Szabó László (gépészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabó László
Született1932. szeptember 24. (91 éves)
Sepsiszentgyörgy
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásagépészmérnök,
vállalkozó,
műszaki író
SablonWikidataSegítség

Szabó László (Sepsiszentgyörgy, 1932. szeptember 24. –) erdélyi magyar gépészmérnök, vállalkozó, műszaki író.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Unitárius vallású tanár-család gyermeke. Középfokú tanulmányait Székelykeresztúron, majd Székelyudvarhelyen végezte (1943–51). 1951–56 között a kolozsvári Politechnika hallgatója volt, ahol gépészmérnöki diplomát szerzett. 1956-tól a marosvásárhelyi Cukorgyár energetikusa, rövid ideig főmérnöke. 1982–90 között a Maros megyei Tervező Intézet műhelyfőnöke, tervezője.

Első írásai az ivóvízellátással foglalkoztak, és a Hidrotehnica, Hidrológiai Közlöny, Magyar Vízgazdálkodás c. lapokban jelentek meg (1973–80). Számos cikkben foglalkozott a háztartási hulladékok hasznosításának kérdéseivel és az épületek hőszigetelésének módjaival, ezeket különböző lapokban publikálta. 1990-ben Sylvan Tours néven megalapította az Erdélyi Falusi Vendégfogadók Szövetségét, és a falusi turizmus területén tevékenykedik, e témakörben fejti ki közírói tevékenységét.

Közéleti tevékenysége 1989 után[szerkesztés]

A Maros-Küküllői Unitárius Esperesi Kör felügyelő gondnoka, az Unitarcoop Alap létrehozásának egyik kezdeményezője, kuratóriumának elnöke. A marosvásárhelyi RMDSZ 2. számú körzetének elnöke (1991-92), majd a Maros Megyei Vállalkozók Egyesületének tagja.

Források[szerkesztés]