Színvisszaadás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A színvisszaadási index, röviden 'CRI' (Color Rendering Index) vagy 'Ra', a fényforrás azon képességét méri, hogy különféle tárgyakat megvilágítva vele, mennyire képes azok színét visszadni.

Ennek a nehezen számszerűsítheto értéknek mérési módszerét a Nemzetközi Világítástechnikai Biztottság (CIE) szabványosította. Habár ez egy elfogadott, objektív index, nem minden fényforrás és beállítás esetén korrelál az színvisszaadásérzettel. Ezért ezt az adatot inkább csak tájékoztató jellegűnek tekintik.

A legjobb elérhető visszaadási értéket 100-nak definiálták, míg a leggyengébbet 0-nak. Például egy kisnyomású nátriumlámpa, aminek fénye monokromatikus a színvisszadása közel 0. Ezzel szemben egy izzólámpának, aminek a spektruma lényegében a feketetest-sugárzás közel 100.

A CRI számításának módszere a kérdéses és egy tökéletesnek tekintett fényforrás összehasonlításán alapul. A tökéletes fényforrás egy a vizsgált fényforrással megegyező színhőmérsékletű feketetest-sugárzó, illetve 5000K-nél magasabb színhomérsékletű fényforrásoknál szimulált napfény. Mindkét fényforrással megvilágítanak 8 (speciális fényforrásoknál 14) szabványos színmintát.

A nyolc mintát 1964-es W*U*V* színtérben árbazolják, így kapnak 8 [W_i,U_i,V_i] a vizsgált fényforrásra és 8 darab [W_{i0},U_{i0},V_{i0}] számhármast a referencia fényforrásra, ahol i a minta száma. Ebbol meghatározzák az egyes vizsgált minták eltérését a referencia mintákétól,

\Delta E_i=\sqrt{(U_i-U_{i0})^2+(V_i-V_{i0})^2+(W_i-W_{i0})^2}\,

majd az egyes minták színvisszadási indexét (R_i)

R_i=100-4,6\Delta E_i\,

A 4,6-os szorzót úgy választották meg, hogy melegfehér thallium lámpa 50-es átlagot adjon. Megjegyzendő, hogy egyes fényforrások, bizonyos mintákon negatív színvisszaadást prokudálhatnak.

Végül az egyedi indexeket átlagolják.

R_a=\frac{1}{8}\sum_{i=1}^8 R_i

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • CIE Publication 13.3. Method of measuring & specifying colour rendering properties of light sources. CIE,1995.

Külso hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]