorsemansWiki, köszönöm a szavazatokat és további jó hétvégét kívánok! – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. április 12., 08:38 (CEST)Válasz

Érdeklődés[szerkesztés]

Szeretném, ha csatlakoznál hozzám. Lovassportok portál Várom az ötleteidet! – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. április 29., 20:04 (CEST)Válasz

Légyszíves válaszolj, hogy szeretnél-e csatlakozni. – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. május 5., 16:11 (CEST)Válasz

Szervusz!

Köszönöm a véleményt, még nincs kész. Láttad már a nevét is megváltoztattam. Overdose kiemelt szavazáson van szeretném, ha Te is tanúsítanál. Wikipédia:Javaslatok_kiemelt_szócikkekre/OverdoseVadszederkeMágika 2009. május 7., 10:00 (CEST)Válasz

Lovasműhely[szerkesztés]

Szia!

Az imperial szó császárit jelent és így "a"-val kell írni. A ló nevénél viszont á-ra módosult, így szokták meg, "magyarosították". Tetszik a műhely? Csinálok ma egy üzenőfalat neki. – VadszederkeMágika 2009. május 9., 09:09 (CEST)Válasz

{{User LovasMűhely}}

Majdnem készen vagyok már. – VadszederkeMágika 2009. május 9., 18:08 (CEST)Válasz

Kedves HorsemansWiki!

Báthory Peti elkészítette a cikkértékelést. Hálás köszönet érte ezért javaslom vegyük fel tiszteletbeli tagnak. Az értékelést úgy kell elkezdeni, hogy a szerkesztői lap beállításoknál fel kell venni a segédeszközök menüben a cikkértékelőt és az alatta levőt is kipipálni. Az értékelendő lapon fönn megjelenik egy értékelés fül, ahol a besorolást el lehet végezni. Légyszíves ha van időd, akkor nézegesd meg ezt. Szia,– VadszederkeMágika 2009. május 14., 13:37 (CEST)Válasz

Lovak[szerkesztés]

Néhány dolog: A kategóriafát légyszíves majd nézd meg, mert össze-vissza pakolják a lovakat. Csináltam egy irodalomjegyzék oldalt, ha találsz könyvet, vagy más forrást, tedd már hozzá légyszíves.– VadszederkeMágika 2009. május 28., 16:22 (CEST)Válasz

És még nem válaszoltál.:-)VadszederkeMágika 2009. május 28., 16:24 (CEST)Válasz

Ha erre jársz, nézd meg az új dolgokat. Szia – VadszederkeMágika 2009. június 2., 11:46 (CEST)Válasz

És ne menj el!VadszederkeMágika 2011. február 26., 14:04 (CET)Válasz

Pata (ló) című cikkedet már átmásoltad az allapodról. Mi a terved az allappal? Kell még? --Burumbátor Speakers’ Corner 2012. január 7., 12:38 (CET)Válasz

Én nem találtam meg külön allapon, csak egy linket látok a kész cikkre. Az allap változattal, ha volt még ilyen, nem voltak (nincsenek) további terveim. --HorsemansWiki vita 2012. január 11., 10:24 (CET)Válasz

Erre gondoltam. --Burumbátor Speakers’ Corner 2012. január 11., 10:27 (CET)Válasz

Egyébként elég sok allapod van félig készen. [1] --Burumbátor Speakers’ Corner 2012. január 11., 10:28 (CET)Válasz

Köszönöm, igazad van. A Patásokat azonnali törlésre jelöltem. --HorsemansWiki vita 2012. január 11., 11:05 (CET)Válasz