Street Fighter 2010: The Final Fight

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Street Fighter 2010: The Final Fight
FejlesztőCapcom
KiadóCapcom
ProducerFudzsivara Tokuró
SorozatStreet Fighter
Platformok
Kiadási dátum1990. augusztus 8.
Műfaj
Játékmódokegyjátékos videójáték
Adathordozódigitális letöltés
SablonWikidataSegítség

A Street Fighter 2010: The Final Fight, Japánban megjelent nevén 2010 Street Fighter (2010 ストリートファイター?) egy tudományos-fantasztikus témájú akciójáték, melyet 1990-ben a Capcom fejlesztett ki Nintendo platformra. A 2010-et Japánban és Észak-Amerikában az 1987-es Street Fighter harci játék egy jövőben játszódó része, bár az angol lokalizált változatban átírták a történetet, hogy jobban illeszkedjék elődjéhez.

A játék menete[szerkesztés]

A játékos Kent, egy visszavonult harcművészből lett tudóst irányít, aki testét kibernetikus implantátumokkal, úgynevezett bionokkal borította be. A cél az, hogy a pálya elején kijelölt célpontot (vagy célpontokat) meg kell semmisíteni, hogy így egyre több energiához jusson a játékos, mellyel a következő szintre elvezető ajtót ki tudja nyitni. Ken karjával és lábával, valamint a szintén a gombokkal és az irányítólap segítségével elvégeztethető akrobatikus technikákkal számos energiabombát tud kilőni. Ken különböző energiatöltőket tud felvenni, mellyel növelheti tűzerejét. Ezen kívül hozzáfér optimalizáló kapszulához, mellyel vissza tud lőni. Egy harmadik kapszula megszerzése után bizonyos rúgások közben nem lehet megsebesíteni. Öt bolygón összesen 19 helyszín van.

Cselekmény[szerkesztés]

2010-re az emberi technológiát annyira fejlettnek képzelték, hogy az egyik bolygóról a másikra a bolygóközi kapu segítségével könnyedén el lehet majd jutni. A Street Fighter küzdelem megnyerése utáni 25 évben Ken visszavonult a harcművészettől, s a Cyboplasm feltalálása révén elismert tudós lett. Ez az anyag minden ezt viselő szervezet részére emberfeletti energiát biztosít. Ken kutatótársának, Troyak a megölésével egy időben ellopták az új anyagot. Ken elhatározza, hogy saját testét bionikkal fedi be, s így áll bosszút Troy gyilkosán. A gyilkos minden egyes meglátogatott bolygón hagyott az új anyagból nyomokat, így az interdimenzionális transzporterrel követni tudja a gyilkos útját.[1][2]

Troy gyilkosának keresése közben egy misztikus lény elkezd csúfot űzni Kenből, arra figyelmezteti, hogy hagyja abba az üldözést. Ahogy egyre inkább közeledik a gyilkoshoz, egyre inkább egy furcsa fájdalmat érez testében. Kiderül, hogy maga Troy volt a bűnös, aki így akarta elrabolni az újonnan kifejlesztett anyagot. Szét akarta terjeszteni az anyagot mindenfelé, s egy hozzá hű harcos csapatot akart felállítani. Ennek a csoportnak minden tagja emberfeletti képességekkel lenne felruházva. Arra is fény derül, hogy míg Ken eszméletlen volt, Troy beléépített egy adag Cyboplasmot, s ez okozta a fájdalmakat.[3] Troy legyőzését követően Ken visszatér a Földre, tovább terjeszti a Cyboplasm anyagot, mely járványos gyorsasággal eljut mindenhova.[4]

Lokalizáció[szerkesztés]

A Street Fighter 2010 angliai változatában megváltozik a főhős jellemrajza, s ezzel is arra akarnak utalni, hogy gyanarról a Kenről van itt szó, mint aki a Street Fighterben szerepelt, csak a küldetés megnyerését követően visszavonult a harcművészettől. A japán változatban a főhős Kevin Straker (ケビン・ストレイカー?), egy kiborg rendőr, akit a Galaxis Rendőrség (ギャラクシーポリス?) azért alkalmaz, hogy semlegesítse az intergalaktikus bűnözőket, a "Parazitákat" (パラサイト?), kiknek képességei egy beépített parazita bogár rendkívüli mértéken megnövelte, s ezért az emberek és szövetségeseik nem tudnak velük megküzdeni.[5][6] Trox figurájának eredeti neve Dr. Jose (Dr.ホセ?) volt. Az ő feladata egy olyan parazita szervezet létrehozatala volt, mely az embereket parazitává változtatja.[7] A végső összecsapás előtt Dr. Joese megmondja Kevinnek, hogy Kevinbe és beépített egy bogarat, s ezek okozzák a belső fájdalmakat.[8] A főszereplők személyét és a történetet leszámítva a két változat teljes egészében megegyezik.

Fogadtatás[szerkesztés]

A GameSpot kritikájában a lefordított változatot összehasonlította a videójáték alapján készített filmben szereplő, az első rész után 25 évvel ugyanazt az embert rejtő kiborggal.[9] Az 1UP.com minősítése szerint ez az eredetinek gyenge másolata, s a lokalizáció rémálomra hasonlítóan csapnivaló lett.[10] A ScrewAttack szerint bár a hihetetlenül bonyolult, semmi esetre sem rossz, és ha nem Street Fighter név alatt jött volna ki, valószínűleg elutasították volna.[11] A Video Game Bible című könyv szerint a játék egyszerre nehézen irányítható, s a kinézete sem segít az eligazodásban, s hozzátette, hogy akárki is találta ki Ken alakját, az most lehet, hogy árkot ás valahol Tokió szívében.[12]

Források[szerkesztés]

  1. Capcom. Street Fighter 2010 (angol nyelven). Nintendo Entertainment System. Instruction manual, page 10 pálya/terület.
  2. Capcom. Street Fighter 2010 (angol nyelven). Nintendo Entertainment System. Opening sequence pálya/terület.
  3. Capcom. Street Fighter 2010. Nintendo Entertainment System. Story sequence from Stage 5-3 pálya/terület.
  4. Capcom. Street Fighter 2010. Nintendo Entertainment System. Ending pálya/terület.
  5. Capcom. 2010 Street Fighter (Japán nyelven). Family Computer. Instruction manual, page 5 pálya/terület. „▲ケビン・ストレイカー Ügynökség :ギャラクシーポリス ヘビークライム(重犯罪)課 Kódnév :MX-5 Típus :サイボーグ Fegyver :エネルギー弾ソニックブリッド しかし、パラサイトと戦うたびに体に激しい痛みを感じだした。彼は自分の体に疑問をもちはじめる”
  6. Capcom. 2010 Street Fighter (japán nyelven). Family Computer. Instruction manual, page 4 pálya/terület. „西暦2010年―――――― 人類は新たなる地を求め、他惑星に移住を始める。しかし、その中で、人間と異星人との社会で起こる犯罪は、最悪の事態となっていた。犯罪者たちは、自らをサイボーグ化し、パワーを手に入れていたが、それよりも破壊力のある“パラサイト”が現われた。”
  7. Capcom. 2010 Street Fighter (japán nyelven). Family Computer. Instruction manual, page 5 pálya/terület. „▲Dr.ホセ Foglalkozás:ドクターSzakterület:バイオテクノロジーの権威 Eredmények :2005年、生物・植物・機械など、全ての物質に奇生し、その能力を数倍にアップさせる“奇生装甲虫”を発明する。彼が目指しているものは、完全なる最強生命体をつくりだすこと。そしてケビンとの関係は…………”
  8. Capcom. 2010 Street Fighter (japán nyelven). Family Computer. Story sequence from Stage 5-3 pálya/terület. „「そう、お前は、この“ドクターホセ”が 作ったなかでも、最高のパラサイトだ。…頭の装甲虫を着ける前にギャラクシーポリスに踏み込まれなければ私の忠実な僕となれたものを…。」”
  9. Staff: Street Fighter 2010: The Final Fight. GameSpot. [2012. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 3.)
  10. Oxford, Nadia: 20 Years of Street Fighter: The origin's of the world's greatest fighting series. 1UP.com. UGO Networks, 2007. december 11. [2012. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 3.)
  11. Staff: VGV - Street Fighter 2010. ScrewAttack, 2009. november 24. (Hozzáférés: 2010. január 3.)
  12. Slaven, Andy. Video Game Bible, 1985-2002. Trafford Publishing, 124. o. (2002). ISBN 1553697316