Légfogat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Swoop Bikes szócikkből átirányítva)

A légfogat egy antigravitációs (repulzoros) meghajtású jármű a Star Wars világában, melyet elsősorban versenyzésre használnak. A siklómotorok speciális fajtáját képezi.

A jármű leírása[szerkesztés]

A légfogatok versenye igen népszerű sport a galaxisban. Azok a versenyzők, akik tartósan nyerő szériában vannak, a lelkes rajongók folytonos figyelmét nyerik el, jókora pénzösszeg mellett. A szponzorok szép százalékot szakítanak a nyereményből.

A versenyek központja a Taris, annak ellenére, hogy számtalan banda és becstelen alak próbálja meg mindenféle erkölcstelen eszköz igénybevételével befolyásolni az eredményt.

Mivel a légfogat híján van minden olyan alrendszernek, ami kényelmesebb, vagy használhatóbb járművé tenné, meglehetősen olcsó egy ilyet megépíteni. A legtöbbjük nem igazán több, mint egy egyszerű kakasülő, egy vagy legfeljebb két üléssel, a beszerezhető legnagyobb teljesítményű motorra szerelve.

A hivatalos versenyeken általában vannak a mérettel kapcsolatban korlátozások, hogy szabályos legyen a mezőny, de ezeket sokan megpróbálják kijátszani. Ugyanakkor létezik egy bizonyos technikai, pontosabban gyakorlati korlát arra vonatkozólag, hogy milyen erős lehet a repulzoros motor, mielőtt az energia kimenet kellemetlen dolgot tenne azzal a szerencsétlen lénnyel, aki megpróbálja kordában tartani. Ebből következően a legtöbb ilyen sikló hasonló méretekkel rendelkezik, s leginkább a védőpajzsok rendszerében, illetve az energiaáramlás szabályozására, nyomon követésére szolgáló rendszerekben van köztük különbség.

Források[szerkesztés]

  • Star Wars – Fajok enciklopédiája, 2018