Studia Ignatiana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Studia Ignatiana
OrszágMagyarország
Nyelvmagyar, angol, német
Műfajtanulmánykötet
Kiadás
KiadóSzent Ignác Jezsuita Szakkollégium
Kiadás dátuma2001-
SablonWikidataSegítség

A Studia Ignatiana a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium diákjainak tudományos publikációit összefogó sorozat. Az első kötet 2001-ben látott napvilágot, azóta a kiadvány (egy pár éves kihagyást leszámítva) viszonylagos rendszerességgel jelenik meg. A lektorált tanulmányokat tartalmazó kötetek változó módon, tematikusan, illetve vegyes tartalommal is megjelennek. 2012 óta a Szakkollégium az új köteteket egy szakmai konferencia keretében mutatja be.[1]

A Studia Ignatiana eddig megjelent kötetei[szerkesztés]

(1) Korok, világképek, egyházak (szerk.: Terdik Szilveszter – Keller Márkus), Jézus Társasága Alapítvány, Budapest, 2001. Jelenits István előszavával[2] ISBN 963-00-6202-X

(2) Ius et Iustitia (szerk.: Hencz János), Jézus Társasága Alapítvány Szent Ignác Szakkollégiuma, Budapest, 2002. Sólyom László előszavával ISBN 963-202-152-5

(3) Szemközt a történelemmel (szerk.: Keller Márkus), Századvég Kiadó, Budapest, 2003. Gyáni Gábor előszavával ISBN 963-9211-79-6

(4) Sapere necesse est (szerk.: Kocsev Bence – Smuk Péter), Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, Budapest, 2012. Klinghammer István előszavával[3] ISBN 978-963-89327-1-6

(5) Társadalmi felelősségvállalás (szerk.: Tamás Réka), Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, Budapest, 2013.

Idézet[szerkesztés]

„Jó tanulmányokat olvashatunk a kötetben, amelyek közvetlen értékeiken túl, finom áttételekkel bizonyítják azt is, hogy a katolikus elkötelezettség és a hívő kultúra ma is lehet olyan szellemi muníció, amely minden valódi érték felismeréséhez, minden valódi szakmai kérdés megfogalmazásához és megválaszolásához hozzásegítheti ezt a most pályakezdő nemzedéket.” (Horváth Pál az első kötetről)

„A Studia Ignatiana ezzel a kötettel sorozatként is belépett a magyar szellemi életbe. Nagy szavaknak tűnhetnek ezek, pedig így van. ... Sorosok és művek hálójában kialakulhat az Alma Mater szilárd helye, és idővel hírneve.” (Sólyom László a második kötetről)

„... arra törekednek, hogy konkrét témákat elemezve bizonyítsák az újmódi intellektuális érzékenység és műveltség feltételezhető (és általuk be is bizonyított) tudományos hasznát.” (Gyáni Gábor a harmadik kötetről)

„A kötet bizonyítja, a Szent Ignác Szakkollégium hivatása a tudományon keresztül történő nevelés, a tudomány megújító művelésére való felkészítés, azaz olyan szakemberek motiválása, akikre jellemző ... a gondolkodni merő belső függetlenség.” (Klinghammer István a negyedik kötetről)

Egyéb szakkollégiumi sorozatok[szerkesztés]

A Szakkollégium a Studia sorozaton felül elkezdte kiadni az úgynevezett MAGIS tankönyvsorozatát is. Ebből a sorozatból eddig egy példány (Török Csaba, Bölcsességkeresők, L'Harmattan, Budapest, 2009. ISBN 978-963-236-150-5) jelent meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A kiadvány ismertetése a Szakkollégium honlapján. [2013. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 5.)
  2. A kötet rövid bemutatása az Új Ember honlapján. [2009. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 4.)
  3. A kötet rövid bemutatása a jezsuita.hu oldalon. [2013. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 4.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]