Szerkesztővita:BLJ

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt BLJ 10 évvel ezelőtt a(z) Régi családi fotók témában
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, BLJ!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. július 1., 22:43 (CEST)Válasz

Hódosi[szerkesztés]

Kedves BLJ!

  1. Nem vagyok automata, figyelem a friss változtatásokat és látom, hogy mi folyik a Wikipédiában.
  2. Mi bajod neked Andrásfalvy Bertalannal, aki elismert néprajzkutató és több évig kulturális miniszter volt?
  3. Mielőtt elküldesz a fenébe, nézd meg, hogy hány magyar olimpiai bajnok szócikkét írtam meg, találni fogsz 21-et, amit én írtam meg (köztük olyanokét, mint Hegedűs Csaba vagy Kárpáti György) és négyet, amit én javítottam föl, tehát pont rossz ajtón kopogtattál...
  4. Neked aztán tényleg semmi jogod pofázni, hiszen olyan képet töltöttél fel, amit nem lett volna szabad, mert szerzői jogi oltalom alatt áll.

További kellemes szerkesztést! Cassandro Ħelyőrség 2008. szeptember 13., 00:36 (CEST)Válasz

Hódosi[szerkesztés]

Sajnálom, hogy ennyire érzékenyen érint a dolog, hogy nem vagy képes kultúráltan válaszolni.

Nem az volt a kérdés, hogy te hány olimpikon életrajzát írtad meg, és az se, hogy egy néprajztudós mennyire elismert ,

A kérdés továbbra is az, hogy mi legyen egy olyan olimpiai bajnokkal aki egy sornyit tett a magyar nemzetért, olimpiai címet nyert ?

Ha megkérhetleg, mellőzd a durva kirohanásokat, és tájékozódj előbb, hogy egy 20 éve készült fotó mennyire védett ? De ha úgy látod, hogy védett, és van rá bizonyítékod, akkor töröld ki. Anélkül, hogy durván kirohannál ezért a főbenjáró bűnért.

(az már csak mellékesen érdekel, hogy 2 másodperc alatt hogy tudtad elolvasni és értelmezni a szócikket ? )

Ferencz-József-rend lovagkereszt[szerkesztés]

Lovagok közé beírva: Beiersdorf Adolf Forrás : Empfehlung an Kaiser und König Franz Josef I. vom 20. Sept. 1884 zur Nobilitierung von Adolf Baiersdorf. (Auszug.)

Das Original der Urkunde in ungarischer Sprache befindet sich in: Magyar Országos Levéltár, abgekürzt M.O.L. (Ungarisches Landesarchiv), Budapest, Abteilung Királyi könyvek (Königliche Bücher), unter K 20 1884 – 1076

Részlet a magyar változatból: ...a hazai erdőiparnak az 1878. évi párizsi kiállításon való képviseletéért szerencsés volt Baiersdorf, Felségednek 1879. évi márciushó 11-én kelt legfelsőbb elhatározásával a Ferencz-József-rend lovagkeresztjét elnyerni.


A cikk kiegészíthető lenne még rengeteg névvel, csak néhány mutatóba: Zsigmondy Vilmos a hazai ártézi kutak fúrásának kialakítója és elterjesztője Szigligeti Ede színész, rendező, drámaíró, fordító, szakíró, színigazgató, Zsolnay Vilmos, hirneves műiparos

Kérdésem, hogy ha "túl" sok név kerül az oldalra, az nem veszélyezteti-e a cikk struktúráját, és épp ezért nem lenne-e hasznosabb pl a lovagoknak egy külön oldalt létrehozni ?

Aláírás[szerkesztés]

Szia! A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz az ötödik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Lap mentése, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (windows alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (windows alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.

Laci.d vita 2013. július 1., 12:51 (CEST)Válasz

Régi családi fotók[szerkesztés]

Helló BLJ!

Igazából én nem értek ezekhez a dolgokhoz, csak olvasom az erre vonatkozó vitákat. Eddig mindig azt olvastam (emlékezetem szerint), hogy a képek nyilvánosságra hozatalához a képet készítő fényképésztől kell engedélyt kérni. Nem tudom, hogy külső, meg nem nevezett jogi szakértők véleményét itt figyelembe veszik-e, de az is lehet, hogy rosszul gondolom. --Porrimaeszmecsere 2013. július 2., 13:56 (CEST)Válasz

A jogászok - ügyvédek - szerint anyagi követelésük nem lehet a készítőknek, egy átlagos közzététel esetén, de megillető őket az a jog, hogy szerzőként feltüntessék őket. Én ezt is kérdésesnek tartom, mert pl ma is készülnek iskolai óvodai fotók, de partifotók is, aminek nem tudjuk a szerzőjét. Az iskolai tablókat se lehetne feltenni, ha nem tudjuk a szerzőt. --BLJ vita 2013. július 2., 14:59 (CEST)Válasz

Gráf Rudolf[szerkesztés]

Tisztelt BLJ!

Gráf Rudolf egri fényképész, 1913. november 14-én, du. 3/4 1 órakor, húnyt el szervi szívbajban. (Halotti akvi kivonat 1913.év, 698 fsz. HML-XV-31/b-205. Üdvözlettel: dmtrpl