Szemléltető eszköz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az oktatásban a szemléltető eszközökkel való műveletek a vizuális nevelés módszerével magyarázzák a tantárgyat. Így a tanulók képességei közül a vizualitást, és intuiciós képességet használják fel, vagyis a kísérlet, berendezés megtekintésével kialakított szemléleti kép is megmarad megtanult anyagként, a tananyag más részeiből következtetés, vagy gondolkodás útján kapott eredmény mellett. A szemléltető eszköz tágabb értelemben a térbeli tárgyak kategóriába tartozó taneszköz, mely tulajdonságain keresztül alkalmas a tananyag bemutatására. Mind az alap-, középfokú, mind a felsőfokú oktatásban lényeges szerepet játszik. Kiváló alakja a kísérletes fizikaoktatásnak Öveges József professzor.

A térbeli tárgyak közé tartozó taneszközök felosztása[szerkesztés]

  • Utánzat: két- vagy háromdimenziójú taneszköz, mely az oktatás konkrét v. absztrakt tárgyát ábrázolja. Alapfajtái: a modell, a makett, és a minta.
  • Modell: valamilyen tárgynak, szerkezetnek, rendszernek, struktúrának kísérleti v. bemutatási célokat szolgáló működő, nagyított v. kicsinyített mása.
  • Makett: valamely építmény, test, gép, szerkezet nem működő, kicsinyített mása, térbeli ábrázolása.
  • Minta: a preparált eredeti egyed.
  • Metszet: tárgyak, alakzatok, képződmények megfelelő síkokkal való elmetszése során keletkezik.
  • Számítógépes szimuláció (különleges eset).

Tanári és tanulói kísérleti eszközök[szerkesztés]

Kísérleti eszköz nagyrészt a természettudományok oktatásában használt taneszköz, amelynek segítségével a természeti jelenségek oktatási célból előidézhetők, bemutathatók és részletesen vizsgálhatók. A korszerű oktatásban a megfigyelés, a kísérleti tapasztalatszerzés, az alap- és középfokon elképzelhetetlen kísérleti eszközök nélkül. A kísérleti eszközök lehetnek a jelenségek bemutatására szolgáló bemutató- vagy demonstrációs (szemléltető) eszközök, ill. mérőeszközök. Ezen belül megkülönböztetünk tanári, ill. tanulói kísérleti eszközöket. Modellek, demonstrációs, szemléltető eszközök tantárgyak szerint különbözőek lehetnek, pl. fizikai, biológiai, nyelvtani, anatómiai taneszközök.

Nem oktatási célú, hasonló felhasználású eszközök[szerkesztés]

Megjegyezzük, hogy fenti kifejezések más szakterületeken is alkalmazhatók, és ottani jelentésük más, csak általánosságban hasonlók. Elsősorban a modell fogalma lehet több értelmezésű (lásd: modell: egyértelműsítő lap: modell (tudomány), modell (személy), és modellezés (szórakozás, hobbi) jelentései lehetnek).

A tudományos életben a modell olyan eszköz, mely tárgyszerűen, vagy elvi rendszerében (a fizikai jelenségeket leíró matematikai egyenleteivel) segíti a kutatást, kísérletet, megismerést. A modellezés is többféle lehet, egyrészt sport, ill. hobbi, másrészt tudományos rendszerelemzés (pl. áramlási hasonlóságok modellezése). A kísérlet fogalmát egyértelműsítő lap mutatja be: a kísérlet (tudomány) tárgykörébe tartozik pl. a kísérleti eszköz, mely az oktatáson kívül a kísérleti fizika tudományának is része.

A kísérleti fizika modellekkel dolgozik, egyszerűsített modell-objektumot, vagy modell-jelenséget vizsgál. A tudományos modellezés fontos segédeszköze a matematika. Több értelmezésű lehet a minta fogalma is, pl. a kisminta az áramlástani szerkezetek megalkotásában a hasonlóság fizikai, matematikai fogalmán keresztül alkalmas mérésekre, ill. konstrukciók kifejlesztésére.

Számos múzeum kiállít működő modelleket, melyek nem csak oktatási, hanem technikatörténeti célt is szolgálnak: Ilyen múzeum a Közlekedési Múzeum, Kohászati Múzeum, Esztergomi Duna Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Szt. István Egyetem, Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső források[szerkesztés]