Sucre történelmi óvárosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sucre történelmi óvárosa
Világörökség
La Recoleta
La Recoleta
Adatok
OrszágBolívia
Világörökség-azonosító566
TípusKulturális helyszín
KritériumokIV
Felvétel éve1990
Elhelyezkedése
Sucre történelmi óvárosa (Bolívia)
Sucre történelmi óvárosa
Sucre történelmi óvárosa
Pozíció Bolívia térképén
d. sz. 19° 02′, ny. h. 65° 15′Koordináták: d. sz. 19° 02′, ny. h. 65° 15′

Sucre Bolívia alkotmány szerinti fővárosa, Legfelsőbb Bíróság székhelye valamint Chuquisaca tartomány székhelye. A csokoládékülönlegességeiről nevezetes város 1839-ben kapta a nevét Antonio José de Sucre forradalmi vezető után. Sucre 2800 méter magasan fekszik, klímája mérsékelt, gondozott tereinek köszönhetően az ország egyik legszebb városa. A történelmi városrész – mely 1990 óta a világörökség része – a fehér épületeivel, a spanyol koloniális időket idézi.

Látnivalók[szerkesztés]

A Casa de la Libertad (a szabadság háza) épületkomplexumban írták alá 1825. augusztus 6-án az ország függetlenségi nyilatkozatát, miután a spanyolok elleni háború befejeződött. A Múzeumban megtalálható dokumentumok és írásos emlékek bepillantást adnak a gyarmati időszak világába. az első nemzeti zászlókat és a függetlenséggel kapcsolatos iratokat is itt őrzik.

A La Recolata Kolostort 1601-ben alapították a ferencesek. Belső udvaraiban, melyet kőoszlopos járatok vesznek körül, muskátlival és rózsával díszített kerteket találunk. A felújított kápolnához felvonó vezet, melyekről annak idején a szerzetesek énekei zendültek fel.

A Metropolitán Katedrálisban a gyarmati és a köztársasági időszakban is egyaránt az amerikai és az európai klasszikus zene volt a meghatározó attrakció. A hely számos értékes műkinccsel büszkélkedhet, melyek néma bizonyítékai annak, hogy a gyarmati időszakban micsoda gazdagság jellemezte a vallási központot.

Források[szerkesztés]