Szent István-város (Kecskemét)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent István-város
(Kecskemét IX. kerülete)
Közigazgatás
TelepülésKecskemét
KerületIX.
Irányítószám6000
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Szent István-város (Kecskemét IX. kerülete) (Kecskemét)
Szent István-város (Kecskemét IX. kerülete)
Szent István-város
(Kecskemét IX. kerülete)
Pozíció Kecskemét térképén
é. sz. 46° 53′ 53″, k. h. 19° 43′ 31″Koordináták: é. sz. 46° 53′ 53″, k. h. 19° 43′ 31″
Elhelyezkedése Kecskeméten belül

Szent István-város Kecskemét egyik városrésze. A Szent István-városhoz tartozik a Műkertváros.

Fekvése[szerkesztés]

A város délnyugati részén található, jól elkülöníthető egység az egykori 44 számú főút és a szegedi vasútvonal között. A település többféle funkciót is ellát.

Története[szerkesztés]

A Szent István-városon belül található legfontosabb egység Műkertváros. A Műkert a vasút és a Mártírok útja közrefogta ligetben épült meg. A művésztelep villáit, műtermeit 1912-ben építették Jánszky Béla és Szivessi Tibor tervei alapján. Első két vezetője Iványi-Grünwald Béla és Révész Imre voltak. A második világháborúban súlyosan megrongálódtak az épületei. 1957-től állami kezelésbe került. Számos vendégalkotót hívtak meg a kecskeméti művésztelepre. A 18 hektáros ligetben hozták létre az egyre népszerűbb állatkertet is, amely a kecskeméti apróságok közkedvelt kirándulóhelye is egyben. Műkertváros arculata sokszínű. Maga a városrész építészeti szempontból külön áll Kecskemét többi részétől. Az 1960-as években kezdték kiépíteni a lakótelepet, amely túlnyomó részt 3-4 emeletes téglaépítésű házakból, később az 1970-es évektől panel technológiával épült házakból állt. A lakótelep mellett számos családi ház is épült, és még ma is épül a városrészben. A városrész infrastruktúrája jó; a fejlődésnek köszönhetően bölcsőde, óvoda és általános iskola is épült, továbbá ABC, orvosi rendelők és gyógyszertár is található itt. A műkertvárosi kápolna építése jelenleg is folyamatban van, továbbá tervbe van véve városrészi posta létrehozása is. A városközponttal való összeköttetést a 3-as és a 25-ös autóbuszok biztosítják.

Ipar[szerkesztés]

A városrész tevékenységét mindig is nagyrészt meghatározta az ipar. Két nagy jelentőséggel bíró létesítmény található itt. Az egykori Bács megyei Állami Építőipari Vállalat (BÁCSÉP) 1976-ban átadott házgyára (a Kecskeméti Házépítő Kombinát), amelynek területén ma kisebb és nagyobb cégek kaptak helyet; valamint a méltán híres és nagy múlttal rendelkező Kecskeméti Konzervgyár. A külföldi cégek száma azonban jelentős (THYSSEN KRUPP, PHOENIX MECANO, GOESSLER, CABTEC).

Kikapcsolódás[szerkesztés]

A város ezen pontján helyezkedik el a méltán híres Vadaskert, amely a környéken egyedülálló állatvilággal rendelkezik. Cím: 6000 Kecskemét, Műkerti út 1. Nyitvatartás: - 9.00-18.00 (nyári időszámítás) - 9.00-16.00 (téli időszámítás)

Politika[szerkesztés]

A 2010-ben átszervezett kecskeméti választókörzetek közül a Szent István-város legtöbb területe a 10-es választókörzetbe került,[1] képviselője a városi közgyűlésben a 2010-es önkormányzati választások óta Pászti András, aki a Fidesz színeiben indult.[2]

Megközelítés[szerkesztés]

A városközpont felől a 3-as jelű autóbusszal, az autóbusz-állomás, ill. a vasútállomás felől a 25-ös jelzésű autóbusszal.

Közérdekű információk[szerkesztés]

  • Orvosi rendelők: Csokor utca 11. (felnőtt); Gizella tér 1/b. (gyermek)
  • Gyógyszertár: Irányi István utca 5.
  • Műkertvárosi Fiókkönyvtár: Gizella tér 1/b

Általános Iskola[szerkesztés]

  • Kertvárosi Általános Iskola: Mártírok útja 29.

Források[szerkesztés]

  1. A Kecskemetilapok.hu grafikája a választókörzetekről. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
  2. A 2010-es önkormányzati választások eredményei. [2013. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 5.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]