Szőrös vendégízületesek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szőrös vendégízületesek
Evolúciós időszak: Paleocén - jelen
Táplálkozó lajhár
Táplálkozó lajhár
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Vendégízületesek (Xenarthra)
Rend: Szőrös vendégízületesek (Pilosa)
Flower, 1883
Szinonimák
  • Edentata Vicq-d'Azyr, 1792
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szőrös vendégízületesek témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szőrös vendégízületesek témájú kategóriát.

A szőrös vagy páncélozatlan vendégízületesek (Pilosa) az emlősök (Mammalia) osztályának vendégízületesek öregrendjének (Xenarthra) egyik rendje, ahová két alrendet sorolunk: a hangyászok (Vermilingua) és a lajhárok (Folivora) alrendjét. Korábbi rendszerekben (pl. DudichLoksa-féle állatrendszer, Urania Állatvilág) ez a kategória hasonlóan megvolt, csak ott alrendként kezelték, mivel a vendégízületesek nem öregrendet, hanem rendet képviselt. Recens képviselőik csak az amerikai kontinensen élnek.

Közös sajátosságuk, hogy testüket szőrzet borítja, szemben a vendégízületesek másik rendjével, a Cingulatával. A szőrzet igen durva tapintású, szalmaszerű, erőteljes. A lajhárok testén a szőrzet sajátságos elhelyezkedésű a csüngő–kapaszkodó életmód következtében: nem a háti részről indulnak lefelé a szőrök a hasi rész felé, hanem a hasi rész szőrei állnak lefelé a hát irányába. Így esőzések esetén a víz gyorsan le tud folyni az állat két oldalán, anélkül hogy a szőrzet felfogná a vizet és átázna. A hangyászok közül a nagy sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) szőrzete érdekes, hisz a farkán hatalmas, akár 40 cm-es szőrszálakból álló bozontot visel – innen neve.

Testalkotásuk igen eltérő: a lajhárok feje csaknem gömbölyű, szájüregében fogakat találunk. Farka igen csökevényes. A hangyászok feje viszont hosszúkás, szájüregében fogak nincsenek (ezért korábban a foghíjasok csoportjába sorolták), csak hosszú, féregszerű nyelve. Farkuk mindig fejlett, hosszú.

Mind a hangyászok, mind a lajhárok erőteljes karmokat viselnek, melyeknek funkciója azonban eltérő. A lajhárok a faágakon való kapaszkodásra használják, míg a hangyászok védekezésre, a kemény falú hangya- és termeszvárak feltörésére. A lajhárok gyomra összetett, a növényi eredetű táplálkozás (levelek, rügyek) miatt, míg a hangyászoké egyszerű.

A szőrös vendégízületesek rendje 10 recens fajt tartalmaz.

Rendszerezés[szerkesztés]

A szőrös vendégízületesek rendjébe az alábbi alrendek, és családok tartoznak:

Források és ajánlott irodalom[szerkesztés]