Széchényi Ferenc Általános Iskola (Fertőszéplak)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Széchényi Ferenc Általános Iskola
Alapítva1904
HelyMagyarország, Fertőszéplak
Típusáltalános iskola
Oktatók száma16[1]
Tanulólétszám128[1]
IgazgatóIliásné Pozsgai Anna
OM-azonosító030671
Tagozatoknémet és angol nyelv
Elérhetőség
Cím9436 Fertőszéplak, Soproni út 1.
Elhelyezkedése
Széchényi Ferenc Általános Iskola (Magyarország)
Széchényi Ferenc Általános Iskola
Széchényi Ferenc Általános Iskola
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 36′ 57″, k. h. 16° 50′ 07″Koordináták: é. sz. 47° 36′ 57″, k. h. 16° 50′ 07″
Térkép

A Széchényi Ferenc Általános Iskola Fertőszéplak községben, Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Sopron-Fertődi kistérségben található. A közoktatási intézményben nyolc évfolyamos a nevelés-oktatás.[2]

Története, jellemzői[szerkesztés]

Az alsó tagozat épülete 1904-ben, míg a felső tagozaté 1963-ban épült. A két épületet egy aula köti össze, amely rendezvényeik kiemelt helyszíne.

Az intézményben nappali rendszerű, általános műveltséget megalapozó iskolai oktatás folyik. Az iskola tanulói számára - igény szerint - napközit, tanulószobai ellátást és étkezést is biztosítanak.

Az iskola tárgyi felszereltsége jó. Rendelkezik orvosi szobával, logopédiai és gyógypedagógiai foglalkoztatóval, korszerű számítástechnika-teremmel. Könyvtáruk jól felszerelt.

Nagy, tágas udvaruk és bitumenes sportpályájuk jó lehetőséget biztosít az óraközi szünetek és a délutáni napközis foglalkozás szabadidejének hasznos eltöltésére.

Emelt szintű oktatás[szerkesztés]

Már első osztálytól kezdve lehetőség nyílik a diákok számára a német nyelv tanulására, melynek középpontjába a kommunikatív képességek fejlesztése került. Negyedik osztálytól a német nyelvet heti 3 órában, az angol nyelvet heti 2 órában tanulhatják a diákok. A 7. és a 8. osztályban matematikából és németből csoportbontásban foglalkoznak tanulóikkal.

Az alapozó szakasz osztályaiban (5. és 6. o.) matematika, magyar nyelv és irodalom valamint német tantárgyakból heti plusz 1 órában felzárkóztatást illetve tehetséggondozást folytatnak.

Tanórán kívüli programok, versenyek, hagyományőrzés[szerkesztés]

Több éve térségi szinten szervezik a Kerék Imre szavalóversenyt, a www.fertopart.hu focikupát és a Jonatán Könyvmolyképző versenyt. Megyei és térségi szintű versenyeken előkelő helyen szerepeltek tanulóik (matematika-, szavaló-, különféle műveltségi, sport- és nyelvi versenyek).

ÖKO-iskola révén kiemelt feladatunk a környezeti nevelés.

Fontos számukra a hagyományok őrzése, ápolása, és a világörökség adta lehetőségek minél teljesebb kihasználása, Fertőszéplak történetének megismertetése. A hon- és népismeret tanítása, a fertőszéplaki Falumúzeum pedagógiai órái mindehhez megfelelő alkalmat kínálnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A 2012/2013-as tanévben.
  2. A 2012/2013. tanévben az iskola létszáma: 132 tanuló, dolgozóinak száma: 16 pedagógus (ebből 12 főállású) és 3 egyéb alkalmazott.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]