Széchenyi-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Széchenyi hegy szócikkből átirányítva)
Széchenyi-hegy
A hegy, tetején a messziről látható és felismerhető adótoronnyal
A hegy, tetején a messziről látható és felismerhető adótoronnyal

Magasság465 m
Hely Magyarország
HegységBudai-hegység
Elhelyezkedése
Széchenyi-hegy (Budai-hegység)
Széchenyi-hegy
Széchenyi-hegy
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 29′ 34″, k. h. 18° 58′ 39″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 34″, k. h. 18° 58′ 39″
Széchenyi-hegy (Budapest)
Széchenyi-hegy
Széchenyi-hegy
Pozíció Budapest térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Széchenyi-hegy témájú médiaállományokat.

A Széchenyi-hegy a Budai-hegység egyik kiemelkedése Budapest XII. kerületében, melynek tetején egy fennsík terül el. Három fontos kiemelkedése is van a Svábhegy területén, melyek mintegy felvezetnek rá, mégpedig a Márton-hegy, az Orbán-hegy és az Isten-hegy.

Története[szerkesztés]

A 465 m magasan fekvő fennsík a középkorban a Négy-hegy nevet viselte, majd Sváb-hegy lett, mivel Buda visszafoglalása (1686) idején a környéken (a közeli Kissvábhegyen is) sváb tüzérség állomásozott. 1847-től 1860-ig Isten-hegynek hívták (e nevet ma is őrzi egy kisebb kiemelkedés), majd gróf Széchenyi István 1860-ban bekövetkezett halála után kapta jelenlegi nevét. 1945-től 1990-ig Szabadság-hegynek hívták, majd 1990-ben visszakapta a gróf nevét. 1898-ban a hegy oldalában, 427 m tszf. magasságban, egy tisztásra emelték a Hősök teréről a Millenniumi emlékmű építése miatt felköltöztetett Széchenyi-emlékművet és kilátót. Az erdő lombjainak takarásából a Denevér-árok-ra, és az Isten-hegyMárton-hegy vonulatain túl Budapest északkeleti részei felé nyújt kitekintést.

A hegy Budapest létrejötte (1873) után fokozatosan egyre népszerűbb lett a jómódúak körében. Számos előkelő villa és szanatórium épült ekkoriban a környéken, amelyeknek meghatározó építészeti jellegét máig őrzi a terület.[1] 1890-ben átadták a budapesti fogaskerekű vasút új, Svábhegytől meghosszabbított szakaszát, amivel a kirándulóhely jóval könnyebben elérhetővé vált.

1937-1941 között 11 szálloda épült a Karthauzi utca, a Melinda út és az Agancs út mentén.[2]

1948-1949-ben építették ki a közismert úttörővasutat (mai nevén Gyermekvasút), melynek több megállója és végállomása is a hegyen kapott helyet. A vasút célja egyrészt a turizmus fejlesztése, másrészt a jövő vasutasainak kinevelése, ugyanakkor az adott korszakban propagandacélokra is felhasználták. Az ország egész területéről szerveztek ide kirándulásokat a diákoknak, amivel országosan is népszerű családi kirándulóhellyé tették a környéket, főként a (kis)gyermekes családok számára.

A két vasút állomását a Rege parkot átszelő rövid Golfpálya utca köti össze, nevével utalva az 1911–1948 között működött egykori golfpályára,[3][4] amelynek szabadon maradt területe ma az adótorony körüli Apáca-rét.[5]

1956–1958 között épült a hegyen a 60 méteres Széchenyi-hegyi adótorony, amely mellé 1975-ben állították az azóta 192 méteresre nőtt acél antennatornyot.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]