Superbook (televíziós sorozat, 2011)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Superbook
Műfajkereszténység, kaland

Rendező
  • Robert O. Corley
  • Tom Bancroft
  • Bryant Paul Richardson

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok4
Epizódok52
Gyártás
Részenkénti játékidő22 perc
Sugárzás
Eredeti sugárzás kezdete2011. szeptember 1.
Első magyar adóATV, ATV Spirit
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó műsorKönyvek könyve (1981–1983)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Superbook – A Könyvek Könyve 2011-től futó amerikai televíziós 3D-s számítógépes animációs sorozat, amely a Könyvek könyve című japán animesorozat alapján készült. A sorozatot Magyarországon az ATV tűzte műsorára, 2019. május óta az ATV Spirit is sugározza.

Ismertető[szerkesztés]

A sorozat főhősei, Chris és Joy, akik sok kalandozásban vesznek részt a Könyvek Könyvével, és ismét történeteket mesélnek el.

Szereplők[szerkesztés]

  • Chris Quantum – A sorozat egyik főszereplője, akinek van egy robotja: Gizmo és egy jó barátja: Joy. Magyar Hangja: Gerő Bence (1-2. évad), Berecz Kristóf Uwe (3. évad), Kelemen Noel (4. évad)
  • Joy Pepper – A sorozat másik főszereplője. Magyar hangja: Pekár Adrienn (1-2. és 4. évad), Koller Virág (3. évad)
  • Gizmo – Egy játékrobot, Chris édesapja Quantum Professzor találta fel, hgoy legyen a fiának egy otthoni robotja. Magyar hangja: Szokol Péter
  • Superbook – Maga a Biblia, aki minden egyes részben visszarepíti a gyerekeket az időben, hogy megmutasson nekik egy bibliai történetet. Magyar hangja: Mihályi Győző
  • Isten – a Biblia Istene. Magyar Hangja: Barbinek Péter (1-2. évad, 4. évad), Kőszegi Ákos (3. évad)
  • Jézus magyar hangja: Magyar Bálint
  • Sátán magyar hangja: Háda János
  • Péter magyar hangja: Forgács Gábor
  • Illés magyar hangja: Rosta Sándor
  • Phoebe Quantum: Chris édesanyja. Magyar hangja: Solecki Janka
  • Professzor Quantum: Chris édesapja. Magyar hangja: Tokaji Csaba (1-2. évad) Vida Péter (3-4. évad)
  • Jia Wei: Chris és Joy sulijában a folyosófelügyelő. Magyar hangja: Tóth Csanád.

További magyar hangok: Joó Gábor, Várkonyi Andrea, Sípos Eszter, Gubányi György István, Ujréti László, Pál Tamás, Czető Ádám, Janicsek Péter, Szatory Dávid, Barabás Kiss Zoltán, Bolla Róbert, Szatmári Attila

Epizódok[szerkesztés]

Első évad
Epizódszám Eredeti cím Magyar cím Tartalom leírás
101 "In The Beginning" Kezdetben Amikor Chris engedetlen az apjának, komoly zűrzavart okoz a laboratóriumban. Ekkor megjelenik Superbook és elviszi három hősünket a kezdetekhez, hogy tanúi legyenek Lucifer bukásának és az ember engedetlenségének az Édenkertben.
102 "The Test!" A próba Chris még sosem volt ilyen izgatott, mint most, hogy megkapta a legújabb Holo-9 videojátékot. De van egy beteg kisfiú a kórházban, akinek nem jutott belőle. Superbook mutatja meg Chrisnek, hogy mi a legfontosabb.
103 "Jacob and Esau" Jákob és Ézsaú Egy heves vízicsatában Joy véletlenül elrontja Gizmot, emiatt Chris nagyon dühös lesz. Superbook visszaviszi őket az időben egy testvérpárhoz, Jákobhoz és Ézsaúhoz, akik közül csak az egyik kaphatja meg az elsőszülött áldását.
104 "Let my people go" Engedd el a népemet! A gyerekek épp azon gondolkodnak, melyik volt a legjobb Superbook kalandjuk, amikor a Könyvek könyve megmutatja nekik minden idők legizgalmasabb eseményét. Amikor Isten megszabadítja népét Egyiptomból.
105 "The Ten Commandments" A tízparancsolat Chris nem tartja be a túrázás alapszabályait, ezért a gyerekek bajba keverednek. Superbook elviszi őket a Sínai pusztába, hogy megtanulják, mire jók a szabályok.
106 "A Giant Adventure!" Óriás-kaland Chris megijed a zenekari meghallgatáson és inkább hazamegy. Superbook megmutat neki egy olyan bibliai hőst, aki kiállt még az óriással szemben is.
107 "Roar!" A veremben Joy nem érti, Chris miért nem védi meg Tommyt. Superbook elviszi a gyerekeket Babilonba, ahol Dániel megmutatja Chrisnek, hogyan kell helyesen cselekedni, még akkor is, ha az nagyon nehéz.
108 "The First Christmas" Az első karácsony Chris szerint nincs is igazi karácsony Télapó, fények és ajándékok nélkül. Superbook megmutatja neki, mi volt a legnagyobb ajándék, amit ez a világ kapott, és mi történt az első karácsonykor.
109 "Miracles of Jesus" Jézus csodái Christ teljesen elvarázsolja az utcai bűvész trükkjeivel, ám Superbook megmutatja neki, hogy ki az igazi csodatevő.
110 "The Last Supper" Az utolsó vacsora Chris igazi sztárnak érzi magát, amiért a zenekarával bejutott egy meghallgatásra, ezért mindenkit ugráltat maga körül. Superbook megmutatja neki, hogy minden idők legnagyobb sztárja hogyan bánt az emberekkel.
111 "He Is Risen!" Feltámadt! Chris összebalhézik az anyukájával, mert koncertre szeretne menni ahelyett, hogy a bácsikájával vacsorázzon. Superbook visszaviszi őket az időben, hogy találkozzanak Máriával, akinek a fiát, Jézust keresztre akarják feszíteni.
112 "The Road to Damascus" A damaszkuszi út Betörnek Quantumékhoz és Chris nehezen tud megbocsátani az elkövetőnek. Superbook megmutatja a gyerekeknek, hogy néha a leggonoszabb ember is meg tud változni és kiderül, mi is az a pálfordulás.
113 "Revelation: The Final Battle!" A végső csata Chris nagyon nagy bajt csinál és úgy érzi, ezért nem érdemel bocsánatot. Superbook megmutatja a gyerekeknek a világ végét, amikor Isten mindenkinek megítéli a cselekedeteit.
Második évad
Epizódszám Eredeti cím Magyar cím Tartalom leírás
201 "Jonah" Jónás Joy látja, ahogy Sharon ellop egy biciklit, és szerinte ezért komoly büntetést érdemel. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben, és megmutatja nekik, Isten hogyan könyörült egy egész városon, amikor a bűnös emberek megtértek Hozzá.
202 "Joseph and Pharaoh's Dream" József és a fáraó álma Chris kidolgozta a leghatékonyabb tervet, hogy időben odaérjenek a focimeccsre. Amikor váratlan akadály jön közbe, Superbook megmutatja a gyerekeknek, hogyan kell Isten tervét követni, még akkor is, ha ehhez az embernek próbát kell kiállnia.
203 "The Fiery Furnace!" A tűzpróba Chris elfelejtette, hogy fizikadolgozat lesz. Döntenie kell, hogy helyesen cselekszik-e, vagy a könnyebbnek tűnő utat választja. Superbook elviszi a gyerekeket az ősi babiloni birodalomba, hogy kiderüljön, mi történik, amikor három fiatalember úgy dönt, inkább Istennek engedelmeskedik, és nem embernek.
204 "Rahab and the Walls of Jericho" Jerikó ostroma Joy nem érti, miért olyan ellenséges vele Becky. Azután Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben, és megmutatja nekik, hogy nem mindenki ellenség, aki elsőre annak látszik. Chris és Gizmo pedig élesben kémkedhetnek egy ősi város falai mögött.
205 "Esther: For Such a Time as This!" Eszter királyné – A menekülés ünnepe Joy úgy érzi, nincs elég bátorsága kiállni amellett, ami a helyes. Superbook ezért visszaviszi a gyerekeket az időben, hogy bemutasson nekik egy bátor királynét, aki az élete kockáztatásával mentette meg a népét.
206 "John the Baptist" Keresztelő János Chrisnek döntenie kell, hogy helyesen dönt, vagy a könnyebb utat választja, vagy pedig kiáll az igazság mellett. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben Keresztelő Jánoshoz, aki az igazságot hirdette, még úgy is, hogy ez az életébe került.
207 "Paul and the Shipwreck" Pál és a hajótörés A gyerekek egy katasztrófa sújtotta övezetben segítenek a rászorulóknak, de Joy nagyon kiborul, amikor túl sok lesz a feladata. Superbook visszaviszi őket az időben Pál apostolhoz, aki akkor is szót fogadott Istennek, amikor nagyon nehezet kért tőle.
208 "Job" Jób Chrisnek szörnyű hete van, meghalt a nagypapája, és úgy érzi, nem bírja tovább. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben, és bemutatja nekik az istenfélő Jóbot, akinek elképesztő csapásokat kellett kiállnia, de ő mégsem veszítette el a hitét Istenben.
209 "Noah and the Ark" Noé bárkája Chris és Joy épp lógnak a suliból, amikor Superbook megmutatja nekik, hogy hova vezet a törvénytelenség és az engedetlenség. Noé korában az egész Földet özönvíz borította el, hogy az ember megtanulja, hogy figyeljen a lelkiismeretére.
210 "Gideon" Gedeon Joy kétségbeesik, amikor szüleit autóbaleset éri, és megijed a nagy felelősségtől, hogy neki kellene segítenie. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben egy olyan férfihez, aki nagyon megijedt a felelősségtől. Azután rájött, hogy Istennel minden lehetséges.
211 "Peter's Denial" Péter elárulja Jézust Joy-t megválasztják a sakk-klub elnökének, amit Chris barátai nem tartanak elég menőnek. Chris ezért letagadja még azt is, hogy ismeri Joy-t. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben és megmutatja Chrisnek, mi történt Péterrel, amikor hasonlóan cselekedett.
212 "The Prodigal Son" A tékozló fiú Chris barátja Aaron világgá akar menni, mert rossz fát tett a tűzre. Superbook elmeséli a gyerekeknek a tékozló fiú történetét, akinek az édesapja képes volt még a legrosszabbat is megbocsátani.
213 "Elijah and the Prophets of Baal" Illés és a Baál próféták Chris állandóan a Kiberistenek nevű játékkal játszik. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben, hogy szemtanúi legyenek egy igazi szellemi háborúnak az igazi Isten és Baál között.
Harmadik évad
Epizódszám Eredeti cím Magyar cím Tartalom leírás
301 "Ruth" Ruth Kitört a vakáció, Chris izgatottan készül a hétvégi víkendre. Egy váratlan rokoni látogatás azonban felborítja a terveit. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben és megmutatja nekik, mekkora áldás kíséri azt, ha valaki hűséges a családjához.
302 "Tower of Babel and The Day of Pentecost" Bábel tornya és a Pünkösd Chris megismerkedik az indiai kisfiúval, Veerrel, csak az a baj, hogy egy szót sem értenek egymás nyelvéből. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben, hogy megmutassa, hogyan alakultak ki a különböző nyelvek, és mi történt pünkösdkor, amikor leszállt a Szent Szellem.
303 "The Birth of John the Baptist" Keresztelő János születése Joynak nagyon elege van már abból, hogy neki kell vigyáznia a kis Charlie-ra. Superbook visszaviszi őket az időben egy olyan házaspárhoz, akik már nagyon régóta szerettek volna gyereket. Egy angyali látogatás mindent megváltoztat, és Joy is megtanulja, hogy Istennek minden emberrel fontos terve van.
304 "Isaac and Rebekah" Izsák és Rebeka Chris nem fogad szót édesapjának, és nem követi a legújabb találmány összeszerelési útmutatóját. Superbook visszaviszi a gyerekeket egy olyan férfihez, aki nagyon nehéz feladatot kapott, és bíznia kellett abban, hogyha Isten tervét követi, akkor annak jó lesz a vége.
305 "Naaman and the Servant Girl" Naámán és a szolgálólány Joy épp a hétvégi étel- és ruhaosztást szervezi, és úgy érzi, mindent neki kell megoldani és nehezen veszi rá a többieket, hogy kövessék a „tökéletes” tervét. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben egy olyan hadvezérhez, aki váratlan módon tanulta meg, miért jó, ha az ember megalázza magát.
306 "Samuel and the Call of God" Sámuel elhívása Chris nagyon furát álmodik Jasonről, aki régebben betört hozzájuk. Joy szerint van jelentősége az álomnak. Superbbok visszaviszi a gyerekeket az időben, hogy bemutasson nekik egy fiatalt, aki már gyerekkorában engedelmes volt Istennek és az elhívásának.
307 "David and Saul" Dávid és Saul Christ megtámadja két suhanc és elveszik a gitárját. Chris erre nagy haragra gerjed és bosszút esküszik. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben két férfihez, hogy megmutassa nekik, hova vezethet, ha valaki nem tud uralkodni az indulatán.
308 "Nehemiah" Nehémiás Christ megbízza a kémiatanár, hogy korrepetálja két bajkeverő társát, akik nem veszik komolyan a feladatot és csak gúnyolódnak Chrisen. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben egy olyan emberhez, aki nem törődött a gúnyolódással és az ellenség támadásaival, mert csak az volt fontos neki, hogy Isten terve megvalósulhasson.
309 "Elisha and the Syrians" Elizeus és a láthatatlan hadsereg Kikerül egy cikizős videó Joyról a netre. Joy bosszút esküszik, de Superbook megmutatja a gyerekeknek, hogy nem mindig a bosszú a válasz.
310 "Lazarus" Lázár Joy nagyon szeretne segíteni Marty-n, a kis árvalányon, de úgy tűnik az időzítés nem túl jó. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben, hogy megmutassa nekik, Isten időzítése mindig tökéletes. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy már túl késő.
311 "King Solomon" Bölcs Salamon Chris komoly kihívás elé néz, amit saját erőből szeretne megoldani, de nem megy neki. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben a világ legbölcsebb emberéhez, akitől megtanulja, hogy ki a bölcsesség forrása.
312 "Nebuchadnezzar's Dream" Nabukodonozor álma Joynak rengeteg feladatot kell megoldania, és úgy érzi, egyedül képtelen rá. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben az ősi Babilonba, ahol egy király nagyon furcsát álmodik, és lehetetlent kér a népétől.
313 "The Good Samaritan" Az irgalmas szamaritánus Samantha valami rosszban sántikál a pizzázóban, de Joy sem viselkedik vele rendesen. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben, hogy meghallgassanak Jézustól egy történetet arról, hogy ki az ember felebarátja.
Negyedik évad
Epizódszám Eredeti cím Magyar cím Tartalom leírás
401 "Jesus Feeds the Hungry" Jézus megeteti az éhezőket Superbook ezúttal Kánába viszi vissza a gyerekeket az időben. Egy esküvő majdnem katasztrófába torkollik, amikor elfogy a bor, de Jézus közbeavatkozik.
402 "Peter and Cornelius" Péter és Kornéliusz Joy és Chris elkésnek a sulilból. Ha Chris lebukik a szigorú folyosófelügyelő előtt, akkor büntetésben tölti a délutánt. Superbook vissza viszi a gyerekeket az időben, hogy megmutassa Isten nem zár ki senkit, az üdvösséget mindenkinek elérhetővé tette
403 "Paul and Silas" Pál és Silás Joy ki van akadva, mert mandulaműtéte lesz. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben, hogy megmutassa nekik, a legrosszabb körülmények között is fontos a hálaadás
404 "Solomon's Temple" Salamon temploma Chris robotját meghívják az országos bajnokságba, de Chris nagyon mérges lesz, amikor kiderül, hogy a szabályok miatt lehet, hogy ő nem mehet .Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben, hogy megmutassa, nem mindig ugyanaz az ember hajt végre egy dolgot, aki az előkészítést végezte.
405 "Peter's Escape" Péter megszabadul Chris és Gizmo segíteni akarnak Joy földrajz házijában. Joy nagyon elszomorodik, hogy annyi rossz dolog történik a világon, és ő nem tud segíteni az embereknek, akik szenvednek. Superbook visszaviszi őket az időben, hogy megmutassa, hogyan lehet megváltoztatni a dolgokat az ima erejével.
406 "Jesus Heals the Blind" Jézus meggyógyítja a vakot Joy és Chris elmennek egy karácsonyi színdarabra, ahol Chrisnek eszébe jut, hogy a nagypapája kiskorában sokszor elvitte a gyülekezetben. Superbook megmutatja a gyerekeknek, hogy Jézus idejében is sokan nem látták tisztán, hogy Ő a Messiás.
407 "Joshua and Caleb" Józsué és Káleb Chris nagy dilemmába kerül, amikor a focicsapat rosszfiúi megkérik, hogy dugja el a másik csapat sztárjátékosának cuccait. Superbook megmutatja a gyerekeknek, amikor tizenkét férfi elment kikémlelni az Ígéret földjét, de csak ketten hittek abban, hogy Isten megsegíti őket abban, amit megígért Izráel népének.
408 "Elijah and the Widow" Illés és az özvegy Chris nem érti miért kap az anyukájától egy feleslegesen hosszú és bonyolult bevásárlási listát. Amikor épp arra készül, hogy egyszerűbben megoldja, Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben Illéshez, aki kérdés nélkül engedelmeskedett Istennek. Még akkor is, amikor nem értette, miért kéri tőle pont azt, hogy Szareptába menjen.
409 "Teach Us to Pray" Így imádkozzatok! Chris nagymamája közelebb költözik a családhoz, miután a nagypapa elköltözött az Úrhoz. Eközben mesél Chrisnek arról, hogyan imádkoztak mindig Nagyapával. Superbook visszaviszi a gyerekeket az időben, hogy megtanulják Jézustól, hogyan kell imádkozni.
410 "Jeremiah" Jeremiás Chris az országban először vehet részt egy új játék bemutatóján, de úton a stadion felé találkozik egy hajléktalannal. Mivel senki más nem segít, a gyerekek úgy gondolják, nekik sem dolguk. De Superbook visszaviszi őket az időben, hogy megmutassa nekik Isten egyik prófétáját, aki nem félt az árral szembe menni.
411 "Jesus in the Wilderness" Jézus a pusztában Christ nagyon megkísérti a gondolat, hogy azzal a játékkal játsszon, amit a szülei megtiltottak neki. Superbook visszaviszi az időben, hogy megmutassa neki, hogyan állt ellene Jézus a kísértésnek.
412 "Paul and Barnabas" Pál és Barnabás Jia Wei-t annyira megérintette a Superbookos utazás, hogy úgy döntött, befogadja az Urat a szívébe, és Biblia-olvasó klubot indít a suliban. Amikor a gyerekek emiatt csúfolják, Chris-nek nem akaródzik megvédeni őt. Superbook megmutatja a gyerekeknek, hogyan szolgáltak együtt Pál és Barnabás és mi történt akkor, amikor nem értettek egyet.
413 "Philip" Fülöp Chrisnek nagyon tetszik Quantum professzor új találmánya, és alig várja, hogy lenyűgözhesse vele a barátait. Superbook viszont megtanítja, mi a különbség a között, hogy valaki erőre és hatalomra, vagy az Isten jelenlétére vágyik.

Források[szerkesztés]