Szerkesztővita:Atatürk

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Laci.d 12 évvel ezelőtt a(z) Terror Háza témában
Köszöntünk a Wikipédiában, kedves Atatürk!

Üdvözlünk!

Figyelmedbe ajánljuk:

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és a forrásaid pontos megjelölésére!


Mentor · Ha akarod, akkor melléd áll egy segítő, a te személyes mentorod, és segít a szerkesztéssel kapcsolatos gondjaidban. Ide kattintva találsz erről többet. | Segítség · Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra is írhatsz kérdéseket. Ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni. | Tudakozó · Egy tudakozót is működtetünk. Ott viszont olyan kérdésekre kaphatsz választ, amit egy lexikonban keresne az ember.


Ha van kedved, mutatkozz be szerkesztőtársaidnak, ide kattintva. A szerkesztői lapodon írjál az érdeklődési körödről, nyelvtudásodról. Az a lap csak a tiéd. Kialakításához segítséget itt találsz. | Vitalapja, „szerkesztővitája” is van minden szerkesztőnek, mint ez a lap itt. Aki neked üzenni akar valamit, az ide fog írni, téged pedig egy sárga csík a lap tetején automatikusan figyelmeztet az új üzenetre. A cikkeknek is van vitalapjuk, ott a cikk kialakítását tárgyalják meg az érdekelt szerkesztők. | Kérünk, hogy az eszmecserék során így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Karmelaüzenőlap 2009. október 20., 23:01 (CEST)Válasz


If you don’t speak Hungarian, please click here.

Szóltam[szerkesztés]

Szóltam a mentoroknak, hogy a {{Segítséget kérek}}(?) felirattal egy segítőtársat kértél magad mellé a Wikipédia szerkesztésébe való betanulás idejére. Addig is, amig egyikük jelentkezik, a Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek) lapon teheted fel a Wikipédia szerkesztésével kapcsolatos kérdéseidet. Érdemes az üdvözletben látható kék hivatkozásokra is rákattintgatni! Karmelaüzenőlap 2009. október 20., 23:01 (CEST)Válasz

Kérdés[szerkesztés]

Szia, megkérdezhetem, miért épp ezt a usernevet választottad? :) Én szívesen segítek, ha kérdésed van, már amennyiben elfogadsz mentorul. Üdv, – Timish levélboksz 2009. október 20., 23:58 (CEST)Válasz

Tipp[szerkesztés]

Először is, köszönöm, hogy elfogadsz mentorul, akkor lecserélem a sablont a szerkesztői lapodon, jelezve, hogy "elkeltél" :)

A névválasztásod története igen érdekes, ritkán fordul elő, hogy valaki "nem törökös" válasszon egy ilyen nevet :D (Ha már, nem állom meg, hogy ne irányítsalak a Musztafa Kemal Atatürk szócikkre :DD)

Gyűjtögesd nyugodtan a kérdéseidet, bármikor szívesen segítek, elég gyakran vagyok wikiközelben. Ha a vitalapomra írsz, kérlek kövesd az alábbi tanácsokat:

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) A laptörténetből ugyan minden egyes szóról ki lehetne deríteni (hosszadalmasan és fáradságosan), hogy ki írta, de ez így udvariasabb, sokkal áttekinthetőbb és gyorsabb.
A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz a harmadik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Változtatások közzététele, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (Windows-alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (Windows-alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.


Üdv és jó wikizést kívánok, – Timish levélboksz 2009. október 21., 15:40 (CEST)Válasz

Hasznosságok filmes cikkekhez[szerkesztés]

Szia, összegyűjtök neked pár hasznos linket a filmes cikkeidhez:

  • Wikipédia:Elnevezési szokások - a filmcímekre vonatkozóan, hasznos elolvasni, például két ugyanolyan című film (vagy könyv és film) esetén pl. innen tudsz tájékozódni a szócikk helyes címéről.
  • Sablon:Film infobox - a szócikkekbe úgy nevezett "infoboxokat" helyezünk, pl. az alkotók névsora ide kerül, és a legtöbb alap infó a filmről. A sablon oldalán megtalálod a használatára vonatkozó útmutatót is, de bármelyik meglévő filmes cikkben is láthatod a működését, ha megnyitod szerkesztésre a szócikket.
  • A szócikkeket kategóriákba szoktuk sorolni, úgy hogy az alábbi kódot helyezzük a szócikk végére:
[[Kategória:Amerikai akciófilmek]]

A meglévő kategóriákat a kategória:Filmművészetből kiindulva találod meg.

[[en:The Mummy Returns]]
[[fr:La retour de la momie]]
[[tr:Mumya'nin Dönüsü]]
...

Az interwikiket általában az angol wiki szócikkének végéből szoktuk kimásolni :)

üdv

Timish levélboksz 2009. október 21., 16:30 (CEST)Válasz

Filmkockák[szerkesztés]

Szia, köszönöm az elismerést :) Még mennyi minden hiányzik, bele se merek gondolni :DDD

Képek: tölthetsz fel filmből képkockát, lehetőleg csak ha nagyon fontos, és olyan kockát tölts fel, ami kellőképpen illusztrálja a szócikket, mivel ez nem szabad tartalom, és az alapítvány szigorúan azt szeretné, ha ez minimális lenne. Feltölthető idézésként, a {{filmkocka}}(?) sablont kell a képre tenni, és mindig jelöld meg a forrását, és hogy mit ábrázol. Ha print screennel csinálod, akkor forrásként a film címét (esetleg még a DVD kiadóját) és azt hogy "képernyőkép". Láthatsz rá példát pl. a Becstelen brigantykban. Üdv. – Timish levélboksz 2009. október 25., 23:15 (CET)Válasz

Szepesi László[szerkesztés]

Üdv! Az általad beírt szöveg (Szepesi László szócikk) egy másik weblapról származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik, ezért kérlek fogalmazd meg a szócikket a saját szavaiddal. Ez alól kivétel:

  1. Ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélyezés lépései (saját mű esetén) fejezetét
  2. Ha az eredeti szerző engedélyezi, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén) fejezetét
  3. Ha a szöveg szabadon felhasználható. Ezt valamilyen módon (például linkkel) igazolnod kell.

Kérlek, hogy minden esetben a Wikipédia felhasználási feltételeinek megfelelően járj el. Mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy írj a jogi kocsmafalra. Köszönöm! Malatinszky vita 2010. november 3., 03:23 (CET) – Malatinszky vita 2010. november 3., 03:23 (CET)Válasz

Terror Háza[szerkesztés]

Üdv! Az általad beírt szöveg egy másik weblapról származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik, ezért kérlek fogalmazd meg a szócikket a saját szavaiddal. Ez alól kivétel:

  1. Ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélyezés lépései (saját mű esetén) fejezetét, illetve a Wikipédia:Licencelési nyilatkozat lap Hogyan kell nyilatkozni? fejezetét.
  2. Ha az eredeti szerző engedélyezi, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén) fejezetét.
  3. Ha a szöveget szabad licenc alatt tették közzé.

Kérlek, hogy minden esetben a Wikipédia felhasználási feltételeinek megfelelően járj el. Mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy írj a jogi kocsmafalra. Köszönöm! – Laci.d vita 2011. július 27., 11:22 (CEST)Válasz

Szia. Nálam tökéletesen megjelenik az általad beírt szöveg, és a vitalapon sincs annak nyoma, hogy bárki hozzájuk nyúlt volna. Amennyiben nem bejelentkezve néztél rá a lapra, akkor elképzelhető, hogy amiatt nem jelent meg, mert nem hagyta egy járőr sem jóvá. (bővebben erről: WP:JEL) Azóta én megtekintettnek jelöltem, úgyhogy most már mindenki számára látható, aki a cikkre kattint. Ha továbbra sem látszódik, akkor szólj, elképzelhető, hogy technikai probléma adódott a rendszerrel. Egyébként nagyon örülök, hogy a Terror Házától valaki dolgozik a cikken, mert eddig igen kevés volt róla írva. Amennyiben bármilyen kérdés vagy probléma adódik vagy változtatások ellenőrzésére lenne szükség, a vitalapomon mindig elérhető vagyok, és nagyon szívesen segítek. – Laci.d vita 2011. július 29., 02:07 (CEST)Válasz