Szerkesztő:Szabo Tamas/szigoru

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

a felesleges szigorú irányelvek[szerkesztés]

Jellemzö eset: a WP:XY irányelv szerint, de persze majd meglátjuk, hogy az mit jelent, minden szócikknél külön "megvitatjuk".

Egy történelmi NATO-konferenciát 1968 Garmisch, München közelében tekintik a de:Softwarekrise és a de:Software Engineering kezdetének. (en:Software crisis, en:Software engineering, en:The Mythical Man-Month)

Az 1970-es végén Münchenben is egyre vadabb viták folytak az irányelvekröl a programozásban. Elmélet: a szigorú fegyelem jó a minöségnek! Ebböl azt az agyrémet is levezeték, hogy az irányelvek segitségével egyre kevesebb fizetésért jó minöség (ipari szoftver fejlesztés) legyen, nem kell a tapasztalat. Késöbb majd a "mesterséges intelligenciával" helyettesitik a mindig bajt okozó, méregdrága, egyénieskedö fejlesztöket. Jelenleg valahol Indiában kötöttünk ki, messze a gépi intelligenciától.

Fontos kérdés: mit fog vizsgálni a compiler a szigorú elöirások közül. Ezekben az években a compiler-fejlesztésben dolgoztam a müncheni Siemensnek mint külsö, de:Softlab alkalmazott. A de:Softlab-nál készült a világon a legelsö fejlesztöi környezet de:Maestro I. Ott foglalkoztak a pszihologiai mechanizmusokkal, paradox helyzetekkel is. (Realität und Wirklichkeit - die Wirkung psychologischer Mechanismen auf die Softwaretechnologie).

Tapaszalat: több "szigorú elöirást" azért dobtak ki, mivel senki nem tudta megmondani, hogy az pontosan mit jelent. Nevetséges egy szigorú elöirás, ha annak alkalmazása esetenként, többfélképpen is értelmezhetö. Amit pontosan definiálni tudtunk az belekerült a compilerbe. Amit pedig pontosan vizsgáltunk, nem lehet leforditani az nem veszélyes a minösegre (syntax + szemantika vizsgálatok). A compilerfejlesztés irányitóját, egy humoros kollégét a 80-as évek elején az Intel-hez szerzödtették Kaliforniába. Akkor (1979) megjósolta, hogy vicces vége lesz ennek a vitának, de sokáig fog tartani.

Persze még 15 évig nagy divat volt, hogy a vállalati kézikönyvek "szigorú elöirások" tömegével zaklatták a szoftverfejlesztöket. Csak késön en:Tom DeMarco humoros könyvei en:Peopleware vetettek véget ennek az agyrémnek. Egyes managerek még most is dühbe gurulnak en:Tom DeMarco nevének csak emlitésére is, de szégyenlik bevallani, hogy miért.

Olvasható a Wikipedian, érdemes lenne lefordiatani: Wicked_problem, Counter-intuitive, List of paradoxes, Software_crisis, stb...