Steve Ballmer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steve Ballmer
Steve ballmer 2007 outdoors2.jpg
Született 1956március 24. (58 éves)
Detroit, Michigan
Foglalkozása vállalkozó
informatikus
Iskolái Harvard Főiskola
Harvard Egyetem
Stanford Egyetem

Steven Anthony Ballmer (1956. március 24. –) amerikai üzletember, a Microsoft cég vezetője 2000. januárjától.

Steve Ballmer a második személy Roberto Goizueta - a Coca-Cola igazgatója - után, aki úgy lett milliárdos az Egyesült Államokban, hogy alkalmazottként részvényopciókat kapott vállalatától, melyet nem ő alapított, vagy nem rokona az alapítónak. 2013-ban 18 milliárd dolláros vagyona volt, amivel a világ 51. leggazdagabb embere volt és 21. amerikában.

Családi háttér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja, Frederick Ballmer, 23 évesen emigrált az Amerikai Egyesült Államokba Hans Friedrich Balmer néven.[1] Frederick Ballmer a Ford Motor cégnek dolgozott.

1990-ben Steve Ballmer feleségül vette Connie Snydert. Két fiuk született.

Karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ballmert svájci származású édesapja és zsidó-amerikai származású édesanyja nevelte fel Michigan Farmington Hills városában. 1977-ben diplomát szerzett a Harvard Egyetemen matematikából és közgazdaságtanból. Egyetemi évei alatt a Harvard Crimson újságban publikált cikkeket, szabadidejében focizott. Két évet dolgozott a Procter & Gamble cégnek, ahol Jeffrey R. Immelt volt a munkatársa, aki jelenleg a General Electric cég vezérigazgatója. A Microsoftnál 1980. június 11-től dolgozik.

2013 augusztusában bejelentette lemondását a Microsoft éléről. [2]

Magyarországi látogatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008. május 19-én Magyarországon is járt, Budapestre látogatott, ahol a Budapesti Corvinus Egyetemtől átvehette a díszpolgári címet, és előadást tartott. Ballmert beszéde elején egy férfi a nézők közül megszólította és kritizálni kezdte a Microsoft és a magyar kormány között a napokban kötött megállapodást. Ezután tojásokat dobott a vezérigazgató felé.[3][4]

Források és jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steve Ballmer témájú médiaállományokat.