Szederbor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szederbor a nevét adó tüskétlen szederből (Rubus rusticanus var. inermis) készült bornemű szeszesital.

Jellemzése[szerkesztés]

A szeder nagyon szép színeződésű, kellemes zamatú bort ad. Csak teljesen érett állapotban dolgozzuk fel. Fontos megjegyezni, hogy bornak csak a nemesített verziót szokták alkalmazni. Egyes vidékeken a szedret keverik az eperfa termésével.

Recept[szerkesztés]

Asztali szederbor[szerkesztés]

Előerjesztés után a kapott lé mennyiség 80%, vagyis kb. 1,25 kg gyümölcsből lesz 1 liter lé. Savtartalma 8 ezrelék, ezért hígítani nem szabad. A cukorhozzáadással járuló hígulás is már savcsökkentést eredményez, ami a borbetegségek forrása. Cukortartalma 2 térfogatszázalék alkoholt biztosít, tehát 11 térfogatszázalék alkoholtartalmú asztali szederbor előállításához még 9 térfogatszázalék alkohol tartalomnak megfelelő cukormennyiséget kell hozzáadnunk, vagyis literenként 180g-ot.

Csemege szederbor[szerkesztés]

Csemege szederbor készítésekor inkább csak 14 térfogatszázalék alkohol előállításra törekedjünk, hogy a cukor általi hígulás minél kisebb mérvű legyen. Ebben az esetben 240g-ot adagolunk az ismert módon. Így is különös gondot fordítsunk a tökéletes erjedésre.

A szederbor készítése megér minden fáradozást, mert nemcsak gyógybor, de kiváló élvezeti ital is. A harmadik-negyedik évben válik a legértékesebbé.

Jegyzetek[szerkesztés]

Dr. Szabó Béla: Gyümölcslevek házi készítése-Mezőgazdasági Kiadó Budapest 1968.