Gyöngyös réce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Stictonetta szócikkből átirányítva)
Gyöngyös réce
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Gyöngyösréceformák (Stictonettinae)
Nem: Stictonetta
Reichenbach, 1853
Faj: S. naevosa
Tudományos név
Stictonetta naevosa
Gould, 1841
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gyöngyös réce témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gyöngyös réce témájú médiaállományokat és Gyöngyös réce témájú kategóriát.

A gyöngyös réce (Stictonetta naevosa) a madarak osztályának a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. A gyöngyösréceformák (Stictonettinae) alcsaládba tartozó Stictonetta nemnek egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

Délkelet-Ausztráliában és Nyugat-Ausztrália délnyugati részén mocsaras területeken és tavakon él. Többnyire társasan fordul elő, a csapatok akár 100 madárból is állhatnak.

Megjelenése[szerkesztés]

Hossza 50–60 centiméter, szárnyfesztávolsága 75–85 centiméter, testtömege pedig 800–1000 gramm. A hím és tojó tollazata hasonló, szürkésbarnán mintázott, de a hím csőre költésidőben piros.

Rövid lábaival a récefélékre emlékeztet, de anatómiájában, viselkedésében és életmódjában átmenet képez a ludak és a récék között. Ezért ezt az alcsaládot a ludak és a récék közé szokták helyezni.

Hím
és a sötét csőrű tojó

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka javarészt algákból és vízinövényekből áll, de állati eredetű táplálékot, mint férgeket, rovarokat, sőt kisebb halakat is fogyaszt.

Szaporodása[szerkesztés]

Költési időszaka júniustól decemberig tart. A hím részt vesz a fészeképítésben, de ezt követően már hanyagolja családi kötelezettségeit. Az 5-6 tojást körülbelül egy hónap alatt költi ki egyedül a tojó, és a fiókák felnevelése is egyedül az ő feladata.

Rendszertan[szerkesztés]

Bár megjelenése réceszerű, anatómiájában és viselkedésében hasonlít a ludakra. Főleg a tyúkludakkal (Ceropsini nemzetség) mutat sok hasonlóságot, korábban össze is vonták a két fajt egy nemzetségbe. Újabban azonban a gyöngyös récét nemcsak nemzetségszinten különítik el minden más récefélétől, hanem ezt az egy fajt egy önálló alcsaládba is helyezték.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]