Szerkesztő:Hispan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Történetem[szerkesztés]

Nevem Horváth Krisztián, 1987. március 18-án születtem Budapesten. Ugorjunk pár évet, azt hiszem, az óvoda senkit sem érdekel, bár így visszatekintve szívesen járnék megint oda, optimális környezet a szellemi munkához.

A Kós Károly (akkor még ének-zene tagozatos) általános iskolában eltöltött 8 év után a (budapesti) Móricz Zsigmond Gimnáziumba vettek fel történelem szakra. Itt kezdődött számomra az a tudásbeli felfutás a weblapkészítés terén, ami azóta is meghatározza ezen típusú munkámat. Hála a liberális oktatáspolitikának szervezetten csak egy évig tanultam számítástechnikát, de az ezt követő 3 évben is rengeteg segítséget kaptam tanáraimtól. Az utóbbi esztendőkben több, mint egy tucat weblapot hoztam létre különböző célokkal néha megrendelésre, néha csak saját képességeim megismerésére. (Ez idő alatt igyekeztem történelmi ismereteimet is gazdagítani, úgy érzem, sikerrel.)

Ami a tanulmányi előmenetelemet illeti, 2006 nyarán felvételt nyertem a Károli Gáspár Református Egyetemre (történelem szak) és reményeim szerint még 5 évig itt is fogok tanulni. A 2007-es évben kommunikáció szakon is megkezdtem ténykedésemet ugyanebben az intézményben. A végső cél, hogy tanár lehessek.

Az informatikán és a történelmen kívül van még egy terület, amit egész életemben csak autodidakta módon tanultam, ez pedig az elméleti fizika. Mára ezt is leszűkítettem 5 szakterületre (ekvivalencia, kvantumosság, szuperhúrok, standard tágulási modell, kozmológia - hozzáteszem, ezekkel az egész tudományágat le lehetne fedni nem is beszélve arról, hogy a kozmológia leginkább önálló tudomány; ennyit a szakosodásról), melyekkel ugyan csak amatőr szinten foglalkozom, mégis ezt tartom talán a leghasznosabbnak.

Az eddig megemlített 3 fő irányvonalnak köszönhetően saját megítélésem szerint "haladó konzervatív" látásmódot nyertem, aminek segítségével - úgy érzem - az életben eddig számomra felvetődött összes kérdést hatékonyan és objektíven tudtam kezelni.

Tennék-e valamit másképp, ha tehetném? Nem hiszem. Nem gondolom, hogy velem mindennek így kellett történnie, inkább úgy tekintek az életre, hogy ha nem így történtek volna a dolgok, most nem írhatnám le ezeket a sorokat. (szakszóval ez a gyenge antropikus elv)

Ami talán még érdekes lehet velem kapcsolatban, hogy szeretem a színvonalas TV sorozatokat (Lost, House, Stargate) és a jó filmeket, imádok barkácsolni (korábban hajók, tengeralattjárók, autók, repülők, ejtőernyők, felvonók, daruk, lánctalpasok, újabban szélkerekeket faragok illetve airsoft fegyvereket alakítok át meg egyedi hűtőket készítek a számítógépembe). Makettezek is néha, illetve citromfákat nevelek. Minden olyan dologba, aminek szerintem van értelme, képes vagyok rengeteg időt és energiát befektetni. Sokat olvasok elsősorban ismeretterjesztő könyveket, de a színvonalas sci-fi irodalmat is érdekesnek találom (Asimov például). Hírmániás vagyok, huzamosabb ideig híradó vagy internet nélkül nehezen bírom. Lenyűgöz a hadászat, a modern haditechnika (kifejezetten érdekel például az atomfegyverkezés vagy a pilóta nélkül repülőgépek fejlesztése, de ezeken kívül is szinte minden). Alapjában véve optimista természet vagyok, a problémáknak inkább elébe megyek, szeretem a rendet (jóllehet minél többet tudok róla, annál nehezebb definiálni).


Úgy látom...[szerkesztés]

...háromféle ember van a világon. Az első és utolsó csoportba igen kevesen, míg a másodikba mérhetetlenül sokan tartoznak. Az első csoport a teremtők csoportja, akik változtatnak a fennálló renden önkéntelenül is azzal, hogy új dolgokat fedeznek fel, új célokat adnak az embereknek, új normákat vezetnek be, egyszóval olyasmiket alkotnak, amik egészen addig nem léteztek. A második csoport a fenntartóké, akik úgy élik le életüket, hogy az aktuális rend keretei között tevékenykednek és működésükkel hozzájárulnak annak fennmaradásához. Soha nincs eredeti ötletük vagy gondolatuk, de erre sosem ébrednek rá, így lehetőségeikhez képest boldogok. És itt van a harmadik csoport, a pusztítóké, akik a rendszer ellen vannak. Sokáig törtem a fejem, hogy őket mi hajtja, és rájöttem, hogy ők is egy új világrendért dolgoznak, így azonban szinte nincs is különbség az első és a harmadik csoport között. Egy leheletnyi talán mégis: az alkotó újat hoz, a pusztító csak a jelenlegit szervezi át; az alkotónak nem célja a fennálló rend megdöntése, de "találmányai" ezt úgyis elvégzik (akkor is, ha nem ezzel a szándékkal alkotta őket), ezzel szemben a pusztítót önös érdek vezérli; az alkotók változásai lassúak és gyarapodáshoz vezetnek, a pusztítók forradalmakat szítanak és tevékenységük eredménye értékvesztés. Mivel ez egy átfogó szisztéma, egy-egy embert nem lehet egész életében szükségszerűen egy csoportba betenni és a csoportok között van átjárás is.

Az emberek szeretik környezetüket kategorizálni. A többség csak szűkebb terében végzi ezt, mások nagyban gondolkodnak és az egész emberiséget osztályozzák és vannak azok, akik tudják, hogy még ez utóbbi rendszer is messze elmarad a kívánatostól, az egész megértésétől. Amit fentebb leírtam, pusztán egy gondolat, de nem a végcél. Akik ismernek, tudják, hogy ez nekem roppant kevés. Egyelőre azonban csak ennyit árulok el.


hu Ennek a szerkesztőnek magyar az anyanyelve.
en-1 This user can read and write basic English.
html-2 Ez a szerkesztő közepes szintű HTML tudással rendelkezik.




Általam készített weboldalak listája:[szerkesztés]

hispan site
LOST SITE
United Hungarian S.T.A.L.K.E.R. Forums
IMF homepage
Szolgálati nyugdíj tanácsadás
GateTheory - Kapuelmélet
Age of Empires II. Site
Age of Empires III. Site
GTA SanAndreas FanSite
GTA SanAndreas Galéria
StarGate - The Alliance FanSite
2004. évi II. világháborús verseny oldala