Szántó Nikolett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szántó Nikolett
Életrajzi adatai
Teljes neveSzántó Nikolett
Született1980. április 12. (44 éves)
Budapest, Magyarország
Nemzetiségemagyar magyar
Pályafutása
Kategóriadrift, gymkhana
CsapataNikolett Szántó Drift Team
Rajtszáma36
Győzelmek6
Dobogós helyezések10
Első nagydíjHUN 2006. Kecskemét
Első győzelemHUN 2011. 08. 27. Máriapócs[1]
Legutolsó győzelemHUN 2014. 06. 07. Tököl
Legutolsó nagydíjHUN 2014.09.21 Tököl

Szántó Nikolett (Budapest, 1980. április 12. –)[forrás?] magyar autóversenyző, driftben valamint gymkhanában áll rajthoz a DriftGarage színeiben. Az idehaza és külföldön egyaránt elismert versenyző hölgy a 2011-es évadban első nőként nyerte meg a Hell Drift Bajnokság máriapócsi éjszakai viadalát. Ezt az eredménysort tovább bővítette azzal, hogy Tökölön megnyerte az MDSZ bajnokság 5. fordulóját is. Mindezt BMW Z4–es versenyautója segítségével.

Mindemellett a 2011-ben útjára indult Gymkhana Bajnokságban is részt vett egy BMW E30-assal, és az év végén a dobogó 3. fokára állhatott, akárcsak a Hell Drift Bajnokság Night Series-ben.

A drift a határon való autózás művészete. A sodródás, a sebesség, és izgalom egyedülálló keveréke. A drift lényege, hogy az autó nem mehet egyenesen, miközben egy másik autóval együtt haladva tökéletesen uralni és irányítani kell. „Néhány éve ismerhettem meg ezt a sportot, amely azonnal magával ragadott. Mikor először kiértem a pályára, a forró aszfalton sodródó autók hangját hallottam, az égő gumik illatát éreztem, és tudtam, hogy megérkeztem. Számomra a drift itt kezdődött, és azóta is minden versenyen ezzel az érzéssel kezdődik.”[forrás?]

Pályafutása[szerkesztés]

2006[szerkesztés]

A Magyarországon 2006-ban induló új sportág, a drift születésénél Szántó Nikolett is jelen volt, és a kezdeti szemlélődés után aktív versenyzőként is kipróbálta magát egy utcai E36-os BMW volánja mögött. Mivel a versenyzés érzése magával ragadta, a következő szezonra elkészült a saját versenyautója.

2007[szerkesztés]

2007-ben Szántó Nikolett a DRSE színeiben indult az MDSZ által szervezett Drift Bajnokság futamain. Az évad első versenyén a 29. helyen kvalifikált és a későbbi győztessel Schweizer Dániellel került párba. A második versenyen a 28.-ként jutott tovább - ezen a máriapócsi viadalon Póra Norberttel harcolt a továbbjutásért. Az idény utolsó versenyén a 12. helyet szerezte meg, mellyel teljesült az év kitűzött célja, hiszen bekerült a Top 16-ba. A 2007. évi szezont Szántó Nikolett 1 bajnoki ponttal a 26. helyen zárta. Versenyautója egy BMW E30-as volt mely egy E36 M3-as motorját kapta meg amellett, hogy a szükséges biztonsági felszerelésekkel és versenyfutóművel lett ellátva.

2008[szerkesztés]

A 2008-as évben a Drift OB már 5 futamból állt, ezek mellett még a KOE (King of Europe) Európa Bajnoki futamain is részt vett a DRSE színeiben. Ebben az évben Szántó Nikolett 4 bajnoki ponttal a 19. helyen fejezte a magyar Drift Bajnokságot. Emellett a KOE Drift Európa Bajnokságon az előkelő 10. pozíciót érte el 200 ponttal. Autója az M3 motorral felszerelt E30 volt.

2009[szerkesztés]

Ebben az idényben a SixteenPro Drift SE színeiben versenyzett. A csapat a 2009-es szezonban a magyar bajnokság mellett a King of Europe (KOE) sorozatra is fókuszált. Az MDSZ Bajnokság ötfutamos szériája Tökölön kezdődött májusban, ahol a 18. helyet szerezte meg. A júliusi máriapócsi futamot pedig a 7. helyen zárta. Ezután Kakucs következett a 9. pozícióval, majd ismét Máriapócs a sorozatban elért legjobb eredményével, hisz csak egy hajszállal maradt le a dobogóról és végzett a 4. helyen. Ezekkel a helyezésekkel a bajnokságban 18 pontot szerzett, és a rangsor 9. fokán fejezte be az évadot.

A KOE első fordulójára Kragujevácban került sor, ahol is az 5. helyen kvalifikált, és a Top 8-ban a későbbi harmadiktól kapott ki több visszahívás után. Aztán következett a magyar futam Kakucson, itt ismét a Top 8-ig jutott, ahol szoros küzdelemben a későbbi győztestől kapott ki. Nem sokkal ezután Alcanizban az év legeredményesebb futama zajlott le, hisz a kvalifikáció 1. helye után kemény csatákban a dobogó 3. fokára állhatott fel a hölgy. Újra Magyarország következett, azon belül Máriapócs. A jól ismert pályán Szántó Nikolett már a Top 16-ban a későbbi győztessel kellett, hogy megküzdjön, és csak két ponttal maradt alul. A romániai Clujban a hatodik kvalifikáció után a Top 8-ban Dunev csak egy ponttal tudta legyőzni több visszahívás után. A záró futamon Seresben a pálya nem kedvezett az E30-as adottságainak, így nem sikerült bejutni a Top 16-ba.

Az éves teljesítmény a sorozat 5. helyét hozta. Az év utolsó futama bebizonyította hogy ideje autót váltani a további eredményes versenyzéshez, új autója egy Z4-es BMW lett.

2010[szerkesztés]

Szántó Nikolett az új autó mellett új egyesület, a DriftGarage égisze alatt folytatta a karrierjét. A 2010-es év az új autó tesztelésével telt, így komplett bajnokságokon nem tervezett részt venni, hiszen a fő cél az volt, hogy az autó minél többet fusson és stabillá váljon. Az év folyamán nagyon sok technikai probléma adódott, melyet meg kellett oldani, de ezeket kiküszöbölve egyre versenyképesebb lett az autó, amely sokkal agresszívabb és keményebb stílust igényelt, mint korábban az E30-as.

A KOE futamaiból kettő került be a naptárba, a kragujevaci és a máriapócsi forduló. Ez a két futam arra volt elég hogy 90 ponttal a 40. helyen végezzen. Ebben az évben szerezte a csapat az első tapasztalatait a gymkhanával kapcsolatban. Szántó Nikolett meghívást kapott a németországi Bautzenbe, az első európai gymkhanaversenyre. Az első edzésen már technikai problémát kellett orvosolni, de utána minden a legnagyobb rendben volt és precíz, pontos autózással a párásodás ellenére is a 3. helyet sikerült megszerezni ebben az új sportágban. Ennek köszönhetően Szántó Nikolett lett az első magyar gymkhanuta.

A magyar bajnokságban az első futamon a 16. helyen debütált a Z4-es. A 3. futamon a 12. kvalifikációs hely után a Top 8-ban ért véget a küzdelem számára. A 4. futamon a 17. helyen kvalifikáltak. A záró forduló első párbajában a későbbi nyertes búcsúztatta a futamtól.

Így tehát a Z4 első évében 12 pontot szerzett Szántó vezénylésével és a bajnokság 24. helyén debütált. Ebben az évben az eszéki futamon egy kis hajnali hűtőcsere és probléma áthidalás után a 4. helyet gyűjtötték be. Ezek az eredmények és a folyamatos fejlődés reménnyel töltötte el a csapatot a 2011-es évaddal kapcsolatban.

2011[szerkesztés]

2011-ben az autó is és az egyesület is változatlan maradt. Szántó Nikolett a Z4-gyel a Driftgarage színeiben állt rajthoz az idényben. A Drift mellett már a gymkhanabajnokság is bekerült a versenynaptárba. A Driftnél pedig a DriftGp rendezvényei élveztek prioritást, de amikor lehetővé vált, akkor az MDSZ futamaira is ellátogatott a csapat.

Az évad egyetlen magyarországi KOE futama Máriapócson volt, ahol Szántó Nikolett a 23. kvalifikációs helyet szerezte meg. Az itt elért eredménnyel 40 pontot zsebelt be és a 97. helyen zárta az évet.

2011-ben a DriftGp kiírta az éjszakai bajnokságot is, mely három fordulós volt, míg a hagyományos bajnokság öt futást foglalt magában. Az évad első futamán a 14. helyet sikerült megszerezni a tököli kockán. Majd jött Máriapócs májusban, ahol a 8. pozícióban zárult a futam. A tököli 3. futam egyben a Night Series első futama is volt ahol a 12. helyig volt elég az energia. Ezután következett Máriapócson a Night Series 2. futama, s a másik bajnokság 4. futama. Ez volt az a futam, ahol Szántó Nikolett sporttörténelmet írt. Végig keményen küzdött és nívósabbnál nívósabb ellenfeleket legyőzve jutott el a megérdemelt futamgyőzelemig. A pilóta és az autó is helytállt, és megkapta méltó jutalmát.

Az utolsó bajnoki futamon a 14. hely, és így 61 pont megszerzésével sikerült bebiztosítani az éves 5. helyezést. Az utolsó éjszakai verseny, a kakucsi viadalon a 13. helyen végezve biztossá vált a Night Series 3. helye a 2011-es évben 49 ponttal.

A Gymkhana Bajnokság három futamból állt. Az első versenyre a Hungexpon került sor, ahol a Z4 került bevetésre és az 5. helyre segítette a pilótáját. A 2. futamtól Szántó Nikolett már az újjáépített E30-cal vett részt a versenyeken, mivel ennek az autónak a karakterisztikája sokkal jobban idomodik a gymkhana stílusához. A 2. kecskeméti versenyen a 4. helyen végzett a pilóta, míg az utolsó tököli versenyen – mely a drifttel együtt lett megrendezve – Szántó Nikolett a dobogó 3. fokára állhatott fel. Ezekkel az eredményekkel az év végén is a 3. helyet szerezte meg ebben az új sportágban.

Az MDSZ bajnokságának 3. futamát a 14. helyen fejezte be a csapat, majd sikerült ellátogatni az évad utolsó futamára Tökölre, ahol a 16. helyről indulva lépésről lépésre küzdötte fel magát ismét a dobogó legmagasabb fokára. Ezzel ő lett az első nő, aki kétszeres drift futamgyőzelmet tudhat magáénak – ráadásul egy évadon belül két különböző bajnokságon ért el sikert. Ezzel a győzelemmel ebben a bajnokságban a 13. helyre küzdötte fel magát 27 ponttal.

2012[szerkesztés]

2013[szerkesztés]

2014[szerkesztés]

Autóversenyzői pályafutásának eredményei[szerkesztés]

Karrier-összefoglaló[szerkesztés]

Szezon Széria Csapat Rajtszám Futamok száma Győzelmek Pontszám Helyezés
2007 MDSZ Drift OB HUN DRSE 36 3 0 1 26
2008 MDSZ Drift OB HUN DRSE 36 5 0 4 19
King of Europe Drift EB HUN DRSE 36 9 0 200 10
2009 MDSZ Drift OB HUN SixteenPro Drift SE 36 5 0 9 18
King of Europe Drift EB HUN SixteenPro Drift SE 36 6 0 250 5
2010 MDSZ Drift OB HUN DriftGarage 36 5 0 12 24
King of Europe Drift EB HUN DriftGarage 36 2 0 90 40
Gymkhana Drift Cup HUN DriftGarage 36 1 0 15 3
2011 Hell Energy Országos Drift Bajnokság Pro Series HUN DriftGarage 36 5 1 61 5
Hell Energy Országos Drift Bajnokság Night Series HUN DriftGarage 36 3 1 49 3
Gymkhana HUN DriftGarage 36 3 0 210 3
MDSZ Drift Bajnokság HUN DriftGarage 36 2 1 27 13
King of Europe Drift EB HUN DriftGarage 36 1 0 40 97
2012 Hell Energy Országos Drift Bajnokság Pro Series HUN DriftGarage 5 5 0 82 5
Hell Energy Országos Drift Bajnokság Night Series HUN DriftGarage 5 3 0 31 16
Gymkhana HUN DriftGarage 36 4 0 170 3
2013 Hell Energy Országos Drift Bajnokság Pro Series HUN DriftGarage 36 5 2 - 2
Drifted.hu Országos Drift Bajnokság HUN DriftGarage 36 4 0
King of Europe Drift EB HUN DriftGarage 36 2 0
Gymkhana HUN DriftGarage 36 4 0 366 2
2014 Drifted.hu Országos Drift Bajnokság HUN Nikolett Szántó Drift Team 36 4 1 345 1
MNASZ Országos Drift Bajnokság Pro Series HUN Nikolett Szántó Drift Team 36 2 0 52 8
King of Europe Drift EB HUN Nikolett Szántó Drift Team 36 6 0 320 12
Gymkhana HUN Nikolett Szántó Drift Team 36 1 0 '
2015 Gymkhana HUN Nikolett Szántó Drift Team 36 1 0 '

MDSZ Drift OB[szerkesztés]

Év Csapat 1 2 3 4 5 Helyezés Pont
2007 DRSE HUN
???
29
HUN
MPCS
28
HUN
???
12
26. 1
2008 DRSE HUN
???
14
HUN
???
14
HUN
???
13
HUN
???
16
HUN
???
19
19. 4
2009 SixteenPro Drift SE HUN
TÖKÖL
18
HUN
MPCS
7
HUN
KAKUCS
9
HUN
MPCS
4
HUN
???
-
9. 18
2010 DriftGarage HUN
TÖKÖL
16
HUN
MPCS
7
HUN
KAKUCS
9
HUN
MPCS
4
HUN
???
-
24. 12
2011 DriftGarage HUN
KAKUCS
-
HUN
TASZÁR
-
HUN
TÖKÖL
15
HUN
MOGYORÓD
-
HUN
TÖKÖL
1
13. 27

King of Europe Drift EB[szerkesztés]

Év Csapat 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Helyezés Pont
2008 DRSE HUN
TÖKÖL
-
FRA
CHA
-
FRA
MIR
-
BEL
BRU
-
BEL
BRU
-
SRB
KRA
-
CZE
PRA
-
HUN
MPCS
-
CZE
CES
-
10. 200
2009 DriftGarage SRB
CRA
5
HUN
KAKUCS
5
ESP
ALC
3
HUN
MPCS
11
ROM
CLUJ
6
GRE
SER
14
5. 250
2010 DriftGarage SRB
CRA
-
ROM
CLUJ
-
ESP
ANDORA
-
HUN
MPCS
-
SLO
PRE
-
GRE
PAT
-
CZE
PRA
-
GRE
CRETE
-
40. 90
2011 DriftGarage SRB
CRA
-
GRE
SER
-
SLO
PRE
-
HUN
MPCS
23
ESP
HIS
-
ROM
BRA
-
GRE
IIK
-
97. 40
2012 DriftGarage
2013 Nikolett Szántó

Drift Team

AUT
GRE
-
ITA

-
UK
LYD
-
POL

-
HUN
BELKO
-
HUN
TOKOL
-
HUN
BUD
-
SLO
SRING
4
. '
2014 Nikolett Szántó

Drift Team

AUT
GRE
-
ITA

-
UK
LYD
-
POL

-
HUN
BELKO
-
HUN
TOKOL
-
FRA
MAR
-
ESP
VAL
-
12. 320

Hell Energy Drift Bajnokság Pro Series[szerkesztés]

Év Csapat 1 2 3 4 5 Helyezés Pont
2011 DriftGarage HUN
TÖKÖL
14
HUN
MPCS
8
HUN
TÖKÖL
12
HUN
MPCS
1
HUN
TÖKÖL
14
5. 61
2012 DriftGarage HUN
TÖKÖL
12
HUN
MPCS
5
HUN
TÖKÖL
16
HUN
MPCS
21
HUN
TÖKÖL
3
10. 82
2013 DriftGarage HUN
KAKUCS
5
HUN
MPCS
1
HUN
MPCS
8
HUN
MPCS
12
HUN
EGER
1
2. '

Hell Energy Drift Night Series[szerkesztés]

Év Csapat 1 2 3 Helyezés Pont
2011 DriftGarage HUN
TÖKÖL
12
HUN
MPCS
1
HUN
KAKUCS
13
3. 49
2012 DriftGarage HUN
TÖKÖL
16
HUN
MPCS
21
HUN
MPCS
8
16. 31

Gymkhana[szerkesztés]

Év Csapat 1 2 3 4 Helyezés Pont
2011 DriftGarage HUN
BUDAPEST
5
HUN
KECSKEMÉT
4
HUN
TÖKÖL
3
3. 210
2012 DriftGarage HUN
BUDAPEST
4
HUN
TASZÁR
2
HUN
TÖKÖL
-
3. 160
2013 Nikolett Szántó Drift Team HUN
BUDAPEST
3
HUN
TASZÁR
2
HUN
TÖKÖL
3
HUN
TÖKÖL
3
2. 366
2014 Nikolett Szántó Drift Team HUN
BUDAPEST
4
HUN
TASZÁR
-
HUN
ÉCS
-
HUN
TÖKÖL
-
' '
2015 Nikolett Szántó Drift Team HUN
BUDAPEST
2
HUN
TASZÁR
-
HUN
TÖKÖL
-
HUN
TÖKÖL
-
' '

Egyéb médiaszereplések[szerkesztés]

A versenyekkel kapcsolatos interjúk mellett Szántó Nikolett feltűnt már több autós műsorban mint tesztpilóta (Viasat 3), rádiós műsorokban (Ezeröcsi) is hallhatták a hangját és civil szakmájának a restaurálásnak köszönhetően művészeti szaklapokban is felbukkant a neve.

Emellett a hazai kereskedelmi csatornák műsoraiban is szerepelt az évek alatt (RTL Klub Fókusz, Híradó, Fem3) volt vendége a Sport Csatorna autós műsorának és számos külföldi lapban jelent meg vele interju. A hazai nyomtatott médiában láthattuk már a Blikk, a Bors hasábjain is.

Versenyeredményei folyamatosan jelennek meg a Motul hivatalos kiadványában mely a világ számos országában elérhető angol nyelven. Bors Online: [1] Archiválva 2011. december 24-i dátummal a Wayback Machine-ben, [2][halott link]

RTL Klub: [3], [4] Archiválva 2012. január 1-i dátummal a Wayback Machine-ben

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szántó Nikolett futamgyőzelmet aratott a Hell Drift ob-n!. Nemzeti Sport Online, 2011. augusztus 30. (Hozzáférés: 2011. december 30.)

Források[szerkesztés]