Szerkesztő:Aros/2013–14-es ukrán válság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A 2013–14-es ukrán válság egy politikai és katonai válság volt Ukrajnában, amely 2013 novemberében tört ki. A válság fontosabb eseményei az ukrajnai tüntetések, Viktor Janukovics elnök megbuktatása és a Krím elszakadása Ukrajnától.

Háttér[szerkesztés]

Ukrajna etnikai megosztottsága[szerkesztés]

Történelmi háttér[szerkesztés]

Politikai háttér[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

Ukrajnai tüntetések[szerkesztés]

Ukrán forradalom[szerkesztés]

A Krím elszakadása Ukrajnától[szerkesztés]

Donyeck függetlenségének kikiáltása[szerkesztés]

Doneck városa és az újonnan kikiáltott népköztársaság területe az első világháború előtt a cári Oroszországhoz tartozott. Miután a cárok hatalma az 1917-es oroszországi forradalmak során megdöntésre került, és a hatalmat a Vlagyimir Iljics Lenin vezette bolsevikok vették át, a terület az Ukrán Népköztársaság része lett. 1918. február 12-én a régió kikiáltotta függetlenségét Donyeck-Krivoj Rog Tanácsköztársaság néven, amely azonban hamar újra az Ukrán Népköztársaság fennhatósága alá került. Az Ukrán Népköztársaság Lengyelországot támogatta a Lengyel–szovjet háborúban. 1918. novemberében a Szovjetunió elfoglalta az Ukrán Népköztársaságot. Ennek területén létrejött az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság, amelyet a rigai béke után Lengyelország is elismert.

Az események idővonala[szerkesztés]

2013[szerkesztés]

November[szerkesztés]

December[szerkesztés]

2014[szerkesztés]

Január[szerkesztés]

Február[szerkesztés]

  • Február 24.: Lemond a Krím-félszigeten lévő Szevasztopol polgármestere, Volodmir Jacuba. A politikust Viktor Janukovics elnök nevezte ki 2011-ben a Fekete-tenger partján fekvő város vezetőjévé. Jacuba azzal indokolta a lemondását, hogy már nincs joga hivatalának betöltésére, mert "már nincsenek helyükön azok a vezetők, akik őt kinevezték".

Március[szerkesztés]

Április[szerkesztés]

Az események utóhatásai[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek és külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

Internet[szerkesztés]