Szent Márton-dóm (Pozsony)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Dóm látképe az Új hídról

A Szent Márton-dóm vagy ismertebb nevén a Koronázó templom Pozsony legismertebb és legnagyobb temploma. Háromhajós gótikus templom, amely az eredeti román templom helyére épült.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mária-Terézia koronázása

Az első pozsonyi templomot vélhetőleg a várban alakították ki, ahol a prépostság és a káptalan székhelye is volt. Ez azonban később a vár védelmi funkciója révén vált kedvezőtlenné, ezért Imre király megkérte III. Ince pápát a prépostság átköltöztetésére a váraljába. 1204-ben megkapta az engedélyt és a prépostság el is költözött. III. Honorius pápa 1221-ben engedélyt adott a templom elköltöztetésére is. A mai dóm helyén álló egykori román stílusú templom építését ebben az időben kezdték el, a Legszentebb Megváltónak szentelték (vélhetőleg a vártemplom is a Megváltónak volt szentelve). Ebben a templomban három oltár volt, melyeket a Legszenteb Megváltónak, Szűz Máriának és Szent Istvánnak szenteltek. A Szent Márton-dóm így a legrégibb pozsonyi plébánia. Ez a templom 1302-től a prépost és város egyezségének értelmében a város lakossága is használhatta a templomot. A templom azonban gyorsan kicsinek bizonyult, így 1311 és 1314 között a templom köré külső falakat emeltek és lényegében egy új nagyobb templomot építettek fel ezáltal. Az új templom gótikus stílusban épült és magába foglalta az előző templomot is, melyet akkor még nem bontottak le. Feltehetőleg eredetileg egy háromhajós bazilikát szerettek volna építeni, de végül megmaradtak az egyterű három hajós templom mellett. A templom felszentelése csak 1452-ben történt meg Gergely esztergomi érsek által a Legszentebb Megváltó (a régi templom) és Szent Márton (az új templom) tiszteletére. Ezen a templom szentélye a mainak csak közel 1/3-át tehette ki. Mátyás király idejében 1467-1487 között került sor a templom mai méreteiben történő megnagyobbítására, feltehetőleg ekkor tűnt el a Szent Megváltó templom. Ez az évszám a boltívek tartópillérein több helyen is fel van tüntetve. Később a 15. és 18. század között többször építették át, toldották meg újabb részekkel. A 1863 és 1878 között Heiller Károly kanonok idejében a templomot eredeti gótikus stílusát megújították Lippert József építész tervei szerint. Ezt a 20. század közepén sikerült részlegesen tönkretenni, majd 1972-ben átadott Szlovák Nemzeti Felkelés hídról levezető forgalommal elvágni a Váraljától. 1563 és 1830 között itt koronáztak 11 magyar királyt és 8 királynét/királynőt. A dómban található kápolnák:

Építészeti adatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A restaurált korona másolata

Építése a 13. században kezdődött. Mai alakja többszöri átépítés eredménye, ugyanis háborúk és földrengések során többször megsérült. A dóm tornya 85 méter magas, a legmagasabb Pozsonyban. A tetején van a Szent Korona másolata (150 kilogramm tömegű és 164 cm magas), melyet 2010. augusztus 18-án emeltek le restaurálás céljából [1]. A templomtorony a város erődítményének része volt, így bástyaként is szolgált. Donner György Rafael tervezte a barokk Alamizsnás Szent János kápolnát. A templomban gótikus és reneszánsz síremlékek találhatók. Szent Márton ereklyéit a főoltár felett elhelyezett ezüstkoporsóban őrzik.

A dóm éjszaka

A templom környéke[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A templom mellett van a Rudnay tér (Rudnayho námestie). Ennek közepén található Bernolák Antal szobra. A tér két szélén a, lépcsősorok mellett, fákkal gondosan benőve van Liszt Ferenc (1911) és Donner György Rafael (1883) szobra, melyet csak a leleményes látogatók vesznek észre. Szintén a közelben van a Hal tér (Rybné námestie), melyen barokk Szentháromság-szobor áll, melyet pestis oszlopnak is hívnak. Közelben van a klarisszák 14. században épített kolostora és temploma.

Szent Márton és a Koldus, eredetileg a főoltár része, Donner 1734

Belső tere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A templomban látható ólomból kiöntött Toursi Szent Márton szobrot Donner György Rafael készítette 1734-ben. A templom katakombáiban sok híres ember nyugszik. Köztük:

A templom 2002. november 11-étől nemzeti kulturális emlék.

A dóm egyik üvegablaka

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Márton-dóm (Pozsony) témájú médiaállományokat.

(szlovákul)