Sucre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sucre
Sucre címere
Sucre címere
Sucre zászlaja
Sucre zászlaja
Közigazgatás
Ország Bolívia
Alapítás éve1538
Polgármester Aideé Nava
Körzethívószám (+591) 4
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség300 000 fő (2011)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság2808 m
Terület1768 km²
IdőzónaUTC−4
Világörökség-azonosító 566
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 19° 02′ 51″, ny. h. 65° 15′ 36″Koordináták: d. sz. 19° 02′ 51″, ny. h. 65° 15′ 36″
Sucre weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sucre témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sucre Bolívia alkotmányos és igazságszolgáltatási fővárosa (az adminisztratív központ La Paz), egyben Chuquisaca megye székhelye. Az ország déli részén fekszik, 2750 m magasságban. Éghajlata egész évben meleg, mérsékelt.

Történelem[szerkesztés]

A várost Pedro Anzures alapította 1538. november 30-án, Ciudad de la Plata de la Nueva Toledo néven. Még ugyanebben az évben II. Fülöp spanyol király megalapította itt az Audiencia de Charcas nevű bíróságot, amelynek illetékessége a mai Paraguay, Északkelet-Peru, Észak-Chile, Argentína és Bolívia nagy részére terjedt ki. Ez a Perui Alkirályság egy alegységének számított. 1601-ben a ferencesek kolostort alapítottak a városban, amely 1609-től érseki székhely is lett. 1624-ben létrehozták a Xavéri Szent Ferenc Egyetemet, amely az Újvilág egyik legrégebbi egyeteme.

A 19. századig La Plata volt a régió igazságszolgáltatási, vallási és kulturális központja. 1839-ben, miután a város Bolívia fővárosa lett, új nevet kapott a forradalmi vezető, Antonio José de Sucre tiszteletére. Miután azonban Potosí gazdasága és ezüstipara lehanyatlott, 1898-ban a kormányzat La Pazba költözött. Sokak szerint Sucre volt az a hely, ahonnan Latin-Amerika Spanyolország elleni függetlenségi harca elindult: itt hangzott el 1809-ben az első szabadságkiáltás a nyugati félteke spanyol gyarmatain. A történelem fintora, hogy Bolívia nyerte el utolsóként a függetlenségét 1825-ben.

1991-ben Sucre óvárosa a világörökség egyik helyszíne lett.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sucre című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]