Szatja Szái Bába

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Srí Szatja Szái Bába

Srí Szatja Szái Bába (angol átírásban: Sri Sathya Sai Baba, telugu: సత్య సాయిబాబా, tamil: சத்ய சாயிபாபா) született Szatjanarajana Rádzsu (1926. november 23.2011. április 24.)[1][2] indiai guru, spirituális személyiség, misztikus, emberbarát és pedagógus, saját szavai szerint „Isten személyes földi inkarnációja”. Azt állította, hogy a Sirdi Szái Bába, spirituális szent és csodatévő reinkarnációja, aki 1918-ban halt meg, és akinek tanításai eklektikus keveréke a hindu és az iszlám hitnek. A vibhuti (szent hamu) és egyéb kisebb tárgyak, mint például gyűrűk, nyakláncok és karórák állítólagos materializációja mind a hírnevének, mind a vele kapcsolatos vitáknak is a forrása volt. Hívei ezeket az istenség jeleinek tartották, míg a szkeptikusok egyszerű bűvészmutatványoknak értékelték ezeket. A róla megjelent képek az otthonok falán és az autókban a jó szerencse szimbólumává váltak.[3]

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szatja Szái Bába 1926-ban született a dél-indiai Ándhra Prades államban, egy kis faluban, Puttaparthiban, Haidarábád közelében. Tizennégy éves korában kijelentette a családja és a falu lakói előtt, hogy ő Szatja Szái Bába, és feladata az, hogy újjáélessze a spiritualitást a világban, valamint a bölcsesség, az erény, a szeretet, a béke és az erőszakmentesség elveire tanítsa az emberiséget. Szatja Szái Bába már gyermekkorában is megmutatta különleges képességeit, állítólag tárgyakat materializált és szent hamut teremtett a puszta levegőből, mely tettek a világ mulandóságának szimbólumát jelképezték. Követői elmondása alapján fizikailag egyszerre jelent meg több helyen, kivételes gyógyító erővel bírt, és a történelmi személyiségek életének minden egyes apró részletét ismerte. Szái Bába maga mondta, hogy ezek az úgynevezett csodái csupán „meghívókártyák”, amelyek arra inspirálják és bátorítják az embereket, hogy kövessék saját spirituális útjukat. Többször isten egyik megtestesülésének vallotta magát, és azt mondta, hogy ő nagyobb mint Krisztus, Mohamed vagy Buddha, hiszen az ő erejük véges, a Bába ereje pedig határtalan.[4]

Bár azt nyilatkoztatta ki magáról, hogy 96 éves koráig fog élni, Srí Szatja Szái Bába 2011. április 24-én, húsvétvasárnap hunyt el, 86 éves korában. A követői szerint Baba a holdnaptár szerint számolt és tényleg pontosan mondta meg a halála évét. A hívői szerint elhagyta fizikai testét. Szülőfalujában, Puttaparthiban helyezték örök nyugalomra, sírja (mahasamadhi) a nagytemplomban (mandir) tekinthető meg. Ásramja, amely (Praszanti Nilajam néven) a Legfelsőbb Béke Lakóhelyeként vált ismertté, továbbra is látogatható.[5]

Tanításai, közéleti tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szatja Szái Bába hívei nem tekintik magukat vallási közösségnek. Szái Bába tanításai az igazság, erkölcs, béke, szeretet és erőszakmentesség egyetemes elvein alapulnak, és az egész emberiséghez szólnak, ezért vonzotta magához a különböző hitű és nemzetiségű útkeresőket. Munkásságának több mint hét évtizede során zarándokok milliói látogattak el Puttaparthiba, a világ minden tájáról. Az ásram főkapuja mellett egy hatalmas, a világvallások szimbólumaival díszített oszlop fogadja az odalátogatókat. Szái Bába nem kívánt új vallást alapítani, ehelyett mindenkit arra bátorított, hogy a saját vallását gyakorolja, annál nagyobb komolysággal és odaadással. Szándéka az volt, hogy az emberi értékeket szilárd alapokra helyezze, amelyek minden korban és minden kultúrára érvényesek, és amelyek nem különböznek a kereszténység etikai elveitől.

„Mivel közöttetek járok, úgy táplálkozom, ahogyan ti, és beszélgetek veletek, tévesen úgy hiszitek, hogy nem vagyok egyéb, mint egyszerü emberi lény. Óvakodjatok e hibás látásmódtól! Az is félrevezethet titeket, hogy együtt járok, énekelek és tevékenykedem veletek. De isteniségem bármelyik pillanatban megnyilatkozhat elõttetek; legyetek tehát készen erre a pillanatra! Az isteniséget emberi alak fedi, tehát igyekezzetek legyõzni a káprázatot (maya), amely eltakarja szemetek elõl a valóságot.”
– Szái Bába, 1968. május 17[6]

„Mindig segíts, soha ne árts!” és „Szeress mindenkit, szolgálj mindenkit!” – Szái Bába ilyen egyszerű szállóigéken, illetve a Védanta legmagasabb szintű bölcsességén keresztül, az élet minden területén elért a követői szívéhez. Munkásságának évtizedei során, spirituális irányítása alatt számos létesítmény jött létre embermilliók – különösen a szegények és a nélkülözők – jóléte érdekében. Az általános iskolától az egyetemi szintig sok oktatási intézményt alapított több indiai államban, majd külföldön is. A Szái oktatási rendszer minden felekezetet befogad és teljesen költségmentes. Az értékeken alapul és harmonikusan ötvözi a tudományt, művészeteket és a spiritualitást, az oktatás minden területén. Középpontjában mindig a társadalom önzetlen szolgálata, valamint a más kultúrák és vallások iránti tolerancia áll[forrás?]. A társadalom szolgálatának részeként, Szái Bába két nagy - jól felszerelt és magasan képzett orvosokkal dolgozó - kórházat is építtetett Puttaparthiban és Bangalore-ban. Az egészségügyi intézetekbe a világ minden tájáról érkeznek páciensek, de mindig India legszegényebb rétegei élveznek elsőbbséget. Az ellátás mindenki számára teljesen ingyenes, még a nyitott szívműtétek is. Ezenfelül kihelyezett klinikák és egészségügyi táborok kínálnak alapvető ellátást a falvak lakóinak[forrás?]. Mivel Dél-Indiában hosszú ideig tart a szárazság, Szái Bába az államok kormányainak bevonásával két nagyszabású vízprojektet is indított. Ezáltal Andhra Pradesh állam 750 falujában és Csennai (Madrász) városában milliók jutottak tiszta ivóvízhez, teljesen ingyenesen. Hihetetlenül rövid idő alatt több ezer kilométer hosszúságú vízvezetéket fektettek le, és több száz víztározót létesítettek[forrás?].

Becslések szerint Szái Bábának világszerte mintegy ötvenmillió követője van[forrás?]. Százhuszonhat országban alakultak Szái csoportok és központok, ahol a hívek rendszeresen összegyűlnek imádkozni, meditálni, énekelni vagy éppen önzetlen szolgálatokat végezni.

Idézetek Szái Bábától[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

„Azért jöttem, hogy szívetekben meggyújtsam a Szeretet lámpását, és lássam napról napra egyre fényesebben ragyogni. Nem jöttem semmilyen vallás nevében, sem azért, hogy új felekezetet, egyházat teremtsek, vagy magam köré híveket gyűjtsek. Azért jöttem, hogy beszéljek nektek erről az egyetemes hitről, e spirituális elvről; a szeretet útjáról, a szeretet erényéről, a szeretet kötelességéről, a szeretet iránti elkötelezettségről.”

„Ha muszlim vagy, légy jó muszlim. Ha keresztény vagy, légy jó keresztény. Ha hindu vagy, légy jó hindu. Legyen teljes hited a saját vallásodban, és élj példamutató életet! Ez a valódi odaadás és az igazi szabadság.” (1998. szeptember 4.)

„Kövesd azt a vallást, amelyikbe beleszülettél, vagy amelyet választottál magadnak, és ragaszkodj a jó elvekhez és az erkölcsös viselkedéshez a mindennapi életed során.”

„Éljenek és virágozzanak a különféle vallások, hirdessék Isten Dicsőségét minden nyelven, minden dalban. Legyen ez az eszménykép! Tiszteljük a hitek közötti különbséget, s fogadjuk el mindegyiket egyaránt, mígnem valamennyi egységre fog törekedni. Ha minden ember a vallásalapítók által lefektetett eszmék szerint él, kerülve a gyűlölködést és kapzsiságot, akkor a világ békés és boldog lakóhellyé válhat.”

Kritikák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szái Bába csodatételei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kanadai Vancouverben lévő Simon Frazer Egyetem biofizikusa, Dale Beyerstein, egy alapos kutatásokra épülő cikksorozatot jelentetett meg az Indian Skeptic című magazinban 1992-ben és 1993-ban. A sorozat „Sai Baba csodái: áttekintés” címen jelent meg, és kétségbe vonja a guru állításait. Beyerstein bebizonyította, hogy a Bába tárgyi tudása, mely állítólag mély, és minden területre kiterjed, valójában gyakran erősen hiányos, ezen felül pedig olyan trükköket alkalmaz, melyeket bármelyik cirkuszi bűvész be tud mutatni. A Szái Bába trükkjeiről készült videók tucatjai találhatók meg az interneten is, lassítva, és a felvételek többségén tisztán látszik a trükkök kivitelezése.[7][8][9]

Sikkasztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A guru halála után a lakhelyén a hatóságok hatalmas felhalmozott vagyonra leltek, az első emeleti szobába lépve arany, ezüst és gyémánt halmok közepében találták magukat. A készpénz mennyisége mintegy 1,6 milliárd rúpiát tett ki, s emellett 98 kiló aranyat, 307 kiló ezüstöt és rengeteg gyémántkupacot találtak, s a drágakövek minden darabja jelöletlen volt. A nyomozás során a Bába követői részletes vallomást tettek arról, hogy a szegények segítésére összegyűjtött adományok hogyan váltak Sai Bába mesésen felhalmozott vagyonává.[10][11]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]