Szarka Zoltán (játékvezető)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szarka Zoltán
Személyes adatok
Teljes névSzarka Zoltán
Születési dátum1963. szeptember 13. (60 éves)
Születési helySzombathely, Magyarország
Egyéb foglalkozásMenedzser
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19982006NB IJátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
20002001FIFA-tagJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Szarka Zoltán (Szombathely, 1963. szeptember 13. –) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása menedzser.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

Édesapjának, Szarka Zoltánnak köszönhetően beleszületett a labdarúgásba, szinte a pályán nőtt fel. A Haladásban a szokásos lépcsőfokok után 1981-ben, 17 évesen a Palicskó Tibor által irányított felnőtt kerethez került. Öt évig futballozott a Haladásban, majd a Sabariához igazolt. Innét Ajkára került, ahol 1989-ig az Ajkai Bányász és az Ajka Hungalu SE színeiben szerepelt, majd 1989 nyarán az ausztriai Oberwart következett. Négy év után váltott: az Ollesdorfhoz igazolt, ám 1995-ben Achilles-ín sérülés miatt fel kellett hagynia az aktív játékkal.

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Még a Sabaria SE játékosa volt, amikor 1986-ban a csapatából beszervezett 10-15 főt egy játékvezetői tanfolyamra. Szombathelyen vizsgáztak. Achilles-ín sérülés után visszanyert fizikai állapota lehetővé tette, hogy kipróbálja magát a "másik oldalon" is. 1992-ben jelentkezett Molnár Józsefnél - a megyei Játékvezető Bizottság (JB) elnöke -, hogy szeretné játékvezetőként folytatni sportpályafutását. A Vas megyei Labdarúgó-szövetség (LSZ) által üzemeltetett labdarúgó bajnokságokban gyorsan haladt előre. A megyei JB határozatával NB III-as, egyben az országos utánpótlás keret bíró. Az MLSZ JB minősítésével 1996-tól NB II-es játékvezető. Félév múlva az átszervezések, modernizálások közben NB I/B-s, 1998-tól az NB I-es keret tagja. Az élvonaltól 2006-ban visszavonult. Tervei között szerepelt, hogy Ausztriában az Ober Ligában vezet mérkőzéseket. NB I-es mérkőzéseinek száma: 102.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény
1998. március 18. Sóstói Stadion, Székesfehérvár első NB I-es mérkőzése Gázszer FCTiszakécske FC 3 – 1
2006. szeptember 30 Rákóczi Stadion, Kaposvár utolsó NB I-es mérkőzése Kaposvári Rákóczi FCDiósgyőri VTK 1 – 2

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés]

Vezetett kupadöntők száma: 1.

Szabad Föld-kupa[szerkesztés]

1964 óta a falusi labdarúgók kupadöntőjét, a Szabad Föld-kupa döntőjét rendszeresen a Magyar Népköztársasági Kupa döntő előmérkőzéseként bonyolították le. A döntőben való részvételre az az alsóbb osztályú együttes jogosult, amelyik a legmesszebb jutott a Magyar Népköztársasági Kupában.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Partbírók Eredmény Nézők száma
2000. május 3. Népstadion, Budapest döntő Bodajk SETápiószentmárton SE Boda/dr. Szabó 1 – 1 1000

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Magyar Labdarúgó-szövetség JB terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2000-től tartotta nyilván bírói keretében. Megyebíró Jánost váltotta a nemzetközi pozícióban. A FIFA JB központi nyelvei közül a németet beszéli. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzésen közreműködött, mint 4. játékvezető, illetve korosztályos válogatott, valamint UEFA-kupa klubmérkőzést vezetett. Játékvezetőként, segítőként Portugália, Törökország, Liechtenstein, Olaszország, Azerbajdzsán, Ukrajna, Norvégia és Málta vendégszeretetét élvezhette. Az aktív nemzetközi játékvezetéstől 2001-ben búcsúzott.

Sportvezetőként[szerkesztés]

A Vas megyei Labdarúgó-szövetség (LSZ) JB elnöke, NB II-es ellenőr, mellette a Talent program keretében a dunántúli régió tehetséges bíróinak továbbképzéséért és menedzseléséért felelős.

Szakmai sikerek[szerkesztés]

2006 októberében a Vas megyei Közgyűlés és a Vas Megyei Sportigazgatóság által adományozott Vas Megye Sportjáért emlékplakettet, valamint a Vas Megyei Labdarúgó-szövetség emléklapját vehette át.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Elődje:
Szabó Zsolt

Szabad Föld-kupa döntő
1999–2000

Utódja:
Bede Ferenc