Szerkesztő:Unicornis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bábel szerkesztői információk
hu Ennek a szerkesztőnek magyar az anyanyelve.
HU! Ez a felhasználó - ha muszáj - ordítani is tud magyarul :-).
tlh ghQ' lo'wI' chO'ng Q'tlh v tlhIngan-Hol.
en-2 This user can read and write intermediate English.
de-2 Dieser Benutzer hat fortgeschrittene Deutschkenntnisse.
fr-1 Cette personne sait contribuer avec un niveau élémentaire de français.
la-1 Hic usor Latine simpliciter contribuere potest.
html-2 Ez a szerkesztő közepes szintű HTML tudással rendelkezik.
Szerkesztők nyelvek szerint

Az unicornis ugyanaz latinul, mint a monoceros ógörögül: egyszarvút jelent. Nagy kezdőbetűvel írva azonban a magyar Wikipédián az én felhasználónevem. A félreértések elkerülése végett leírom, hogy nekem egy szarvam sincs (reméljük, nem is lesz :-) ), sőt, az anatómiai felépítésem teljesen normális. Ugyanakkor számos ok miatt kötődöm ehhez a névhez.

Bemutatkozás[szerkesztés]

A nevem Hanga Zoltán. Budapesten születtem, és ott is élek. Végzettségemre nézve állattenyésztő mérnök vagyok (a Kaposvári Egyetemen végeztem), és a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjeként dolgozom. Emellett cikkeket, és néha könyveket írok, illetve előadok. Szabadidőmet leginkább fényképezéssel, utazással és kirándulásokkal, kulturális programokkal, valamint sporttal töltöm.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Tevékenység a wikipédián[szerkesztés]

Ars poetica[szerkesztés]

Közhelyszerű tény, hogy az internet mennyire hasznos találmány, hiszen tömegek számára könnyíti meg az információhoz való hozzáférést. Az információ azonban csalóka dolog, mert van tartalma, mennyisége, hozzáférhetősége és megbízhatósága is, amit - különösen ez utóbbit - az információ "fogyasztói" manapság hajlamosak figyelmen kívül hagyni (pedig a jó öreg netikett erre is felhívja a figyelmet, de lehet, hogy erre már csak a magamfajta vénemberek emlékeznek)!
Az interneten hozzáférhető információk nem maguktól keletkeznek. Ha a hosszas előtörténetbe (az információ megszerzése, kutatás, tudás felhalmozódása stb.) nem is bonyolódunk bele, akkor is nyilvánvaló, hogy csak ahhoz az információhoz tudunk hozzáférni, amit valaki valahol, valamikor feltöltött az internetre. Ebből pedig szerintem az is következik, hogy ha az ember valamilyen területen olyan tudással rendelkezik, melynek megosztása gazdagíthatja az internet információ-állományát, akkor bátran élnie is kell ezzel a lehetőséggel.
Ennek az elvnek maga a világháló a legsikeresebb érvnyesítője, ezen belül pedig a Wikipédia is ilyen kezdeményezésnek tekinthető. Nem véletlen, hogy a Time Magazine 2006-ban az internet-felhasználókat, ezen belül kiemelten a "Wikipédia kozmikus tudástárának megteremtőit" jelölte meg az év embereként.
Talán nem tűnik bántó, túlzó szerénytelenségnek, han azt feltételezem, hogy néhány támában én is hozzájárulhatok a magyar Wikipédia tartalmi és minőségi fejlődéséhez.

Témakörök[szerkesztés]

Biológia/Zoológia[szerkesztés]

16 éve foglalkozom zoológiával, ezen belül speciálisan az erszényesekkel (a szakdolgozatomat is erszényesekből írtam, 1990 és 1997 között pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert erszényeseit is gondoztam). Természetesen a zoológia más területei is érdekelnek, különös tekintettel az emlősökre. Magukon az állatokon kívül a zoológiához kapcsolódó tudománytörténeti kérdések, illetve a nevezéktan és etimológia is foglalkoztat. Ami az egyes állatfajok és csoportok magyar elnevezését illeti, együtt dolgozom a Magyar Természettudományi Múzeum illetékesével a következetes és egységes nevezéktan kidolgozásán (ezen belül is főként az erszényesekre fókuszálva). Ezért az ezzel kapcsolatos névhasználatnak minden esetben nyomós oka van az általam írt szövegekben, ami persze nem jelenti azt, hogy ne várnám nagy szeretettel az észrevételeket.

Állatkertek[szerkesztés]

Nem nehéz kitalálni, hogy miért foglalkoztat ez a téma. Az állatkertekkel kapcsolatban különösen érdekel az állatkertek működése, természetvédelmi tevékenysége, az állatkertek története, valamint az ún. állatkerti marketing.

Természetvédelem[szerkesztés]

A természetvédelem terén a veszélyeztetett állatfajok, a kihalás folyamata, az ún. ex-situ fajmegőrzés érdekel, valamint a természetvédelemet szolgáló környezeti nevelés foglalkoztat.

Állattenyésztés[szerkesztés]

Az állattenyésztésen belül főként a domesztikáció, a háziasított emlősök, valamint a takarmányozás élettana érdekel.

Őslénytan/Evolúció[szerkesztés]

Az őslénytanon belül főképp az emlősök törzsfejlődése foglalkoztat, de érdekelnek az őshüllők is. Foglalkoztat a kihalások folyamata, valamint az ún. ökoevolúció is.

Művelődéstörténet/Kultúrtörténet[szerkesztés]

Ezen a területen belül főleg az ember és az állat kapcsolatának története, valamint a mitológiai élőlények érdekelnek

Budapest[szerkesztés]

Budapest helytörténetével kapcsolatban főképp a Vár, a Margitsziget, illetve a Városliget története érdekel, de foglalkoztat Budapest területének vízrajza is.


Eredmények, tervek[szerkesztés]

Azokon a területeken, amelyek foglalkoztatnak, igyekszem átnézni, és ha kell, kiegészíteni a már meglévő szócikkeket, illetve igyekszem létrehozni azokat a szócikkeket, amelyek arról az adott területről - érzésem szerint - hiányoznak a Wikipédiából.

Szerintem kész[szerkesztés]

Ezek azok a szócikkek, amelyekkel már - érzésem szerint - megvagyok, vagyis amelyekről azt gondolom, hogy nagyjából készen vannak:

Önmagam számára kérdéses[szerkesztés]

Ezek azok a szócikkek, amelyeknél még gondolkodom azon, hogy érdemes-e írni hozzá valamit (elég rövid szócikkek, de többnyire azért, mert tovább mutatnak más szócikkekre)

Dolgozom még rajta[szerkesztés]

Ezek azok a szócikkek, amelyek már alakulnak, de még nincs bennük minden altéma kellő mélységben tárgyalva. Ezeken dolgozom tehát mostanában:

  • Fővárosi Állat- és Növénykert - hamarosan elkészülök az általam szükségesnek vélt kiegészítésekkel.
  • emlősök - alakul, időm függvényében haladok vele.
  • erszényesek - alakul, időm függvényében haladok vele. A kedves kollégák a biológia műhelyben már minősítésre is feltették.
  • Eisenberg-mátrix - az a gyanúm, hogy erről még nem sokan írtak magyarul, de - ha jól láttam - az angol wikiben sincs ilyesmi. Pedig elég érdekes. A szöveg nagyjából kész, a táblázaton még csinosítani kellene.

Tervek új szócikkekre[szerkesztés]

Meglévő szócikkek, amelyeket át szeretnék nézni[szerkesztés]