Szabad kultúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szabad kultúra vagy más néven szabad licencű kultúra a szabad kultúra mozgalom termékeinek, kezdeményezéseinek és közösségeinek összessége.

A Futurre of copyright olvasható PDF antológia, összeállító Modern Lengyelország Alapítvány, és egy képsor a szabad filmek egyikéből, Nina Paley Sita Sings the Blues című szabad alkotásából.

Történet[szerkesztés]

A szabad kultúra fogalma a szabad információs társadalom igényével erősödött fel. A szabad szoftver mozgalomban létrehozott tudományos és engedélyében ugyancsak szabad művészet – szabad kulturális örökség körébe tartozó tartalmak természetesen adták e fogalom létrejöttét különösen az ezredfordulón a copyright-monopóliumok további extrém kiterjesztése után.

A Wikimédia Commons egy növekedési grafikonja; az alkotóknak az egyik legfőbb tér, ahová feltölthetik tudományos és művészeti illusztrációikat

A már létrejött szabad tartalmak (és a Mickey egér törvény, hivatalos nevén Copyright Term Extension Act (CTEA)) után felgyorsult az olyan licencek létrejötte, mint a francia Libre Art Licence vagy a Creative Commons, illetve megjelent a Libre Culture Manifesto.[1] A CC licenc a legnépszerűbb lett, egy 2014-es jelentés szerint már most több százmillió CC-BY-SA licencű műalkotás van a világon.

Szabad kulturális projektek[szerkesztés]

A jelentős szabad kulturális projektekhez szabad kulturális terekre van szükség. Példák:

A szabad kultúra szereplői alkotói számára különösen fontos alkotásaik szabad mivoltára a megfelelő terminológia használata.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Libre Culture Manifesto Archiválva 2015. február 6-i dátummal a Wayback Machine-ben, mely a szabad Szoftver Magazinban jelent meg 2005 során.
  2. Lásd például a Szavak, melyeket fontos elkerülni (vagy óvatosan használni) mert megtévesztők lehetnek című esszét, melyet Richard Stallman írt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Libre culture című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Libre culture
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabad kultúra témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]