Kafferbivaly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Syncerus caffer szócikkből átirányítva)
Kafferbivaly
Evolúciós időszak: Középső pleisztocén - jelen, 0,7–0 Ma
Bika a természetes élőhelyén
Bika a természetes élőhelyén
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Tulokformák (Bovinae)
Nemzetség: Tulkok (Bovini)
Alnemzetség: Bubalina
Nem: Syncerus
Hodgson, 1847
Faj: S. caffer
Tudományos név
Syncerus caffer
(Sparrman, 1779)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kafferbivaly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kafferbivaly témájú médiaállományokat és Kafferbivaly témájú kategóriát.

A kafferbivaly vagy fokföldi bivaly (Syncerus caffer) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a tulokformák (Bovinae) alcsaládjába tartozó faj.

Nemének a típusfaja és egyben az egyetlen élő faja is. A tulkok (Bovini) nemzetségének egyetlen, Afrikában élő képviselője.

Előfordulása[szerkesztés]

A kafferbivaly megtalálható Etiópiában, Szomáliában, Zambiában, Zimbabwében, Namíbiában, Botswanában, Mozambikban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Kenyában és Tanzániában, valamint Afrika középső és nyugati részein is.

Alfajai[szerkesztés]

Hagyományosan 5 alfaja van elismerve; azonban 2011-ben Groves és Grubb kutatóbiológusok az alfajokat külön, önálló fajoknak nyilvánították. Szerintük a különböző alfajok között jelentős alaktani változatosság van; továbbá más állatfajok esetében is egyes alfajokat kivontak a szülőfajból és önálló státusszal látták el (pl.: őstulok és szarvasmarha, valamint vad vízibivaly és házi vízibivaly esetei). 2016-ban, Castelló egy tulokszakértő felkarolta Groves és Grubb rendszertani elképzeléseit, azonban mások kétellyel tekintenek erre az elméletre és szerintük további kutatások szükségesek.[1][2][3][4][5][6][7][8][9]

Megjelenése[szerkesztés]

A bika az 1,7 méter magasságot, a 3,4 méter hosszt és a 900 kilogrammot is elérheti. Egy kifejlett hím marmagassága nagyjából 1,5 méter, tömege átlagosan 680 kg. A nőstény 10–15 cm-rel alacsonyabb; tömege 500–600 kg.

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

Rendkívül erős állat. Az emberen kívül csak kevés a természetes ellensége; még az oroszlánoktól is képes megvédeni magát (és olykor meg is öli a támadókat). Az oroszlánok esetenként megölik és megeszik a bivalyokat, ám általában sok oroszlán kell egyetlen felnőtt példány leterítéséhez; leginkább a sérült vagy idős egyedeket sikerül levadászni. A leopárd és a foltos hiéna csak újszülött borjakat ejt el. A házi szarvasmarhával korlátozott sikerrel keresztezték; háziasítani nem sikerült.

A kafferbivaly a nyílt szavannától a sűrű bozótosokig előfordul. Előszeretettel dagonyázik.

Az öt afrikai nagyvad egyikeként a kafferbivaly fürge és félelmetes vadállat, mely évente rengeteg embert öklel fel, tapos el és öl meg. A víziló mellett elnyerte a legveszélyesebb nagyvad hírnevet.

Szaporodása[szerkesztés]

A csorda összetétele nemtől és kortól független, de léteznek csak hímekből álló csapatok is. A hím „szarvpáncélnak” is hívott szarvainak vastagságáról ismerhető fel. A bikák nyolcéves korukban válnak ivaréretté. A tehenek először ötéves korukban ellenek, 11,5 hónapos vemhesség után. Az idősebb bikákat kiveti a csorda, és általában a hím csapatokba tömörülnek.

Állatkertekben[szerkesztés]

Fogságban ritkábban látható, mint a vad vízibivaly, főleg a bikák kiszámíthatatlansága miatt. Magyarországon a Budapesti Állatkertben tartják, ahol vörös bivaly nevű alfajának egy bikája és két tehene él, ill. a győri állatkertben szintén ezt az alfajt.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2004) „Molecular phylogeny of the tribe Bovini (Bovidae, Bovinae) and the taxonomic status of the Kouprey, Bos sauveli Urbain 1937”. Molecular Phylogenetics and Evolution 33 (3), 896–907. o. DOI:10.1016/j.ympev.2004.08.009. PMID 15522811.  [halott link]
  2. (1996) „Phylogenetic relationship among all living species of the genus Bubalus based on DNA sequences of the cytochrome b gene.”. Biochemical Genetics 34 (11), 443–452. o. DOI:10.1007/BF00570125. PMID 9126673.  
  3. Ungulate Taxonomy. The Johns Hopkins University Press (2011) 
  4. Bovids of the Word.. Princeton University Press (2016) 
  5. (1999) „Systematics and phylogeny of cattle.”. The Genetics of Cattle, 1–14. o.  
  6. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference.. The Johns Hopkins University Press (2005) 
  7. Grubb, Peter. Syncerus, Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference, 3rd (online edition), Baltimore: Johns Hopkins University Press (2005. április 25.). ISBN 9780801882210 
  8. The Kingdon Field Guide to African Mammals. Princeton University Press (2015) 
  9. (2013) „Are there really twice as many bovid species as we thought?.”. Systematic Biology 62 (3), 490–493. o. DOI:10.1093/sysbio/syt004. PMID 23362112.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az African buffalo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bubalina#Genera_and_species című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]