Szerelmi bájital (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerelmi bájital
(Love Potion No. 9)
Rendező Dale Launer
Forgatókönyvíró Dale Launer
Főszerepben Tate Donovan
Sandra Bullock
Zene Jed Leiber
Gyártás
Gyártó Amerikai Egyesült Államok
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
magyar szinkron
Időtartam 92 perc
Forgalmazás
Forgalmazó 20th Century Fox
Bemutató USA 1992. november 13.
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Szerelmi bájital (eredeti cím: Love Potion No. 9) 1992-ben bemutatott amerikai romantikus vígjáték. A filmet Dale Launer írta és rendezte, a főszerepben Tate Donovan és Sandra Bullock láthatók.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Paul Matthews biokémikus. Barátaival együtt ellátogat egy jóslásban és mágiában jártas cigányasszonyhoz. A boszorkány megállapítja a tenyeréből, hogy kevés dolga volt nőkkel és a jövöre nézve sem jósol jobbat. Hígítatlan, (tömény) szerelmi bájitalt (a 8-as számút)ad neki, aminek segítségével - azt kihígítva - Paul bárkit elcsábíthat. Paul azonban nem hisz a dologban és otthon a papírdarabra csöppentett, vérvörös szert a szemetesbe dobja . Éjszaka a macskája megnyalogatja a ráfolyt tejjel átitatott papírt, és hamarosan macskák hada özönli el a lakást, ami Paul macskájával akarnak „szerelmi játékba merülni”. A szer ezres hígításban használandó, négy órán keresztül hat, és a szert alkalmazó élőlény hangszálainak rezgését módosítja úgy, hogy az ellenkező neműek azt ellenállhatatlannak hallják.(Az azonos neműekből agressziót válthat ki).

Paul a kolléganőjével, Diane Farrow-val (Sandra Bullock) osztja meg a dolgot (aki titokban tetszik neki), és „a tudomány és az emberiség érdekében” elhatározzák, hogy egy sikeres állatkísérlet után magukon próbálják ki a szert. Óvatosságból megegyeznek, hogy három héten keresztül nem beszélnek egymással (hiszen a szer rájuk is hatással lenne).

Mindketten sikereket érnek el a másik nemnél. Diane-t egy olasz autógyáros hívja vendégül egy fogadásra, és mivel a lánynak nincs estélyi ruhája, vesz neki egyet a kiegészítőkkel együtt (brill nyakék, cipő, fodrász, stb.). A fogadáson egy angol herceg találja igen vonzónak a hangját és járni kezdenek, így Pault sem engedik a lány közelébe.

Nem sokkal később egy újabb udvarló tűnik fel Diane mellett, és nemsokára az esküvőt tervezik. Paulnak feltűnik, hogy az udvarló legkésőbb négyóránként felhívja telefonon Diane-t, továbbá, hogy Diane nem mondja, hogy szerelmes lenne a fiúba, csak azt, hogy tökéletes és „megőrül érte”.

Paul visszamegy a jósnőhöz, aki elmondja neki, hogy az új udvarlóra illő személyleírással valaki megvásárolt egy egész palackkal a 8-as számú szerelmi bájitalból. Paul kérdésére azonban előáll az ellenszerrel, a 9-es bájitallal. Ennek lényege egszerű, hatásmechanizmusa összetett. A lényege: a tényt, miszerint a szerelem vagy szeretet múlandó, mintegy orvosolja azzal, hogy megőzi annak hevét. Hatását úgy tölti be, hogy a szerelmüket féltő férfi-nő párnak igazán szeretniük kell egymást, mert ha nem, akkor a másik örökre gyűlölni fogja azt, aki vele együtt vett abból. Alkalmazása technikailag sem egyszerű: a szert fel kell oldani valamilyen folyadékban, és ugyanabból a pohárból mindkettejüknek inniuk kell és meg kell csókolniuk egymást. A szerelmi háromszögben lebonyolítandó esküvő nem megy könnyen, de végül kiderül az igazság, Paul és Diane tényleg szerették egymást, bájital alkalmazása nélkül is.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szlogen a filmhez[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • "Imagine if sex appeal came in a bottle." – Képzeld el, milyen lenne, ha a szexuális vonzerő egy üvegcsében érkezne!

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A filmet először 1993-ban adták ki, videón jelent meg.
  • A film főcíme alatt játszott zene a Love Potion No. 9 című szám („kilences számú bájital”), erről kapta a címét a film. A számot először a The Clovers adta elő 1959-ben, szerzői Jerry Leiber és Mike Stoller. A dalszövegben megemlítik a történet egyik szereplőjét, Madame Ruth-ot is, a jósnőt.
  • Maga a 9-es számú bájital, amire a film eredeti címe utal, kioltja a mesterségesen gerjesztett vonzalmat.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]