Szerkesztővita:Ébner Vili

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alensha 13 évvel ezelőtt a(z) Képek témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Ébner Vili!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Hunyadym vita 2008. augusztus 13., 10:58 (CEST)Válasz

If you don't speak Hungarian, please click here.

Reverenda[szerkesztés]

Kedves Vili!

Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy nem minden reverendán van gombsor (például a bencés szerzetesek reverendáján csak felül van néhány gomb), ez alapján érdemes lehet átírni a cikkedet. Ennek megformázásához most neki fogok állni, a tartalmát légy szíves ezek alapján írd át! Érdemes lenne összehasonlítani a szerzetesek és a nem szerzetes papok reverendáját is, valamint a különböző szerzetesrendek ruhái közti különbségeket is. (például: bencéseknél fekete, cisztercieknél fekete-fehér), valamint érdemes lehet jogtiszta képekkel bemutatni a különböző reverendákat.

A szerkesztésről bővebben az Első lépések oldalon olvashatsz, érdemes kipróbálni a homokozóban (látom, már felfedezted :-) ).

Üdv! – Hunyadym vita 2008. augusztus 13., 20:14 (CEST)Válasz


Képek cheatsheet[szerkesztés]

Bővebben a képhasználatról: ;) – Timish levélboksz 2008. augusztus 18., 12:38 (CEST)Válasz

Pontosan kell beírni a kép nevét, ennek az volt, hogy Reverenda .JPG nagybetűs JPG-vel és egy szóközzel a pont előtt. Nézd meg most a cikket, beleraktam a képet, így kell máskor is. A px előtti számmal méretezni tudod, a thumb azért kell bele, hogy tudj képaláírást tenni hozzá. Kísérletezz vele egy darabig, bele fogsz jönni :) üdv, ~ Alensha  hö? 2008. augusztus 20., 16:29 (CEST)Válasz


Mentorálás[szerkesztés]

Kedves Vili!

Én ugyan nem tartozom a hivatásos mentorok közé, azonban elvállaltam a te mentorálásodat. Bármi kérdésed van, szívesen válaszolok, amint elérhető vagyok, írj a vitalapomra.

Most nyár végén még csak ritkábban vagyok jelen, de iskolaidőben már rendszeresen minden este.

Magamról: a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja vagyok, jelenleg 11. osztályba megyek.

A képet kijavítottam (azt, amit a Reverenda cikkbe helyeztél el).

Üdv! – Hunyadym vita 2008. augusztus 21., 15:26 (CEST)Válasz

Kép[szerkesztés]

Válasz a vitalapomon. – Hunyadym vita 2008. augusztus 24., 17:06 (CEST)Válasz

Segítség[szerkesztés]

Kedves Vili!

Látom, hogy érdeklődsz a kereszténység iránt, ezért én is felajánlanám a segítségemet (magam is főként e témakörben írogatok). Akármiben megakadsz, vagy kétségeid vannak, vagy valamit nem teljesen értesz (legyen az szerkesztési vagy tartalmi kérdés) csak nyugodtan írj a vitalapomra. Jó, hogy itt vagy, mert ezek a témakörök sok tekintetben el vannak hanyagolva, és szükség van minden szorgos kézre. Most annyit szeretnék még megjegyezni ehhez, hogy annak viszont nem sok értelme van, hogy írsz egy néhány szavas cikket, ugyanis azt könyörtelenül törölni fogják az adminisztrátorok. Még ha folytatni is akarod a szócikk megírását, akkor is csak akkor tedd fel a wikire, amikor már nagyjából kész van. Előtte írd meg pl. egy word-dokumentumban. Jó tanács: Próbálj meg úgy írni egy cikket, mintha az egy iskolai dolgozat lenne, amit egy teljesen vegyes értékrendű tanári karnak írsz úgy, hogy közben nem szabad kiderülnie, hogy te tulajdonképpen hova tartozol. Sok segítséget nyújthat pl. az interneten is (részben) fennlévő Magyar Katolikus Lexikon. Nyugodtan felhasználhatod ezt is, mert szabad róla idézni, csak fel kell tüntetni forrásként. Akár szó szerint is bemásolhatod a téged érdeklő szócikkeket, csak a rövidítéseket kell rendesen kiírni. Szeretettel: deposi*üzenetek 2008. október 10., 13:51 (CEST)Válasz

Kérlek, ne gyárts szubcsonkokat! Köszi! :-)[szerkesztés]

Kedves Vili!

Üdvözöllek a Magyar Wikipédiában! Az általad létrehozott Monstrancia szócikk témáját tekintve fontos a Wikipédiának, de sajnos a lap jelenleg annyira kevés információt tartalmaz, hogy nem éri el még a csonk szintet sem. Az ilyen rövid cikkeket szubcsonknak hívjuk, és ha 5–7 napon belül senki nem bővíti ki őket legalább elfogadható csonk szintre, akkor töröljük. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon, nosza, bővítsd ki! Keress megbízható forrásokat, ügyelj arra hogy megfeleljen a nevezetességi kritériumoknak is! Ha mindezek stimmelnek, bátran bővítsd a cikket! Ha a szócikk már elég sok információt tartalmaz, kérlek távolítsd el a {{szubcsonk}}(?) jelzést a szócikk elejéről. Ha bármilyen kérdésed támadt nézd meg az útmutatót, amiből legtöbb kérdésedre választ kaphatsz, de hozzám is nyugodtan fordulhatsz segítségért! Köszönöm! – Feanor Na mi...? 2008. október 10., 14:14 (CEST)Válasz

Szubcsonk volt az általad létrehozott Liturgikus színek is. "Kicsit" kibővítettem, most már valódi szócikk. Jó az, ha aktív vagy a vallásos témákban (vagy bármi másban), örülök neki (és gondolom, más is örül neki). Kívánom, hogy ne lankadjon a lelkesedésed! Azonban arra kérlek, hogy ha létrehozol egy szócikket, azt legalább olyan lelkiismeretesen írd meg, mint ha egy iskolai dolgozat volna. Ha egyszerűen "odaraksz" egy-két sort, akkor azzal voltaképpen csak másoknak adsz plusz munkát (és nem biztos, hogy mások ennek mindig örülnek, mert lehet, hogy épp lenne jobb dolguk is, mint törlésre ítélt cikkeket megmenteni a pusztulástól).

Ha segítségre van szükséged, tőlem is bátran kérdezhetsz, ha tudok, segítek! :) Minden jó, üdv: – Feanor Na mi...? 2008. október 10., 14:14 (CEST)Válasz

media player[szerkesztés]

Szia, a media player Esközök menüjében (Tools) keresd a Beállítások (Options) menüpontot. Itt lesz egy Fájltípusok (File Types) menüpont, itt kipipálhatod, hgy miylen fájlokat kezeljen automatikusan. ha egy kipipált típusú fájlt (mondjuk mp3) megnyitsz, ezek után automatikusan a media player fogja megnyitni. Persze előbb az új beállításokat el kell mentened. Üdv, – Timish levélboksz 2008. december 18., 16:30 (CET)Válasz

ha nem jelenne meg rögtön a menüsor (kompakt módban nem látható), akkor bárhol a player külső sávszélén jobb egérgombbal tudod előhívni a menüt). Vagy válts "teljes nézetre" (képernyő ikonka, de ha ráviszed a kurzort, ki is írja, hogy mi az). – Timish levélboksz 2008. december 18., 16:31 (CET)Válasz

Bűnbánat szentsége[szerkesztés]

Kedves Vilmos! Értékelem szerkesztésedet, de sajnos ahogyan leírod ezt inkább hittankönyvi szövegnek tűnik, nem lexikoncikk. Persze le lehet írni mindennek a módját, de elemezni is kell, pl. történeti szempontból (mióta is van), és egyéb hasonló szempontok alapján.
Egyébként az én családomban van egyházi személy, egyik felmenőm Muraszombat plébánosa volt, s gyakorlok kántorkodni. [törölt kép] DoncseczTöj njaš spor. 2009. február 11., 10:07 (CET)Válasz

Reverenda[szerkesztés]

Szia! Ragozott szóról (pl. reverendára) nem szoktunk átirányítást készíteni. Ha nem tudsz belinkelni valamit, mert bezavar az ékezet, akkor úgy kell, hogy a szögletes zárójelek közé először beírod a linkelt szócikk címét, azután egy | jel (ezt Alt Gr-W-vel lehet elővarázsolni), aztán a ragozott alak. Ez így fog kinézni szerkesztés közben:

[[Reverenda|reverendára]].

Alensha sms 2009. február 11., 12:07 (CET)Válasz

Tabernákulum[szerkesztés]

Szia! Kérlek szépen ne másolj át szócikkeket más enciklopédiákból. Egyrészt nem biztos, hogy amit átmásoltál, az nem sérti-e a szerzői jogokat. Például nem tudom, hogy a katolikus lexikont mikor adták ki - ha még nem 70 éve, akkor nem számít szabad forrásnak. Másrészt teljesen más a Wikipédia stílusa - a mintaszócikkeknél megnézheted, hogy milyennek kellene lennie.

Kérlek ezt a szócikket javítsd fel jobb minőségűre, mert a jelenegi formájában gyakorlatilag használhatatlan. Ha gondolod, segítek. Üdv, Dunee msg 2009. június 17., 19:18 (CEST)Válasz

„Sok segítséget nyújthat pl. az interneten is (részben) fennlévő Magyar Katolikus Lexikon. Nyugodtan felhasználhatod ezt is, mert szabad róla idézni, csak fel kell tüntetni forrásként. Akár szó szerint is bemásolhatod a téged érdeklő szócikkeket, csak a rövidítéseket kell rendesen kiírni. Szeretettel: deposi*üzenetek 2008. október 10., 13:51 (CEST)”

Attól tartok, hogy a szerkesztő kollégának nem volt teljesen igaza. A lexikon honlapján ugyanis ez áll: "Az anyagok hitbuzgalmi és lelkipásztori célra szabadon felhasználhatók, azonban kereskedelmi céllal nem." A kereskedelmi célú felhasználás tiltása nem felel meg a Wikipédiának. Ha például valaki vakok számára szeretne egyes szócikkekből hangoskönyvet készíteni, esetleg a legjobb szócikkeket DVD-n is kiadni (Németországban volt már erre példa), akkor emiatt jogsértővé válna az egész. A lexikont amúgy forrásként csakugyan felhasználhatod, az rövidítések kifejetése sem rossz ötlet (nekem amúgy ez tűnt fel), és elég lenne egy kicsit átfogalmazni, vagy kibővíteni a szócikket, és akkor már nem lenne baj. A gond a szó szerinti átvétellel van.
Remélem megérted, hogy miért van erre szükség, és köszönöm, hogy foglalkozol a témával. Üdv, Dunee msg 2009. június 17., 19:51 (CEST)Válasz

Tömjén[szerkesztés]

Kérlek, hogy szó szerint ne másolj be szöveget a Liturgikus lexikonból, ez így a Wikipédia szabályai szerint jogsértő. Jó munkát!  … szalax vita 2009. június 17., 19:26 (CEST)Válasz

Kép[szerkesztés]

Szia, azt írod, hogy ennek a képnek Fájl:Nagy Mihály prépost,plébános.JPG a forrása a Magyar Kurír. Az újságból van scannelve? Mert ha ez a kép az újságból van, akkor nem teheted saját készítésű kép licence alá, a kép ilyen esetben az újság tulajdona. Ha a képet te fotóztad, csak akkor lehet saját licenc alá tenni, a scannelés vagy internetről lementés nem tesz senkit jogtulajdonossá. Kérlek tisztázd a kép jogállását minél hamarabb, ha ez nem történik meg, sajnos törölnünk kell. Wikipédia:Felküldési útmutató. – Timish levélboksz 2009. június 20., 14:45 (CEST)Válasz

Ezt a képet szeretnéd töröltetni? Letörlöm én, csak jelezz vissza. – Burumbátor A hangom nélkül Te nem tudod, hogy ordítok, vagy éppen ásitok... 2009. június 21., 10:27 (CEST)Válasz

userlap[szerkesztés]

Szia!

Tényleg nem kioktatni, leszólni vagy bármi ilyesmi, de írásjel után _mindig_ szóközt teszünk. Legalábbis én nem tudok kivételről. Sokkal olvashatóbb és szebb lesz a szöveged, ha te is követed ezt a szabályt. tetradumaláda 2009. június 20., 18:15 (CEST)Válasz

Képlicencek[szerkesztés]

Szia, ha elrontottad egy kép licencét feltöltéskor, nagyon egyszerűen cserélheted: megnyitod a képet szerkesztésre (mintha szócikket szerkesztenél), kitörlöd a megadott licencet, majd beírod a megfelelőt. A licencekről itt találsz bővebb infót: Wikipédia:Képek licenceinek megadása. Üdv, – Timish levélboksz 2009. június 22., 11:21 (CEST)Válasz

Képek[szerkesztés]

Szia! Külső tárhelyen lévő képet nem lehet ide beilleszteni, ha illusztráció kell egy cikkhez, akkor vag a Commonsból lehet választani (commons:Category:Chasubles) vagy fotózol egyet te magad (pl. megkéred mise után a papot, hogy lefotózhasd miseruhában, de engedélyt kell tőle kérned, hogy illusztráció lehessen wikipédia-cikkben). Alensha 2010. december 27., 18:29 (CET)Válasz