Szerkesztő:Szegedi László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szegedi László, Rimaszombat Üdvözletem mindenkinek. A felhasználói nevem alapján már nem titok előttetek, hogy a fenti becses néven láttam meg a napvilágot, mégpedig 1965-ben, Rimaszombatban, ami ugyebár manapság a Felvidéken található.

Magamat úgy jellemezhetem, mint a nagy rendszerező, ugyanis mindig valamilyen terület kategorizálásának, csoportokba rendezésének a lehetősége izgatott. Kezdetben a biológia kötött le, különösen az entomológia. Fiatalon egész Rimaszombat környékét bejártam lepkék és rovarok gyűjtése céljával. El is határoztam (ekkor kb. 14-16 éves lehettem), hogy kiadok egy nagy ópuszt mely az összes rovar magyar és tudományos nevét tartalmazni fogja rendszertani sorrendben.

Idővel azonban rá kellett jönnöm a vállalkozás reménytelenségére, amikor alaposabban megfontoltam, hogy a Földön mintegy 5 millió rovarfaj él (a merészebb becslések a számukat 20 millióra tették) és évente mintegy 10 ezer új fajt fedeznek fel, ezek lajstromba vétele is reménytelennek látszott.

Így hát szép lassan átorientálódtam a történelemre és amikor a kamasz korszakom véget ért, hamar bele is vetettem magam ebbe a komoly tudományba. A történelmen belül a segédtudományok és ezen belül a címertan foglalkoztat. Itt "mindössze" kb. 100-500 ezer magyar címer rendszerezésére lesz szükség.

Eddig a Századokban és a Valóságban publikáltam a cikkeimet és Amerikában egy könyvem is megjelent a tömegkultúráról. A Wikipádián főleg a heraldikai szócikkek írásával foglalkozom, míg a Wikikönyvekben a heraldikai lexikon, az axiomatikus heraldika ás a címerhatározó hármas heraldikai programját igyekszem megvalósítani az elkövetkező húsz éven belül.

hu Ennek a szerkesztőnek magyar az anyanyelve.
de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.
ru-1 Этот участник владеет русским языком на начальном уровне.
la-1 Hic usor Latine simpliciter contribuere potest.
pl-1 Ten użytkownik posługuje się językiem polskim na poziomie podstawowym.
fr-1 Cette personne sait contribuer avec un niveau élémentaire de français.
en-3 This user can read and write fluently in English.
sk-3 Tento redaktor má pokročilé znalosti slovenčiny.
cs-3 Tento uživatel může číst a psát plynně česky.


Tireless Contributor Barnstar.gif Egy díj neked
A heraldikában végzett munkádért. Csak így tovább Flag of Serbia and Montenegro.svg Szajci reci 2008. január 10., 09:13 (CET)