Szegény Dzsoni és Árnika (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szegény Dzsoni és Árnika
1983-as magyar film

Ipiapacs és csapata
Ipiapacs és csapata
RendezőSólyom András
AlapműLázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Műfajkaland, fantasy
ForgatókönyvíróSólyom András
Főszerepben
ZeneMárta István
Operatőr
VágóSzécsényi Ferencné
HangmérnökSipos István
JelmeztervezőMialkovszky Erzsébet
DíszlettervezőGyürky András
GyártásvezetőRózsási György
Gyártás
GyártóMafilm Játékfilmstúdió, Budapest
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő80 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország MOKÉP
BemutatóMagyarország 1983. június 9.
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szegény Dzsoni és Árnika 1983-ban bemutatott magyar film, amely Lázár Ervin azonos című meséje alapján készült. Az élőszereplős játékfilm rendezője és írója Sólyom András. A zenéjét Márta István szerezte. Műfaja fantasy-kalandfilm. A mozifilm a Mafilm Játékfilmstúdió gyártásában készült, a MOKÉP forgalmazásában jelent meg.

Magyarországon 1983. június 9-én mutatták be a mozikban. A filmben statisztaként megjelenik Orbán Viktor későbbi miniszterelnök is.

Cselekmény[szerkesztés]

Lázár Ervin legendás meséje Dzsoniról szól, aki szabad emberként vándorol a világban. A legszabadabb és a legszegényebb, mert nem tartozik senkihez és nincs semmije. Csodálatos tájakon vándorol, mígnem egy kunyhóhoz nem érkezik. Ettől kezdve megváltozik az élete. A Százarcú Boszorka gonosz varázslatával elátkozza, és sokat kell még küzdenie, hogy feleségül vehesse szerelmét, Árnikát, a bölcs Östör király leányát.

Kálváriája közben a hírhedett rablóval, Ipiapaccsal is összehozza a sors. De szerepet kap a Világhírű SC – ahol a gömbérzék elengedhetetlen – és Rézbányai Győző sértődékenysége is.

Szereplők[szerkesztés]

További szereplők: Bregyán Péter, Csákvári Nagy Lajos, Dóczy Péter, Fakan Balázs, Harkányi János, Krémer József, Kádár Flóra, Kari Györgyi, Kuna Károly, Matus György, Mezey Lajos, Pethes Csaba, Pusztai Péter, Raimann János, Remsey Iván, Szalay Zita, Szurdi Miklós, Teszáry László

Rádiójáték[szerkesztés]

A film előtt még 1981-ben a Magyar Rádióban kétrészes rádiójáték készült belőle.[1] A rádiójátékot 1981. április 19-e és 20-a között mutatták be. Később 1982-ben megjelent hanglemezen is a Hungaroton hanglemezgyártó vállalat kiadásában.

Szereposztás:

Alkotók:

Érdekesség[szerkesztés]

  • Orbán Viktor – húszévesen – szereplője a filmnek. Annak a rablóbandának egy tagját alakítja, akik Dzsoni segítségével focistakarriert futnak be. Nem szólal meg a filmben.[2]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]