Svédország folyóinak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Åbyälven egy szakasza

Ez a lista Svédország Svédország azon folyóit tartalmazza, amelyek közvetlenül a tengerbe torkollanak. A sorrend vízgyűjtő területeik szerint északról délre halad.

A svéd nyelvben a folyók összetett nevében az älv, határozott formában älven, illetve az å, határozott formában ån egyaránt folyót jelent; az utóbbi szót általában a kisebb folyókra alkalmazzák.

Folyórendszerek Svédországban[szerkesztés]

Svédország folyórendszereit a hivatalos statisztika 112 fő vízgyűjtő területre osztja, amelyek általában legalább 200 km²-esek és önálló kifolyásuk van a tengerbe.[1]

Ezeket északról dél felé számozzák, a Torneälven száma az 1 és az Enningdalsälven a 112-es.

Néhány olyan folyó, amely – bár az országhatár hosszú szakaszokon egybeesik a vízválasztóval a Skandináv-hegységben – Norvégia területén torkollik a tengerbe, a 113-116-os számokat kapta.

Gotland szigetén két vízgyűjtő terület van, a 117 és 118-as számúak, Öland szigetén pedig egyetlen vízgyűjtő van 119-es számmal.[1]

Az alábbiakban ez a 119 vízgyűjtó terület szerepel, fő folyóik neveivel:[1][2]

További nagyobb folyók Svédországban[szerkesztés]

Az alábbi jelentősebb folyók nem közvetlenül a tengerbe torkollanak, ezért hiányoznak a fenti listáról:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI) - Län och huvudavrinningsområden i Sverige (térképpel) Archiválva 2018. szeptember 28-i dátummal a Wayback Machine-ben (PDF; 2,5 MB)
  2. Suomen rajavesistöt Archiválva 2013. november 27-i dátummal a Wayback Machine-ben (PDF; 16 kB)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Liste der Flüsse in Schweden című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]