Szerkesztő:VanderlekD/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A wekerlei épületek immár 100 évesek, és nem a jelenlegi hőtechnikai előírások szerint épültek. A növekvő energiaárak és a klímaváltozás miatt egyre fontosabb, hogy mennyit „fogyaszt” a lakás. De mivel lehet a legtöbb energiát megspórolni? Milyen technológiák alkalmazhatók a 100 éves házakban? Milyen változtatásokat engedélyez az építési hatóság? Kihez lehet fordulni, ha szakértelemre van szükségünk? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat közösen – lakók és szakemberek!

A projekt[szerkesztés]

A Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) két szakmai klubja 2011. szeptemberben az „Energiahatékony Wekerle – épület felújítás és -korszerűsítés egy műemléki jelentőségű területen” (rövidítve: EWP) című projektet indította, melyben szakértői kerekasztal-beszélgetéseket, hatósági és főépítészi egyeztetéseket, lakossági találkozókat és tájékoztatókat tartott, adatokat gyűjtött, igényeket és lehetőségeket elemzett. A kezdeményezés célja, hogy mind a „zöld” gondolatok, mind az építészeti értékvédelem fontosságára ráirányítsák a figyelmet, formálják az általános szemléletet.

A főépítészi iroda kezdeményezése alapján várható a közeljövőben a wekerlei Speciális Szabályozási Terv (SSzT.) módosítása, elsősorban az energiahatékonysággal, a megújuló energiák használatának módjával összefüggő előírások finomítása, pontosítása. A változtatások várhatóan különös figyelmet élveznek majd a szakmai szervezetek és a hatóságok részéről is, hiszen Wekerletelep mint műemléki jelentőségű terület végleges védelmet kapott az eddigi ideiglenes védelem helyett. Az Energiahatékony Wekerle munkacsoportja is felajánlotta közreműködését és a programjuk során elért eredményeiket, melyeket a főépítész elfogadott és ígéretet tett, hogy azokat figyelembe fogják venni.

Az projekt költségeit az Ökopolisz alapítvány állta *1.

A folyamat[szerkesztés]

1. Stratégia. Mi a hosszú távú célunk Wekerletelepen? 2. Milyen problémák jelentkeznek? Milyen adottságokkal, erőforrásokkal rendelkezünk? 3. Milyen megoldások képzelhetők el? 4. A résztvevők mely megoldásokat tartják elfogadhatónak? 5. Hogyan rögzítjük ezeket a megoldásokat jogszabályba? 6. Milyen formában támogathatók ezek a megoldások?

A projekt résztvevői[szerkesztés]

- Wekerle lakossága (háztartásvezetők, buszvezetők, bölcsészek, pénzügyi szakértők, mérnökök stb.), - Szakértők (gépészek, biológusok, építészek stb.) - Hatóságok (örökségvédelmi, építési) - Projekt lebonyolítója és facilitátora (WTE)

Közösségi tervezés[szerkesztés]

A projekt során a közösségi tervezés már bevált módszerét alkalmazzuk, ahol a résztvevők egyenlő partnerek, de mindenki egyéni módon tud a projekt eredményességéhez hozzájárulni: - A lakosságnak igényei, különböző ízlése, pénzügyi lehetőségei stb. vannak. - A szakértők tapasztalataikat, mérőeszközeiket, számítási módszereiket adják. - A hatóságok az adminisztratív lehetőségeket, a jogi kereteket ismerik. - A facilitátor a hatékony megbeszélést, a csoportos döntéshozatalt segíti elő.

A partnerek között nem alakul ki nézeteltérés, mivel más-más feladatuk van. Például a lakosság meghatározza, hogy egy adott, megújuló energiát biztosító gépészeti berendezés milyen feltételeknek feleljen meg (mennyibe kerülhet, ne látszódjon az utcáról stb.), utána a szakértők kiszámolják a költségeket, mérnek, rajzolnak, majd a szakértők értékelése alapján a lakosság dönt. ))

A projekt idején lebonyolított rendezvények[szerkesztés]

  • Kérdőívet készítettünk GoogleDocs segységével, hogy felmérjük a lakással kapcs. problémákat, a felújítási tapasztalatokat, igényeket, a műemlékvédelemmel és a környezetvédelemmel kapcsolatos véleményeket, a pénzügyi lehetőségeket és igényeket.
  • Wekerlei Napok (WN) alkalmával a projekt bemutatása, Lakossági kérdőív terjesztése és begyűjtése, majd elemzése
  • 2011.10.03 Energetikai kerekasztal-beszélgetést tartottunk a WTE irodájában
  • 2011.10.15 Energiahatékony Wekerle Nap keretében lakossági kerekasztal-beszélgetést tartunk
  • 2011.10.18 Műemléki kerekasztal-beszélgetést tartottunk a Kispest Polgármesteri hivatal dísztermében
  • 2012.01.28 Finanszírozási kerekasztal-beszélgetés tartottunk a Wekerlei Kultúrházban
  • Energiahatékony Wekerle nap, az energiacsökkentési lehetőségek interaktív bemutatása, és Green Depending “Kislábnyom lakossági tréning
  • 2011 szeptemberben, decemberben és 2012 márciusban helyet kaptunk a WTE által szerkesztett Wekerlei Újságban.
  • Energiahatékony lakásfelújítási koncepció megfogalmazása
  • Tervben nem szerepelt, de a két szakmai kerekasztal-beszélgetés után szükségét éreztük, hogy az addig összecsiszolt koncepciót még egyszer a lakóknak tálaljuk, úgy, hogy 10 nagyon különböző lakótól kérünk részletes, indokolt véleményt a javaslat minden pontjáról * Ezek alapján a vélemények alapján újraegyeztettük a kívánatos jogszabályok pontos megfogalmazását. Így született meg a “TÁRSADALMI RÉSZVÉTELLEL KIDOLGOZOTT ENERGIA HATÉKONYSÁGI SZAKMAI JAVASLAT A WEKERLETELEP SPECIÁLIS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSÁHOZ” *2
  • A javaslatot 2012.01.24-én ünnepélyes keretek között átadtuk Kispest Főépítészének
  • 2012. 01. 27. Belső oldali hőszigetelésről kerekasztal-beszélgetést tartottunk.

Tobábbi feladatok[szerkesztés]

Építészeti feladatok[szerkesztés]

Tervrajzok készítése

  • Csomópontok ablak szakszerű beépítése
  • Csomópontok hőszigetelt alap és lábazat
  • Eredetivel azonos új ablak - Az EUROROFIL_ABLAK.pdf gyártmánytervben hiányzik a függőleges osztó a spalettakeretből, Igy változik és eltorzul az ablak látványa (hiányzik a színes függ. osztó középen; spaletta 3 cm-el szélesebb, ennyivel szélesebbre nyílik) A múltkor küldött rajzot is szerepeltetni kellene a honlapon, de talán nem csak csomópontok között, hanem az átnézeti terveken is meg kellene jelennie!
  • Biztonság - Nem létezik “eredeti ablakrács”. Meg kellene adni megoldásokat földszinti ablakok biztonságossá tételére. (osztóléc előtt irács, fóliázás, ....)

Ezt akkor meg kellene tervezni, rajzolni és feltenni a honlapra!

  • Eredeti bejárati ajtókban az üveg T-osztókkal volt felosztva. Ez alapján alternatív ajtótervet készíteni.

Bejárati ajtókban az osztókat zártszelmvényből készíthetők . Ajtó gyártmánytervben konszignálható az acél rács mint külső álosztó. Ezt akkor meg kellene tervezni, rajzolni és feltenni a honlapra!

Finanszírozási megoldások kidolgozása[szerkesztés]

- a Magnet, az Energiaklub, az ESCO cégek, a Noba által ajánlott segítség, lehetőségek felhasználása - leleményes pénzügyi megoldásokat kellene kidolgozni azok számára, akik nem tudnak egyszerre több százezer forintot letenni, 1. Közösségi alapítvány - WTE elnökségének feladat lehet; a szervezett turizmus a lakások műemléki felújításra finanszírozási forrás lehetne. 2. Társadalmi vállalkozás - Önkormányzattal, vagy helyi vállalkozóval (akár építőipari, akár boltos) együtt lehetne 3. "Energiaklub" - Finanszírozási téma felelőse összeállítja az árajánlatkérést és elküldi különböző hitelbanknak, vállalkozónak, bonyolítónak 4. Közösségi kölcsön - Finanszírozási téma felelőse kidolgoz egy javaslatot, amit a nobával és jogásszal egyeztet 5. Támogatások - Europai, állami, önkormányzati ... - a lakók kapjanak műemléki kompenzációt külföldi példák mintájára. (pl. ÁFA visszatérítés)

Kivitelezés elősegítése[szerkesztés]

- kedvező áron dolgozó ablakszigetelő, ablakfelújító vállalkozás kellene,

  • Vállalkozók - megbízható vállalkozók gyűjtése; vállalkozók értékelésére szempontrendszer összeállítása; wekerlei tömegmegoldások fejlesztése (lásd Energiaklub fejezet)

Vállalkozást indítani - ablakszigetelési program mintájára brigádokat kéne létrehozni; Ablakfelújító közösségi vállalkozás (lsd Közösségi vállalkozás) akár forprofit, akár nonprofit.

Tájékoztatás[szerkesztés]

- szakmai eligazítást nyújtani a lakóknak, mit/hogyan lehet/nem lehet - a projekt blog-, facebook- és hírlevélcsatornájának további kihasználása - információ központ kellene, ahol a lakó felújítással kapcsolatban igazi segítséget kap, kérdéseire konkrét válaszokat, - Wikipédia mintájára online tudásbázis kellene amiben az energiahatékony felújítással kapcsolatos minden információ rendezett formában megtalálható - az energiahatékony Wekerle Facebook oldalán, hírlevélében lehetne tájékoztatást, szakmai tanácsokat küldeni a továbbiakban is,

Tájékoztatás, segítség[szerkesztés]

Szükség van: a lakossággal való kommunikációra, a lakosság szervezésére; a finanszírozás megkönnyítésére, modellek, lehetőségek megteremtésére; helyi – műszaki segítség – biztosítására. Kellene valami (infópont, alapítvány, kht, segélyvonal, stb., valami), ami ezt „mind tudja”...:-) Infopont. 1. Javaslatot tenni az infopont formája, helye, tartalma, üzemeltetése, finanszírozása illetően - Építészklub, Önkormányzat 2. leírás, magyarázat. Az információ, magyarázat leírása, nyomtatása - Építészklub, 3. szabályzat, építészeti leírások köznyelven. A meglévő (majd az új) építési szabályzat köznyelven leírva. - Önkormányzat? kommunikációs szakember, kiadványtervező EHW kommunikációja

  • Hírlevél
  • Támogatói levlista
  • Projekt levlista
  • Facebook
  • Blog

Hatékony szabályozás[szerkesztés]

Vagyis: hogy lehet elérni, hogy mindenki betartja a szabályokat? - Ha nem felügyelő szerv/gondnokság tartatja be a szabályokat, akkor ki/mi?

  • Kerekasztal-beszélgetés a hatékony szabályozásról

(meghívott vendégek: jogász, TASZ, hatósági osztály, kommunikációs, szociológus)

  • Szabályzat köznyelven
  • Kommunikációs eszközök

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

(könyvek, linkek, CD-k,... a további tájékozódáshoz)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

[Energy Efficiency and Conservation Block Grants http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Efficiency_and_Conservation_Block_Grants ]

Külső hivatkozások[szerkesztés]