Szent Nereus és Szent Achilleus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szent Nereus szócikkből átirányítva)
Szent Nereus és Szent Achilleus
Szent Nereus és Szent Achilleus
Szent Nereus és Szent Achilleus
vértanúk
Halála
304?
Pontia szigete, Római Birodalom
Tisztelete
EgyházaRómai katolikus egyház
TisztelikRómai katolikus egyház
Ünnepnapjamájus 12.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Nereus és Szent Achilleus témájú médiaállományokat.

Szent Nereus és Szent Achilleus római vértanúk, akik megközelítőleg 304-ben szenvedtek vértanúhalált Pontia szigetén.

Életük[szerkesztés]

Nereus és Achilleus régi római vértanú-pár. Ünnepük május 12-én van. Tiszteletük szerepel az 5. században keletkezett Martyrologium Hieronymianum gyűjteményben, mely a korai egyház vértanúit tartalmazza, de már megemlékezik róluk I. Damáz pápa, aki sírfeliratot költött a két vértanúnak. Ezek szerint Nereus és Achilleus római katonák voltak. Megtértek, megkeresztelkedtek és bátor hitvallásukért megölték őket. Haláluk pontos ideje nincs följegyezve. A források általában a diocletianusi üldözés éveire teszik vértanúságukat. Ünneplésük helye a sírjuk lehetett, amelyet Petronellának, Szent Péter lányának sírja közelében kell keresnünk, a Domitilla-katakomba kiterjedt temetőrendszerében.

Életükkel és vértanúságukkal kapcsolatban sok legenda terjedt el. Az 5. és 6. században írtak egy nagyszabású szenvedéstörténetet Nereusról és Achilleusról, melyben a két vértanút testvérpárnak tekintették, kiket maga Péter apostol keresztelt meg. (Ez utóbbi teljesen valószínűtlen, hiszen több száz évvel később éltek, mint az apostol.) Mint eunuchok a császár unokahúgának, Titus Flavius Clemens feleségének - a későbbi keresztény vértanúasszonynak -, Domitillának a szolgálatában álltak. Úrnőjükkel együtt a campaniai tengerpart előtt levő Pontia szigetre száműzték, Terracinában borzalmasan megkínozták, végül lefejezték őket. Domitillával együtt a Via Ardeatina melletti katakombában temették el őket.

Lásd még: Szent Pongrác

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nereus, Achilleus, Domitilla, and Pancras című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]