Strombolicchio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Strombolicchio
Strombolicchio szirtje
Strombolicchio szirtje

Magasság49 m
Hely Olaszország, Szicília
HegységLipari-szigetek
Típusvulkáni kürtőkitöltés (neck)
Terület0,0030 km2
Hosszúság0,131 km
Szélesség0,052 km
Elhelyezkedése
Strombolicchio (Szicília)
Strombolicchio
Strombolicchio
Pozíció Szicília térképén
é. sz. 38° 49′ 02″, k. h. 15° 15′ 12″Koordináták: é. sz. 38° 49′ 02″, k. h. 15° 15′ 12″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Strombolicchio témájú médiaállományokat.

Strombolicchio a Tirrén-tengerben, Szicíliától északra elhelyezkedő vulkáni eredetű Lipari-szigetek egyik apró tagja. A szigetcsoport hét nagyobb képviselője közül a legészakibb Stromboli partjaitól 1,5 kilométerre északkeletre emelkedik ki a tengerből meredek oldalaival. A Strombolicchio tipikus erodálódott kürtőkitöltés, vulkanológia szakkifejezéssel neck.

A mai Stromboli kialakulását megelőzően, mintegy 360 ezer évvel ezelőtt kezdett működni, és körülbelül 200 ezer éve fejezte be tevékenységét a sziklatömböt is létrehozó vulkán. A tűzhányó kürtőjét kitöltő, megszilárdult magmát körülvevő salakkúp viszonylag laza anyagát a tenger eróziója lepusztította. A kürtőkitöltés így a felszínre kerülhetett, és mivel felépítő kőzete sokkal ellenállóbb, nagy része máig megőrződött.

Strombolicchio magassága eredetileg 56 méter volt, azonban 1926-ban, a világítótorony építésekor a szirt tetejét részben ledózerolták, legmagasabb pontja most 49 méterrel emelkedik a vízszint fölé. A napenergiával működő toronyhoz 211 lépcsőfok visz.

Irodalom[szerkesztés]

  • BEBTE Vulkanológiai Kollektíva: Vulkántúrák – Dél-Olaszország. Túrakalauz (Kornétás Könyvkiadó, 2007) ISBN 978-963-9353-61-9

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Strombolicchio című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]