Supaplex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Supaplex
FejlesztőDream Factory
KiadóDigital Integration
TervezőMichael Stopp és Philip Jespersen
ProgramozóPhilip Jespersen
PlatformokAmiga, Atari ST, MS-DOS
Kiadási dátum1991
Műfajlogikai és ügyességi
Játékmódokegyjátékos
AdathordozóFloppy (1)
A Supaplex weboldala
SablonWikidataSegítség

A Supaplex egy számítógépes videójáték, amit a Dream Factory cég két embere, Michael Stopp és Philip Jespersen talált ki. Eredetileg egy fejlettebb verziót akartak készíteni a Boulder Dash nevezetű játékhoz, a cél az volt, hogy ráférjen egy floppyra. A fejlesztők azonban elvetették ezt a felfogást és egy jobb grafikával rendelkező, élvezetes játékot hoztak létre.

A játékot Amiga, Atari ST és MS-DOS platformokra tervezték. Mivel a Supaplex hardverfüggő program, a PC-k fejlődésével többszörösen felgyorsult lett. Ezt Herman Perk küszöbölte ki kiadva a SpeedFix nevezetű programot, ami szabályozza a játék gyorsaságát.

A fejlesztők szabad szoftverként forgalmazzák.[1]

A játékról[szerkesztés]

Összesen 111 szintből áll, amelyeket sorban kell végigjátszani- van azonban 3 lehetőség, hogy átugorjuk a következő szintet. Ezek a szintek sokszor nagy kihívást jelentenek, kifinomult játékmódot igényelnek.

A játék figurái[szerkesztés]

A játékban majdnem mindegyik figura viselkedése megegyezik az eredeti Boulder Dash elemeinek viselkedésével, csak a kinézetük más:

  • Murphy = Ezt irányítja a játékos. Az a feladata, hogy összeszedjen elég Infotront ahhoz, hogy a Kijáraton keresztül a következő szintre jusson. Murphyt több dolog is felrobbanthatja: egy Ollóval vagy Elektronnnal való összeütközés, egy robbanás közelben éri, egy mozgó elembe ütközik, vagy a fejére esik valami. Ha a figura felrobban, a játékos kezdheti elölről az adott szintet.
  • Bázis (base) = Ez eltűnik, ha Murphy ráhalad, vagy felszippantja (más elemek nem tudnak áthaladni rajta). Ha gravitáció van a szinten, Murphy ezen tud felkapaszkodni. A Bázisról soha nem esnek le Golyók vagy Infotronok.
  • Hibás bázis (bug) = Egy olyan Bázis, amiben van egy hiba. Ha Murphy akkor halad rá, amikor aktív (szikrázik), felrobbantja. Amikor nem aktív, nem lehet megkülönböztetni egy normális Bázistól.
  • Infotron = Nagyon fontos elem: a szint megoldásához Murphynek meghatározott számú Infotront kell összegyűjtenie, hogy a Kijáraton keresztül a következő szintre léphessen. Csak nyugalmi állapotban vehetők fel (az Infotronok le is eshetnek).
  • Golyó (zonk) = A Boulder Dash sziklája itt golyószerű elem. Leejthető, ám vízszintes irányban mozgatható is. Mind az Infotronok, mind a Golyók egymás tetejére esve, legurulnak az alattuk lévő elemről. A gurulás iránya (balra vagy jobbra, az üres hely függvényében) egyfajta szabályosságot követ, amely lehet előnyös és hátrányos is.
  • Kijárat (exit) = Ha Murphy elegendő Infotront gyűjtött aktiválódik, és rajta keresztül lehet a következő szintre jutni. Egy szinten belül több is lehet belőle, robbanás közelében pedig elveszhet.
  • Olló (snik snak) = Ez Murphy egyik ellensége. Ráejtve valamit, illetve ha egy robbanás a közelében éri, maga is felrobban. Csak az üres mezőkben tud mozogni, mindig a tőle balra levő, nem átjárható mezőket követve halad.
  • Elektron (electron) = Ugyanúgy viselkedik, mint az Olló, csak mikor felrobban, a helyén és a közelében Infotronok keletkeznek. Ez akkor fontos, mikor a szinten nincs elegendő Infotron, hogy Murphy a következő szintre juthasson.
  • Alagút (port) = Ezen csak Murphy tud áthaladni, Ollók, Golyók vagy más mozgó elemek nem. Egyes alagutak egyirányúak, másokon oda-vissza is lehet közlekedni.
  • Lemezek (disks) = Háromféle, különböző tulajdonságú lemez van:
    • Narancssárga lemez (orange disk) = Úgy viselkedik, mint egy Golyó, annyi különbséggel, hogy ha ráejtenek valamit vagy ha leesik, felrobban.
    • Vörös lemez (red disk) = Murphy fel tudja venni, mintha egy Bázis lenne, aztán elhelyezheti máshová, ahol felrobban. Az ilyen lemezek soha nem esnek le.
    • Sárga lemez (yellow disk) = Minden Sárga lemez a szinten fel fog robbanni, ha Murphy megérint egy Terminált. Lehet őket minden irányba mozgatni. Terminál érintése nélkül csak akkor robbannak fel, ha egy Infotron esik rájuk.
  • Terminál (terminal) = Murphy úgy tudja aktiválni, mint felvenni az Infotront. Megérintve felrobbantja a szinten található összes Sárga lemezt.
  • RAM chipek = Olyanok, mint a Hardverek, kivéve, hogy robbanás útján eltűnhetnek, illetve Golyók és Infotronok leeshetnek a szélükről (bizonyos körülmények között).
  • Hardver (hardware) = Stabil elemek: nem robbanthatóak fel, nem mozdíthatók és általában Murphy útját zárják el. A többi esetben pedig dekorációk (ezért is van belőlük annyiféle). A Hardverek széléről soha nem esnek le Golyók és Infotronok.
  • Robbanás (explosion) = Ez valójában nem egy szereplője a játéknak. Kétféle robbanás van: egyszerű robbanás és Infotronokká való robbanás (Elektron). A robbanás kiterjedését mindig befolyásolja a környezete (pl. Hardverek, Ollók, Lemezek, stb.), de alapesetben egy 3x3-as blokknak felel meg.

Supaplex klónok[szerkesztés]

Megaplex[szerkesztés]

Ez az eredeti Supaplex klónja, ami Windows alatt fut. Itt is 111 szint áll rendelkezésre. A játékos készíthet és megoszthat saját pályákat egy pályakészítő program segítségével.

Supaplex 3000[szerkesztés]

Ez az eredeti Supaplex klónja, ami szintén Windows alatt fut kissé nagyobb felbontású grafikával.

Más klónok[szerkesztés]

Supaplex-szerű más játékoknak még a címe is árulkodó: WinPlex, SubTerra, New Supaplex, valamint "Igor", Diamond Dashés Rocks'n'Diamonds. Létezik egy Macintoshra írt verzió is Infotron néven.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]