Születésnap (film, 1998)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Születésnap
(Festen)
Rendező Thomas Vinterberg
Producer Birgitte Hald
Forgatókönyvíró Thomas Vinterberg
Morgens Rukov
Főszerepben Ulrich Thomsen
Henning Moritzen
Thomas Bo Larsen
Paprika Steen
Zene Lars Bo Jensen
Operatőr Anthony Dod Mantle
Vágó Valdís Óskarsdóttir
Gyártás
Ország  Dánia
Nyelv dán
Időtartam 105 perc
Költségvetés 1,3 millió $
Forgalmazás
Forgalmazó Scanbox Danmark
Bemutató Dánia 1998. június 19.
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap

A Születésnap (Festen) egy 1998-ban bemutatott Thomas Vinterberg által rendezett dán filmdráma. Ez volt az első olyan produkció, amely a Dogma-filmek szabályai szerint készült.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nagy tiszeletben tartott családfő és sikeres üzletember Helge (Henning Moritzen) a hatvanadik születésnapját ünnepli a családi tulajdonban lévő hotelben. Ott van az eseményen felesége Else (Birthe Neumann), lánya Helene (Paprika Steen) és fiai Michael (Thomas Bo Larsen) és Christian (Ulrich Thomsen). Christian ikertestvére Linda nemrég követett el öngyilkosságot a szállodában.

Még az ünnepi vacsora előtt Helene megtalálja Linda búcsúlevelét, de elrejti azt mielőtt tartalma nyilvánosságra kerülne. Később a vacsora során Christian mond egy pohárköszöntőt, melyben azzal vádolja apját, hogy gyerekkorában őt és ikertestvérét szexuálisan zaklatta. Helge családja és barátai kezdetben abszurd tréfának vagy Christian képzelgésének veszik a dolgot. Egy négyszemközti beszélgetés során a láthatóan érthetetlen Helge megkérdi a fiát, hogy miért rágalmazta meg, és a kábult Christian visszavonja vádjait. Habár Kim, a hotel szakácsa, Christan gyerekkori barátja és, aki tud a zaklatásról is, arra ösztönzi, hogy ne hagyja annyiban a dolgot. Az asztalnál Else a gyermekeiről kezd beszélni, azt állítja Christianról, hogy gyermekként túlzott képzelőerővel rendelkezett, és megkéri hogy kérjen bocsánatot korábbi viselkedéséért. Christian válaszában elmondja, hogy egyszer Else váratlanul megzavarta Helgét erőszaktevés közben, de mégsem zavarta a dolog és semmit sem tett ellene. A feldühödött Michael erre kidobja Christiant a hotelből.

Végül Christian vádjai igazolást nyernek, amikor Helene felolvassa nővere búcsúlevelét a vendégek előtt. Linda azt írta, hogy inkább a halálba menekül rémálmai elől, melyben saját apja újra és újra megerőszakolja. A dühös Helge elismeri a molesztálásokat, majd azt mondja, hogy mindezt Christian érdekében tette, ezután kivonul az ebédlőből a megdöbbent vendégek szeme láttára.

Másnap reggel Helge próbál bocsánatot kérni mindenkitől, Michael hűvösen elutasítja az apját. Christian készül visszatérni Párizsba, és megkéri az egyik pincérnőt, Piat (Trine Dyrholm), hogy tartson vele. A nő elfogadja a meghívást, majd a film végén az egész család elhagyja a hotelt.

Szereposztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színész Karakter
Ulrich Thomsen Christian
Henning Moritzen Helge
Thomas Bo Larsen Michael
Paprika Steen Helene
Birthe Neumann Else
Trine Dyrholm Pia
Helle Dolleris Mette
Therese Glahn Michelle
Klaus Bondam Helmut
Bjarne Henriksen Kim
Gbatokai Dakinah Gbatokai
Lasse Lunderskov nagybácsi
Lars Brygmann Lars
Lene Laub Oksen Linda
Linda Laursen Birthe
John Boas nagyapa
Erna Boas nagymama

Stílus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Születésnap az első Dogma-filmként vált híressé (Dániában a teljes címe Dogma #1 - Születésnap). A Dogma-filmekre szigorú szabályrendszer jellemző, például csak kézikamerát lehet használni és a speciális megvilágítás sem megengedett. A filmet egy Sony DCR-PC7E kézikamerával vették fel hagyományos Mini-DV kazettákra. Az egész koncepciónak volt egy olyan éle is, amely a drága és mesterkélt hollywoodi filmgyártás ellen tiltakozott.

Inspiráció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Néhány évvel a film elkészítése után beszélt arról Thomas Vinterberg, hogy honnan jött egy inspiráció. A történetet egy fiatalember mondta el egy rádióműsorban. Erről Vinterbergnek egy pszichiátriai ápoló barátja számolt be. Később Vinterberg is meghallgatta a rádióműsort, és megkérte Morgens Rukovot, hogy írja meg az események forgatókönyvét, mintha a fiatalember saját története lenne.

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Születésnap főleg pozitív kritikákat kapott. A Rotten Tomatoeson olvasható 34 vélemény 91%-ra értékeli a filmet.

A pszichológus Richard Gartner szerint, aki olyan férfiaknak próbál segítséget nyújtani, akik gyermekkorukban szexuális zaklatásnak voltak kitéve, a Születésnap egy dicséretre méltó film, és pontosan ábrázolja egy szexuális visszaélés következményeit.

Jelentősebb díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Golden Globe-díj (1999)
  • jelölés: legjobb külföldi film – Birgitte Hald
 • BAFTA-díj (2000)
  • jelölés: legjobb idegennyelvű film – Birgitte Hald, Thomas Vinterberg
 • Cannes-i fesztivál (1998)
  • díj: Zsűri-díja – Thomas Vinterberg
  • jelölés: Arany Pálma - Thomas Vinterberg
 • César-díj (1999)
  • jelölés: legjobb külföldi film – Thomas Vinterberg
 • Európai Filmdíj (1998)
  • díj: Év európai felfedezettje – Thomas Vinterberg
  • jelölés: legjobb film – Birgitte Hald
  • jelölés: legjobb színész – Ulrich Thomsen

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The_Celebration című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.