Szerkesztő:Bináris/Sorozatizé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sorozatizé olyan szócikknek álcázott billentyűmenés, amely valamely tévé- vagy filmsorozat epizódjáról, helyszínéről, szereplőjéről, cselekményének részletéről vagy más vonatkozásról szól, azonban nem éri el az igényesség minimumát sem.

Tünetei[szerkesztés]

  • A sorozatizé legjellemzőbb ismertetőjegye, hogy a sorozatot nem ismerők számára egyáltalán nem, vagy csak alaposabb olvasás után derül ki, hogy tulajdonképpen miről is szól ez a szócikk. Szerzője ugyanis nem veszi a fáradságot, hogy eszkábáljon egy bevezető mondatot a művéhez. Talán azt hiszi, hogy mindenki számára kézenfekvő, kiről-miről beszél.
  • A sorozatizé jellemzően mentes a formázásoktól, mert minek is az? Különös szexepilje lehet a szóközzel kezdődő, keretben megjelenő mondat.
  • A sorozatizé fogalmazása általában iskolás színvonalú, döcögős, és a szócikk igen gyakran hemzseg a helyesírási hibáktól.
  • Jellemzően a sorozatizé címéből sem derül ki, miről szól, és szinte soha nincs kategorizálva.

A sorozatizé besorolásához nem szükséges az összes itt felsorolt ismérv együttes jelenléte. Mivel a sorozatizének nyilvánítás a szerkesztő véleményét fejezi ki, ezért nem kell objektíven definiálni.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

A fentiekből is látható, hogy a sorozatizé szerzője nem nagyon vette a fáradságot, hogy megismerkedjék a Wikipédia szerkesztésének alapjaival, és a szócikkekkel szemben elvárható minimális követelményekkel. Éppen ezért a sorozatizé – megtévesztően nagy terjedelme ellenére – szerintem alapvetően a teszt kategóriában versenyez.

Teendők[szerkesztés]

Bár a Wikipédiában elfogadott a sorozatizék témaválasztása, ezek a cikkek annyira igénytelenek, hogy nincs helyük itt. Túl sok sebből véreznek ahhoz, hogy a friss változtatások járőrei nekilássanak mindet kijavítani az eredeti szerző helyett – esetenként jóval több munkát befektetve, mint ő maga tette. Ez legalábbis nem várható el senkitől.

Éppen ezért a sorozatizét minden esetben célszerű törlési szavazásra feltenni. A szavazólapon történő indoklást segíti a {{sizé}} sablon, amely erre az oldalra mutat. (A sablont ne használd magában a szócikkben, csak a vitalapon vagy a törlési oldalon!) A sorozatizének csak akkor van helye a Wikipédiában, ha egy, a sorozatért kellően rajongó és a wikiszerkesztés alapjaival is tisztában levő szerkesztő elfogadható szintre hozza fel. Ilyen önkéntesek keresésének a legjobb módszere, ha feltesszük a cikk-kezdeményt szavazásra – már csak azért is, mert így nem kell külön figyelemmel kísérni a sorsát, hiszen ha senki nem karolja fel, akkor általában további erőfeszítések nélkül kiszavazódik.

Ezen lap státusza[szerkesztés]

Ez a meghatározás nem a Wikipédia hivatalos útmutatója, hanem – az elválasztó vonal feletti részében – Bináris véleménye. Csak akkor hivatkozzál rá külön megjegyzés nélkül, ha egyetértesz az itt leírtakkal, és szeretnéd megspórolni az indoklás munkáját. Azért csináltam, mert a sorozatizék nagyon sűrűn bukkannak fel, és belefáradtam az örökös magyarázgatásba.

 megjegyzés: mivel ez az oldal azzal a céllal készült, hogy a törlési és vitalapokon hivatkozni lehessen rá, a vonal alatti része szabadon szerkeszthető.