Szórai Szent Nilus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szórai Szent Nilus
Nilsora.jpg
Szent Nilus 1908-as ikonábrázolása
szerzetes, apát
Születése 1433, Moszkva?
Halála 1508. május 7.
Tisztelik Orosz ortodox egyház
Ünnepnapja május 7.
Ortodox kereszténység

Szórai Szent Nilus, oroszosan Nil Szorszkij (oroszul Нил Сорский), (14331508. május 7.) orosz szerzetes, teológus.

Az előkelő és gazdag Majkov család szülőttje valószínüleg Moszkvában látta meg a napvilágot. Fiatalon a Fehér-tó melletti, rendezett cenobita életéről híres monostroba lépett. Barátja lett Pajszij Jaroszlavovnak (†1501), kora egyik legkiemelkedőbb szerzetesének.

Innen útrakelve egy időre Athoszon állapodott meg, ahol elmélyedhetett a görög egyházatyák műveiben és a hészükhiaszta lelkiségben. Hazájába visszatérve a Szóra folyó közelében Athoszi mintára kis remeteséget (szkit) épített. Hozzá csatlakozó társai számára az ősi Szkétisz telepeihez hasonló remete-telepet létesített, s számukra igen szigorú regulát (Usztav) szerkesztett. Nilus szabályzata szerint a szerzetesek legfeljebb hárman élhetnek együtt, nem folytathatnak közös életet, a világgal a lehető legkevesebb kapcsolatot tarthatják. Legfőbb életszabályuk az Újszövetség, amit állandóan tanulmányozniuk kell. Nilus szerint a szerzetesi élet célja, hogy az ember eljusson a teljes belső szabadságra, s mentes legyen minden evilági gondtól. Nilus érdemes, hogy orosz földre bevezette a hészükhiaszta lelkiséget.

Részt vett az 1490-es, majd az 1503-as moszkvai zsinaton, ahol kijelentette: "A monostoroknak nem szabad sem földdel, sem falvakkal rendelkezniük. A monachusok lakjanak remeteségekben, és kezük munkájából tartsák el magukat." Állásfoglalása miatt ellentétbe került Volokalamszki József követőivel.

Monasztikus reguláján kívül 6 levele és a Lelki végrendelete maradt ránk.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Puskely Mária: Keresztény szerzetesség – történelmi kalauz, II. kötet L–ZS, Bencés Kiadó, Budapest, 1995, ISBN 963 7819 62 2, 725–726. o.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]