Szent Rókus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Rókus

Szent Rókus (franciául: Saint Roch), (Montpellier, 13401350 között – Voghera, Itália, 1379. augusztus 16.) szent hitvalló, csodatévő ferences rendi szerzetes. Általánosan a pestisből gyógyulók védőszentjeként tisztelik. Ünnepe a halála évfordulóján, augusztus 16-án van.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Életéről kevés adat áll rendelkezésre. A dél-franciaországi Montpellier-ben, valószínűleg a Delacroix családban, idős, gyermektelen szülőktől – Jean és Libère – csodával határos módon született, a mellén egy piros, kereszt alakú jellel, amiből anyja különleges sorsot jósolt neki, aki különösen mély vallásos nevelésben részesítette. A helyi egyetemen egész Franciaországból érkezett fiatalokkal tanult együtt. Húsz éves korában, szülei már előbb meghaltak, Rókus pénzzé tette örökségét, majd azt szegényeknek és ispotályoknak ajándékozta. Elzarándokolt Itáliába, ahol akkor pestisjárvány tombolt. Az acquapendentei kórházban ápolt először pestisbetegeket. Ezután Cesenába, Riminibe, Trevisóba, Novarába és Voghera városába ment gyógyítani. Rómában és Piacenzában is tevékenykedett. Érintésével meggyógyított számtalan embert, többek között egy bíborost, a pápa fivérét, az Európa lakosságának harmadát-felét kipusztító, 1367-68. évi járványból. A temetetlen holtakkal zsúfolt utcákon, gyenge, kis termete, göndör szőke feje, fehér bőre ellenére emberfeletti munkát végzett.

Piacenzában maga is megkapta a pestist, és hogy másokat meg ne fertőzzön, a város melletti erdőben, egy barlangban húzódott meg. A közelben ma is élő forrás fakadt. A legenda szerint egy vadászkutya látta el élelemmel, ábrázolásainak állandó szereplője. Miután felgyógyult, visszatért Vogherába, ahol kémkedés gyanújával börtönbe vetették. Ötévi raboskodás után, lényegében ismeretlenül halt meg, két évtizeddel az 1368-as, nagy pestisjárvány után. (Életrajzi adatait csak nemrégiben korrigálták 1295–1327-ről. A franciák szerint 1340-ben született, az olaszok szerint 1346 és 1350 között. Halála augusztus 16-án, keddre van a börtönnaplóba bejegyezve, ami 1327-re csak a Gergely-naptár szerint volna igaz, a Julián naptárban vasárnap. A régi kalendárium szerint ez a nap 1379-ben esett csak keddre akkoriban).

Nevezetessé az tette, hogy amikor 1414-ben Konstanzban ütötte fel a fejét a pestis, egy ottani szerzetes megemlítette, hogy tud a montpellier-i patrónusról. Erre elrendelték, hogy képmását hordozzák végig az utcákon. A dühöngő járvány épp oly hirtelen szűnt meg, ahogy támadt, és Szent Rókus nevét az egész keresztény világ megismerte. A 14-16. századi Dél-Franciaországban és Észak-Spanyolországban sok ház homlokzatára kerültek fel a V. S. R. betűk (Vive Saint Roche - Éljen Szent Rókus!), hogy oltalmazza az ott lakókat a pestistől.

Meglepő, hogy bár halála 29-39 éves korában - igaz, hogy öt év fogság után - történt, ábrázolásai jóval idősebbnek mutatják.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szent Rókus, Scilla (Olaszország).
Szent Rókus-kápolna és -kórház Budapesten
Szent Rókus nevét viselő kápolna Dunabogdányon
A Szent Rókus-templom Szeged Rókus városrészében

Nevét viselő települések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Képzőművészeti alkotások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A belgiumi Aalst (Kelet-Flandria) Szent Márton templomában tekinthető meg Rubens egy nagyméretű festménye, amely azt ábrázolja, amikor Szent Rókus Krisztustól megkapja a pestisben szenvedők gyógyításának adományát. A képnek díszes kerete van, amelyet a festő feltehetően maga tervezett meg, hogy méltó módon állítsa a néző elé művét.[1]
  • Nagybaracska községben 1888-ban leplezték le a szobrát.

Nevét viselő kórházak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Szent Rókus Kórház, Budapest[2]
  • Szent Rókus Kórház, Baja[3]

Tiszteletére emelt templomok és kápolnák Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tiszteletére emelt templomok és kápolnák külföldön[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vele kapcsolatos események[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Pálfy J: Benelux államok. Budapest: Panoráma. 1975. 169. o.  
  2. Szent Rókus Kórház. www.rokus.hu Budapest Hozzáférés: 2014. dec. 19.
  3. Szent Rókus Kórház. www.bajakorhaz.hu Baja Hozzáférés: 2014. dec. 19.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Rókus témájú médiaállományokat.