General Motors V200

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Suzuki Verona szócikkből átirányítva)
General Motors V200
Suzuki Verona
Suzuki Verona
Gyártási adatok
GyártóSuzuki
Gyártás helyeDél-Korea Bupyeong, Dél-Korea
Tajvan Tajpej, Tajvan
Gyártás éve2004–2006[m 1]
ModellvariánsokNégyajtós szedán
KategóriaKözépkategóriás autó
TervezőGiorgetto Giugiaro
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz4470 mm
Szélesség1816 mm
Magasság1450 mm[m 2]
Tömeg1305 kg[1]
Tengelytáv2700 mm
Üzemanyagbenzin
Teljesítmény
Motor2,5 literes soros hathengeres XK6[m 3]
FelépítésOrrmotoros, elsőkerékhajtás
VáltóNégysebességes automata
Teljesítmény155 LE
HajtóműOtto-motor

ElőzőDaewoo Leganza
Chevrolet Alero
Oldsmobile Alero
KövetkezőSuzuki Kizashi
Daewoo Tosca[m 4]
Kapcsolódó modellek
Daewoo Magnus
Chevrolet Epica
Chevrolet Evanda
A Wikimédia Commons tartalmaz General Motors V200 témájú médiaállományokat.

A Suzuki Verona, a Daewoo Magnus, a Chevrolet Epica és a Chevrolet Evanda, közös nevükön V200-as, a világ számos részén árusított középkategóriás limuzin. A Suzuki Verona a Suzuki és a GM együttműködésének egyik gyümölcse az Egyesült Államok piacán.[m 5] A Chevrolet Epica nevet Kanadában, Kolumbiában és Chilében, a Daewoo, illetve Chevrolet Evanda nevet Európában, a Daewoo, később Chevrolet Magnus nevet Dél-Koreában használták. Általános típusjelzése a V200-as volt.[m 6] E modell helyére érkezett 2006-ban a Daewoo Tosca és 2009 végén a Suzuki Kizashi, utóbbinak az első prototípusát már 2007-ben megépítették és a Frankfurti Autókiállításon be is mutatták, kombi karosszériával. Ezt két további tanulmány követte, az utolsót gyártják sorozatban. Teljes rokonság van az új Chevrolet Epica (Daewoo Tosca) és a Kizashi között.

Daewoo Magnus[szerkesztés]

A Daewoo Magnus a V100-as jelű Leganza utódja.[m 7] 2000-től 2004-ig Nyugat-Európában Daewoo-, Kelet-Európában Chevrolet Evanda volt a neve. Az Italdesign tervezte, akárcsak a Daewoo Lacettit.[2] Az összes többi piacon Chevrolet Epica néven hódított. Ezek mellett Észak-Amerikában Suzuki Verona, Ázsiában Formosa Magnus nevet is kapott. A V200-as jelű Magnus utódja a V250-es Daewoo Tosca, Suzuki Kizashi, illetve új Chevrolet Epica lett. Csomagtartója körülbelül 420 liter.[3]

Motorok[szerkesztés]

Név Üzemanyag Űrtartalom
L34 I4 benzin 2,0 liter[m 8]
XK6 I6 benzin 2,5 liter

Galéria[szerkesztés]

Chevrolet Epica (első generáció)[szerkesztés]

2004-06 Chevrolet Epica

Az Oldsmobile Alerót váltotta Kanadában a Chevrolet Epica 2004-ben. Viszonylag gazdag felszereltséggel (kétfélében: LS és LT) volt kapható, a Cobalt-Malibu vonal és az Impala közötti árkategóriát célozták meg. Az Epica második generációja a Daewoo Toscával megegyező modell volt.[m 9]

A 2005-ös modellév alatt mindkét változat kapható volt soros hathengeres motorral. Az LS felszereltséget 15 colos könnyűfém keréktárcsák, 4 tárcsafék, légkondicionáló, tempomat és CD-lejátszó jellemezte. Kapható volt Chilében és Kolumbiában is,[4] az Epicát rövid ideig az Egyesült Államokban is árusították, Guamban és az Északi-Mariana-szigeteken a kanadai változattal megegyező jellemvonásokkal, azonban – akárcsak a kanadai – az USA-beli piacról is eltűnt 2006 szeptemberében. A Suzuki Verona gyártása is 2006-ban állt le, a gyenge eladások miatt.

Galéria[szerkesztés]

Chevrolet Evanda[szerkesztés]

Chevrolet Evanda

A V200-ast Nyugat-Európában Daewoo Evanda, Kelet-, és Kelet-közép-Európában, így Magyarországon is Chevrolet Evanda néven volt kapható. Tulajdonságai teljesen megegyeznek a Magnuséval és az Epicáéval.[m 10] Európában nemcsak a Daewoo Leganzát, hanem a Chevrolet Alerót is leváltotta.

Suzuki Verona[szerkesztés]

A Suzuki is részt vett a Daewoo felvásárlásában, így lett a Matizból Alto+, a Kalosból Swift+, a Lacettiből Forenza és Reno, a Magnusból pedig Verona, ami tipikus orrmotoros, elsőkerékhajtású családi autó lett. A Suzuki a háromfajta felszereltségi szinten versenyképes áron 2004-ben árusította a Veronát, az egyik legolcsóbb autó lett a szegmensben, a Suzuki típusai között pedig a legnagyobb abban az időben. Az S felszereltség 16 499, az LX 17 999, az EX pedig 19 499 dollárba került. A gyártás alatt mégsem sikerült sok példányt eladni, így a típusokat csak két évig készítették.[4][5] A Kizashi nem közvetlenül utódja a Veronának, csak ugyanazon kategória folytatása, mert nem 2006-ban, hanem három év kihagyás után indították.

A Suzuki azt remélte, hogy csekély 25 000 példányt fog majd évente eladni. A 4,77 méter hosszú limuzint csak 2,5 literes soros hathengeres motorral árusították, a Daewoo Magnus másik, soros négyhengeres, 2 literes motorjával nem. A Verona motorja tehát a két és fél literes DOHC 24 szelepes, keresztben beépített soros, 155 lóerős motor.[2][6] A magassága is más, a Daewoo Magnus 1440, a Verona 1450 milliméter magas.[2] Szélessége és hosszúsága azonban megegyezik vele. Jellemzője még a négyfokozatú automata váltó is. Teljes gázzal nagy a motor hangja, ezért kis sebességgel is úgy tűnik, mintha gyorsan menne. Az EX felszereltséghez 7 év garancia tartozott.[5]

Galéria[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A Daewoo Magnus, Chevrolet Evanda és Chevrolet Epica típusokat 2000-től 2006-ig gyártották.
  2. Ez az adat csak a Suzuki Veronára vonatkozik.
  3. Ez az adat csak a Suzuki Veronára vonatkozik.
  4. A Daewoo Tosca Dél-Koreában, a Chevrolet Epica új generációja Észak-Amerikában lett az utód. Közös nevük V250.
  5. A többi Daewoo-modell Suzuki-változatát lásd a Suzuki Verona szakaszban.
  6. Azután, hogy elődje, a Daewoo Leganza V100-as.
  7. A Leganza pedig az Espero utódja.
  8. Ebből létezett 116, 131 és 148 lóerős változat is.
  9. A Malibu negyedik generációja később az Epica egyik utódjának számított.
  10. Lásd őket a többi három szakaszban.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Daewoo Magnus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

  • Daewoo Magnus – Alphascript Publishing (ISBN 978-613-1-62618-0)
  • Négyesi Pál: Híres autómárkák – Chevrolet – Nagykönyv Kiadó (előkészületben)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]