Sunleif Rasmussen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sunleif Rasmussen
Sunleif Rasmussen az Ólavsøka kantátát vezényli
Sunleif Rasmussen az Ólavsøka kantátát vezényli
Életrajzi adatok
Született1961március 19. (63 éves)
 Feröer, Sandur
IskoláiRoyal Danish Academy of Music
Tevékenységzeneszerző
A Wikimédia Commons tartalmaz Sunleif Rasmussen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sunleif Rasmussen (Sandur, 1961. március 19.) a legjelentősebb feröeri klasszikus zeneszerző. Ő vezeti a Tarira kamarakórust is.[1]

Pályafutása[szerkesztés]

Norvégiában tanult, majd visszatért Tórshavnba, ahol zenetanárként és dzsesszzongoristaként működött. 1990 és 1995 között Koppenhágában, a Dán Királyi Zeneakadémián tanult zeneszerzést Ib Nørholm és elektronikus zenét Ivar Frounberg keze alatt.

2002-ben megkapta az Északi Tanács Zenei Díját Oceanic days című első szimfóniájáért.[1] A méltatás szerint „inspirációját a feröeri természetből és ősi feröeri himnuszokból meríti, melyekből Rasmussen átfogó dimenziójú művet hozott létre. Természetes művészi integritást sugároz, ötvözve a feszességet és struktúrát a lírai érzéssel.”

Ő szerezte az első feröeri opera zenéjét (a librettót William Heinesen regénye alapján Dánial Hoydal írta), amelyet 2006-ban mutattak be az Észak Házában.[2]

A Mojzer Antalt is soraiban tudó lappföldi Auriga kvintett első lemezének zenéjét is Rasmussen írta.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Tarira (angol nyelven). Északi Tanács, 2007. (Hozzáférés: 2012. május 10.)[halott link]
  2. Faroese opera premier (angol nyelven). Északi Tanács, 2006. október 11. (Hozzáférés: 2012. május 10.)[halott link]
  3. M. Magyar László: „A lelkem itt maradt Nyíregyházán” (magyar nyelven). Hajdú Online, 2012. május 8. [2012. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sunleif Rasmussen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.