Szent Rókus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Rókus

Szent Rókus (franciául: Saint Roch), (Montpellier, 12951327) szent hitvalló, Ferences rendi szerzetes.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A dél-franciaországi Montpellier-ben született, mellén apró, kereszt alakú jellel, amiből anyja különleges sorsot jósolt neki. Húsz éves volt, amikor szülei meghaltak. Rókus ekkor pénzre váltotta örökségét, majd a pénzt a szegényeknek és a kórházaknak ajándékozta. Elzarándokolt Rómába, és akkor, az aquapendentei kórházban ápolt először pestisbetegeket. Ezután Rómában és Piacenzában is tevékenykedett.

Ez utóbbi helyen maga is megkapta a pestist, és hogy másokat ne fertőzzön, a város melletti erdőben húzódott meg. A legenda szerint egy kis kutya látta el élelemmel, és egy, az égből leszállt angyal takarta be sebeit. Miután felgyógyult, visszatért szülővárosába, ahol kémkedés gyanújával börtönbe vetették. Ötévi raboskodás után 1327-ben, lényegében ismeretlenül halt meg, bő két évtizeddel az 1348-as nagy pestisjárvány előtt. Nevezetessé az tette, hogy amikor 1414-ben Konstanzban ütötte fel a fejét a pestis, egy ottani szerzetes megemlítette, hogy tud a montpellier-i patrónusról. Erre elrendelték, hogy képmását hordozzák végig az utcákon. A dühöngő járvány épp oly hirtelen szűnt meg, ahogy támadt, és Szent Rókus nevét az egész keresztény világ megismerte. A XIV-XVI. századi Dél-Franciaországban és Észak-Spanyolországban sok ház homlokzatára kerültek fel a V. S. R. betűk (Vive Saint Roche - Éljen Szent Rókus), hogy oltalmazza az ott lakókat a pestistől.

Szent Rókust általánosan a pestisből gyógyulók védőszentjének tisztelik. Ünnepe augusztus 16-án van.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szent Rókus nevét viselő kápolna Dunabogdányon
A Szent Rókus-templom Szeged Rókus városrészében
Szent Rókus, Scilla (Olaszország).
A Szent Rókus-kápolna Baján
Rókus-kápolna és kórház Budapesten

Számos kórháznak, teplomnak, kápolnának, településnek a védőszentje és névadója, például

Róla nevezték el a budapesti Rókus-kórházat.

  • Großauheimben (Németország, Hessen tartomány) minden év szeptemberében Rochusmarkt-ot ("Rókus vásárt") tartanak a város főterén.
  • A belgiumi Aalst (Kelet-Flandria) Szent Márton templomában tekinthető meg Rubens egy nagyméretű festménye, amely azt ábrázolja, amikor Szent Rókus Krisztustól megkapja a pestisben szenvedők gyógyításának adományát. A képnek díszes kerete van, amelyet a festő feltehetően maga tervezett meg, hogy méltó módon állítsa a néző elé művét. (Pálfy J. (1975): Benelux államok. Panoráma, Budapest, 169. o.)
  • Szegeden egy városrészt neveztek el róla, és létezik egy Rókus nevű település Szlovákiában is.
  • Nagybaracska községben 1888-ban szobrot emeltek a tiszteletére.

Tiszteletére emelt templomok és kápolnák Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Rókus témájú médiaállományokat.