Szárits János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szárits János
Szárits János.jpg
Életrajzi adatok
Született 1876. június 27.
Szabadka, Osztrák–Magyar Monarchia
Elhunyt 1966. augusztus 23. (90 évesen)
Szabadka, Jugoszlávia
Ismeretes mint repülőgép-építő
Nemzetiség magyar, bunyevác
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Kereskedelmi Főiskola
Pályafutása

Hatással volt Asboth Oszkár
Hatással voltak rá Louis Blériot, Bánki Donát

Szárits János vagy Ivan Sarić (szerbül Иван Сарић) (Szabadka, 1876. június 27.Szabadka, 1966. augusztus 23.) repülőgép-építő, sportrepülő és kiváló sportember. A saját fejlesztésű gépeivel megtett repülései miatt a magyar repüléstörténet „ősrepülője”.

Munkássága és elért sikerei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A motorizáció magyar úttörőivel Bánki Donáttal, Csonka Jánossal és Asboth Oszkárral együtt említik nevét. A hazai legjobb motorépítők Szám Géza, Muskát Jenő, Adorján János és Posszert János nagyra tartották a század eleji években megépített motor konstrukcióit.[1] Egy kezdetleges kialakítású saját építésű autócskát is készített, de további fejlesztésével nem foglalkozott.[2] Jobban érdekelte a saját fejlesztésű gépeivel megtett repülései, mely miatt a magyar repüléstörténet „ősrepülőjének” lehet nevezni.[3]

Sportban elért sikerei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kiváló sportember volt: kerékpározott, birkózott, autó- és motorkerékpár-versenyeken vett részt, és meghatározó alakja a szabadkai sportéletnek. Alapító tagja a helyi labdarúgásnak és klubnak. 1891-ben kezdett versenyszerűen kerékpározni és hamarosan a Magyar Királyság legjobbjai között emlegették. 1896-ban a Pécsen megrendezett nemzetközi kerékpárverseny második helyezettje volt. Kétszeres magyar bajnok volt 10 kilométeres távon 1897-ben és 1899-ben. 1899-ben a 25 kilométeres versenyt nyert Bécsben és 100 km-es versenyt Budapesten. Nemzetközi sikert is begyűjtött, és szerb bajnok lett 1910-ben 25 kilométeres távon.

Repülőgép-építései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kereskedelmi végzettséggel a szabadkai városi közigazgatásban dolgozott nyugdíjazásáig, mégis a repülőgép-építésben alkotott maradandót.[4]

1909-ben Párizsban járt, ahol megismerkedett a Louis Blériot által készített repülő szerkezetével. Ez évtől elkezdte építeni 24 lóerős Sarić1 nevet viselő repülőgépét. Sikeresen levegőbe emelkedett 1910. október 16-án az első nyilvános próbarepülésén a városi versenypálya fölött, melyet 7000 ember nézett végig. A sikeren felbuzdulva újabb fejlesztésbe kezdett, tervei szerint nagyobb 50 lóerős motor felhasználásával. Tevékenységét a szakma nagyjai is elismerték, és Asboth Oszkár saját tervezésű stabilizátorát ajánlotta fel neki további felhasználásra és tesztelésre.[5]

Ezt a tervét nevezik „korai helikopternek”; csillag formájú rotor meghajtásának tesztjei során jó eredményeket könyvelhetett el, és felkeltette Asboth érdeklődését is elért eredményeivel. Ezt a tervét az első világháború meggátolta, de továbbra is fejlesztésekkel foglalkozott. 1960-ban a jugoszláv légierő parancsnoksága irányítása mellett elkészítette eredeti méretben a Sarić1 másolatát, melyet a zimonyi repülőgép-múzeumban helyeztek el. A háború után elsősorban olyan repülő alkalmatosság (korai helikopter) fejlesztésén dolgozott, amely vertikálisan képes felszállni. Szülővárosában alkotott és maradt sportmecénás egészen élete végéig. Számos klub viseli nevét, így a szabadkai repülőtéren működő Aero-club is.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. motoros élet a századeleji Magyarországon. Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény. (Hozzáférés: 2010. január 18.)
  2. Az első magyar autógyártók. Totalcar magazin, 2000. november 3. (Hozzáférés: 2010. január 18.)
  3. Winkler László: Repülőmodellezés kezdete. Megjelent a „75 éves a Magyar modellezés” című könyvben.. A magyar odellezés története, 1984. december 14. (Hozzáférés: 2010. január 18.)
  4. Szárits János. Magyar életrajzi lexikon. (Hozzáférés: 2010. január 18.)
  5. Longa Péterné: Asbóth Oszkár, a helikopter (egyik) feltalálója (1891-1960). Elektronikus publikáció 110. Évfolyam 2. szám. Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle, 2005. április 1. (Hozzáférés: 2010. január 18.)

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ivan Sarić című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]