Szávaszentdemeteri csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szávaszentdemeteri csata
KonfliktusMagyar–török háború (1521–26)
Időpont1523. augusztus 6.7.
HelyszínValkó és Szerém vármegyék területén, Szávaszentdemeter (ma Сремска Митровица, Szerbia), Rednek (ma Врдник, Szerbia) és Nagyolasz között, a Száva partján
EredményMagyar győzelem a törökök felett
Szemben álló felek
 Magyar Királyság Oszmán Birodalom
Parancsnokok
Bárdy István udvari huszárkapitányFerhád pasa
Szemben álló erők
2000-400012 000 fő
Veszteségek
700 főJelentős

A szávaszentdemeteri csata 1523. augusztus 67. között zajlott le a szerémségi Szávaszentdemeter és Nagyolasz között. Egyik elnevezése szávaszentdemeteri-nagyolaszi csata. Az ütközetben a magyar végvári hadak levertek egy török sereget.

1523-ban Ferhád pasa, Verboszna parancsnoka 12 ezer főnyi seregével Rednek vára ellen indult. A területet Nándorfehérvár 1521-es eleste után már közvetlenül érték török támadások.
A környék kisebb váraiból összeverődött magyar és szerb katonák Bárdy István udvari huszárkapitány vezetésével augusztus 6-ától 7-ig tartó harcokban, melyek Rednek alatt, valamit Szávaszentdemeter és Nagyolasz vidékén folytak, több csapást mértek az oszmán csapatokra. A megfutamodott Ferhád embereit Szentdemeternél utolérték és a Szávába szorították.
A magyar csapatból 700-an estek el, míg a törökök vesztesége több ezer fő volt.
A háborúnak ez volt talán az egyetlen jelentősebb magyar győzelme, melyet még Budán is „csodának, semmint emberi erővel kivívott eredménynek” tartottak.

Források[szerkesztés]