Szerkesztő:Apogr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

en:user:apogr

http://meta.wikimedia.org/wiki/User:Apogr

a világ legnagyobb online könyvtára:

http://www.questia.com/Index.jsp

de csak egyet kell belőle elolvasni:

Flaubert: Bouvard és Pécuchet

Képlista:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1lis:Imagelist

Elűzmények[szerkesztés]

Firk Fragmentált Fuzzy Bazárját be kellett zárni, hogy alias nevén (apogr) restrukturáljon és elhagyja a gubót. Hogy szárnyal-e vagy repül-e, az attól függ, kinek mijébe ütközik a sötétben, vagy hogy egy újabb fatális tévedéssel egyenesen a lángokba (flames) landol-e.

Üzenethagyás másolat az en:wiki-ről[szerkesztés]

1. Business locally suspended due to unexpected and speedy removal of taxoboxing, my spolied brainchild. Pick up thread in hu:(huckle)wiki (pun), if interested. Personal message to censors: get lost (in wikizé).

2. New items suggested for inclusion in victimary:

vandalising: if I remove a bit of content

editing: if you remove a bit of content

censoring: when you do what I do not call editing but vandalising seeing that some animals are more equal.

Two animals (piranjas)that are probably more equal:

en:User:DavidWBrooks

en:User:Livajo


MEGOLDÓDTAK A KONFLIKTUSAIM!!!

MEGVAN A KARANTÉN - WIKINFO-NAK HÍVJÁK. AZ ANGOL WIKIZÉBŐL VALAKI SORRA BEMÁSOLTA EDDIGI HÜLYESÉGEIMET. AMÚGY EGÉSZ JÓ TÁRSASÁG, OLVASMÁNYOS KÖRNYEZET - SZUPER KISZOLGÁLÁSSAL.

http://www.wikinfo.org/wiki.php?title=Main_Page

firk 2004. augusztus 31., 10:57 (CEST)

már nincs itt semmi keresnivalóm[szerkesztés]

Apogr's heritage: Roll up, not: roll down! A fenéken lévők, mindig csak fel!

APOGR=A Place Of Gauging Rapscallions

"Keresek egy "customer"-t[szerkesztés]

Ezzel azt akarom mondani, hogy mindennél fontosabb számomra, hogy megtudjam, melyik szerkesztőnek tudok segíteni, és miben (pl. fordítás, adatszolgáltatás, keresés, olvasás, vélemény, kiegészítés, folytatás). Az erre vonatkozó bejelentésekre, ha lesznek, fogom ezt a részt használni. Ne keverjük össze a segítséget(kisegítést) a feladatkiadással - feladatot tudok magamnak találni.

Ha tudsz németül, akkor nagy segítség lenne, hogy az általam írt cikkek (elsősorban Frege, forrásjelölés a cikk alján) német nyelvű forrásait és az én verzióimat egybevetnéd, mert sok mindent úgy fordítottam németből, hogy egy büdös szót sem tudok németül, sajnos. Persze nem kötelező, csak tisztább, aszárazabb, biztonságosabb érzés, hogy tudom, tényleg az van az eredeti weboldalakon, ami szerintem ott van. Üdv: Gubb 2004. szeptember 19., 16:43 (CEST)

Emailben válaszoltam, sajnos nem tudok németül, majd legközelebb, ha angol szövegednél kérsz segítséget. Apogr 2004. szeptember 19., 17:39 (CEST)

Angolul pechemre én is tudok. Ha nem tudnék, tudnál segíteni. De így nem tudsz. Fene. :-)) Gubb

Fiókjaim[szerkesztés]

amelyekben a kétemmes (Mondat Manufatúra) besorolású félkésztermékeimet tartom mindaddig, míg olyan pontig nem jutok el, ahonnan már "egyedül nem megy". Ilyen helyzetben beírok egy szót vagy kifejezést az alábbi rovatba, hogy segítséget kérjek, vagy ötletet adjak egy nekem szükséges cikkre, cikktervre.

Ilyen a "globalizáció" is.

egy vélemény a fenti félkész termékről:

Szerintem nem rossz, ahogy van, bár sok írnivaló volna még benne. Különösen, hogy a sok aspektusból csak néhányat tárgyal. De inkább nem nyúlok bele, nincs is sok időm most. -- Gábor


81.182.95.79 2004. augusztus 29., 12:10 (CEST)

"Keresem a szót"[szerkesztés]


User:apogr/1. példa: mi a problémám a wikiszótárral?

User:apogr/2. példa: mi a teendő, ha az en:wikiben nincs valamiről szócikk?

user:apogr/3. példa: az emlékezet

user:apogr/4. példa: Dús László

user:apogr/5. példa: Konzumizmus

user:apogr/6. példa: Bartos szótár

user:apogr/7. példa: Mutatványok

user:apogr/8. példa: Bevezetés az Európai Unió jogába és nyelvezetébe

user:apogr/9. példa: Síklaki könyve

user:apogr/10. példa: orientáció

user:apogr/11. példa: homogenizáció

user:apogr/12. példa: a másolás

user:apogr/13. példa: Osiris helyesírás

user:apogr/14. példa: a méta helye a metawiki

user:apogr/15. példa: a copyright paranoia-hoz

user:apogr/ 16. példa: multinacionális vállalatok

user:apogr/17. példa: mindentudás egyeteme

user:aporg/18. példa: Richard Brautigan

user:apogr/19. példa: humbug

user:apogr/20. példa adattáblázatok

wikinfo[szerkesztés]

A Wikipedia-tól megihletett Wikinfo számos tekintetben különbözik az anyától, méghozzá szerkesztési politikájában, ahol minden témáról szóló cikk együttérző szempontból (a téma iránt érzett szerettel) van megírva. A másik különbség, a Wikinfo számos dologban sokkal toleránsabb mint a Wikipedia. Részletekhez a How we differ from Wikipedia and why - About - Editing priorities - or Start a new page feliratokon elindulva juthatunk el.

Vagyis ez lenne a filológia felülete, amely tudomány nem a tömegtermeléssel, hanem inkább a témába való elmélyedéssel és a minőségellenőrzéssel foglalkozik.

Kék Link Wikinfo cikkekhez. Zöld Linkek importált Wikipedia cikkehez, ezeket szerkeszteni vagy nulláról megírni is lehet. Mauve Link külső weboldalakhoz és egyéb forrásokhoz. Problems you may encounter are listed at known bugs. "Valódi célja - az egyetlen igaz cél - hogy felfedezze az ismeretlent" Gordon R. Dickson, The Final Encyclopedia, l. Creativity


http://www.wikinfo.org/wiki.php?title=Main_Page

Új lap (tabula rasa)[szerkesztés]

Grin segítségével sikerült összehozni. Bizalom részemről teljes; kölcsönös akkor lesz, ha ő is tud követni, mint én őt.

Hogy hová? A WikiAZ-ébe (Mottó: a wiki azé, aki megműveli). Két fő művelési ágat ismerek eddig, a olvasást (aratást) és az írást (a vetést).

Új emberként az általam ismert dolgokhoz hasonlítom, az elnevezések nem következetesek és még változhatnak is.

Credo: mindenkinek az (lesz) a végleges neve, amit munkája, élete befejzte után kap. A többi név átmeneti, váltogatható, vagy cserélhető.

Az én lokális nevem most apogr (feloldása "a place of great resort). Nagyon beképzelt név, úgyhogy igyekeznem kell, hogy kiérdemeljem.

Valós foglalkozásom őstermelő. Száz fiatal gyümölcsfám van. Reverz kisgazda vagyok, jelszavam: a család, haza, isten. Nem vágyom/vágytam hírnévre, gazdaságra, először a családban akartam helytállni, ha az jól megy/ment/menne, akkor lehet a haza ügyeivel foglalkozni, ha és azt is sikerrel megoldja az ember, akkor még esetleg az istennel is találkozik. Más sorrend nem érdekel.

Értékeim, törekvéseim iráőnya a béke és a harmónia. Otthon már megvan, de ahogy kidugom a lábam, fejem otthonról, áll a bál.

Tehát mihez hasonlít a wikiaz az én fejemben? Egy labirintushoz, és/vagy egy kirakós játékhoz (puzzle). Ez azért fontos, mert a 11 éves kislányomnak is meg akarom magyarázni, hogy mivel töltöm néha a szabadidőmet.

Az olvasó szemével nézve azért labirintus, mert ha olyan információt keresek bene, amely nem kategória (vagy nem olyan szó, amely egyben egy lap címe is), akkor kerülőutakon kell haladni, míg a végén megtalálom a kijáratot, vagy "szárnyra kelek egy escape gopmbbal" és fölülről megnézem, hol van. Persze tudjuk, hogy ez nem pontosan így zajlik, de a hasonlat, csak hasonlat.

Vagy egy puzzle is lehet, amelynek darabkáit kézbe véve, és a kirakandó mintát konzultálva igyekszem kirakni a képet.

Fontos következtetések:

Valamiért szükség van az egészre, az egész képére annak tudatbeli regisztrálására,

valamiért szükség van arra, hogy ha nincs meg a térkép (a minta, a felülnézet), akkor a keresés ne teljesen sötét szobában follyék, ahol csak próbálgatással, összeütközésekkel lehet haladni, hanem legyen legalább egy kapcsoló, amely időnként világosságot csinál.

A puzzle-nál a képkirakását az teszi lehetővé, hogy a darabkák egyformák, egybeilleszthetők en:tessellate-ok, (tehát akár négyzetek is lehetnének), szélük, határuk, egybevágóságuk és azonos alakjuk (amiatt kell egyértelműsíteni) viszont mégis nehezíti a megoldást.

Egy egy darabkát kézbe véve a nagy kép és a kis kép közözti ingázással megpróbáljuk a darabkát beilleszteni a helyére, akár önmagában a kb. helyen, akár másokhoz kapcsolódóan. Emlékszünk? Mindig a sarkokál és a széleknél kezdjük. Ennek vannak tanulságai.

Egyébként azt is tehetnénk, ha nem zavarná a szemünket, hogy az eredeti képre, egyből a megfelelő, azonos felületre, helyre tennénk a darabkákat, ez esetben a műveletet akár párosításnak (match) is nevezhetnénk.

A labirintusba, akárcsak a tengeren másféle tájékozódási pontok vannak, illetve nincsenek. A földön csak az egerek próbálkozása és rövidtávú memóriájuk mélysége lehet a segítség. Ha meg tudjuk jegyzeni a sok téves utat, hogy még egyszer ne menjünk arra, akkor előbb utóbb minden lehetséges útvonalat kipróbálva, megtaláljuk a kiutat.


Ha elég nagy a labirintus egy adott szobája, mondjuk, mint egy tenger, akor használhatjuk a csillagokat is, és persze mindig tudnunk kell, hgy hol vagyunk, merre haladunk. Tehát saját útvonalunkról, haladásunkról van szükség információkra az eredményes navigációhoz.

A többit egy új userlapon folytatom:

user:apogr/wikilapok típusai - másszemmel


reminder[szerkesztés]

érdekes, témába vágó külső utalások:

http://store.ideafishing.com/topical.html

http://www.oki.hu/

Új Pedagógiai Szemle >  2000 július-augusztus
Új Pedagógiai Szemle >  2003 december

http://www.szoszablya.hu/aprojektrol/nyito/

Ide akarok visszamenni:

http://meta.wikimedia.org/w/wiki.phtml?title=Talk:Vocabulary&action=edit

en:list of reference tables

és néha ide:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:How_to_revert_a_page_to_an_earlier_version